Annonce
Trekantområdet

Byrådet sagde ja: Nu må der bygges på Kulgrunden

Nu kan det store byggeri på Kulgrunden gå igang. Middelfart Byråd vedtog lokalplanen mandag. Illustration: Schmidt Hammer Lassen Architects
Det ikoniske byggeprojekt med op til 55 luksuslejligheder i vandkanten ved Havnegade blev stemt igennem af et stort flertal i Middelfart Byråd. Men først stemte politikerne tre ændringsforslag ned, og i spørgetiden efter mødet måtte borgmester Johannes Lundsfryd (S) forholde sig til en meget konkret undren fra en kompetent borger.

Middelfart: Der går næppe mange dage, før de første gravemaskiner ruller ud langs vandkanten på den såkaldte Kulgrund ved Havnegade for at påbegynde arbejdet med at forvandle området fra en byggetomt til op mod 55 luksuslejligheder i seks etager og med en byggehøjde på 23 meter over terræn.

For mandag aften nikkede 22 ud af Middelfart Byråds 25 medlemmer ja til den lokalplan, der baner vejen for Michael Nissens voluminøse og ambitiøse projekt. Et projekt, der har været 17 år undervejs.

Og lokalplanen blev fulgt til dørs af fraser som "En historisk dag" og "En stor dag". Men også af kritiske røster om at være blevet taget som "Gidsel af borgmesteren" og om et projekt der "Ser bedre ud fra Lillebæltsbroen end fra den by, der skal leve med det til hverdag".

Lad os tage kritikken først. Den blev fremsat i fællesskab af Enhedslistens Paw Nielsen og SF's Mikkel Dragmose-Hansen. De stillede tre ændringsforslag til den fremlagte lokalplan, og de gik på følgende punkter: 1. Der bør være bopælspligt i lejlighederne, så man sikrer sig, at beboerne skaber liv og betaler skat i Middelfart Kommune. 2. Lokalplanen skal føres tilbage til de første og langt mere pyramideformede tegninger, så skønheden udfolder sig fra gadeplan og ikke fra en bilrude på vej tværs over Lillebælt. 3. Der skal etableres en parkeringsfond betalt af ejer, så Middelfart Kommune kan tilbyde flere parkeringspladser i området, fordi byen i forvejen har brug for mere plads til netop parkering.

I jorden om få dage

Lokalplanen for Michael Nissens byggeri på Kulgrunden blev godkendt i Økonomiudvalget tirsdag den 28. januar. Kun SF's Mikkel Dragmose-Hansen stemte imod.
Lokalplanen blev endelig godkendt på byrådsmødet mandag aften. Her stemte SF og Enhedslisten imod, mens 22 stemte ja.

Michael Nissen oplyser, at funderingen med de over 400 pæle, de tre blokke skal stå på, går i gang i løbet af februar.

Michael Nissen forventer, at boligblokken tættest ved Lillebælt er klar til indflytning 1. juni 2021, de næste blokke er planlagt færdige til oktober og december næste år.

Som udgangspunkt opereres med cirka 50 lejligheder. Det præcise antal afhænger af, hvordan de 8500 etagemeter bliver fordelt. Den enkelte køber kan selv i store træk bestemme, hvor stor deres lejlighed skal være. Kvadratmeterpriserne ligger på 40.000-50.000 kroner afhængig af etagen.

Forslag stemt ned

- Vi blev som byråd taget som gidsler af borgmesteren, der benyttede sig af sin mulighed for at sætte planen i høring, før den havde været omkring os. Der gik fire uger, før vi så den i byrådet. Jeg sagde det dengang, og jeg gentager det i dag: Jeg håber ikke, det er sådan, vi skal samarbejde, sagde Paw Nielsen, inden de tre ændringsforslag kom til afstemning ét efter ét.

Alle tre forslag faldt med stemmerne 22-2. Paw Nielsen og Mikkel Dragmose-Hansen stemte imod, mens Venstres Kaj Pilgård Nielsen ikke var til stede ved mandagens byrådsmøde og derfor ikke kunne stemme.

Men vedtagelsen af lokalplanen satte ikke punktum for emnet. I spørgetiden efter mødet ville Jørgen Knudsen gerne vide, hvorfor man ikke i planen har sikret sig, at der er en sanktionsmulighed over for ejeren af projektet - altså Michael Nissen - i forhold til den passus, der handler om, at havnebassinet inden for de næste par år skal graves ud, så vandlinjen kommer til at flugte med den, der ligger på den anden side af Kulturøen.

- Ellers er det ikke sikkert, der nogensinde bliver gravet ud. Og det kan gøres ganske enkelt ved at skrive det ind i paragraf 12, sagde Jørgen Knudsen. Og Knudsen ved, hvad han taler om, for han har en mangeårig fortid som Middelfart Kommunes plan- og byggechef.

Borgmester Johannes Lundsfryd (S) gav følgende svar:

- Fordi, det har vi besluttet.

- Det synes jeg er et mærkeligt svar, replicerede Knudsen.

Annonce

De store ord

Og så lukker vi historien med de floromvundne gloser, der nu sætter projektet igang.

- Det er en vigtig plan. Det er et byggeri, der færdiggør midtbyen, men som samtidig tager fat på en helt ny del af havneområdet. Det er stort, markant og historisk, lød det fra Venstres Regitze Tilma, der er formand for Teknisk Udvalg.

Næstformanden i samme udvalg - socialdemokraten Per Vismark - supplerede:

- Vi tror, vi vedtager en plan, der er i overensstemmelse med, hvad borgerne ønsker sig. Vi er glade for tilretningerne i forhold til de indsigelser, der er kommet, og det er vigtigt, at det er et samlet byråd, der står bag, for det er et byggeri, som vi skal se på i mange år fremover, sagde han.

Det var før, afstemningen.

Morten Weiss-Pedersen hæftede sig ved, at det nuværende p-hus ved Havnegade er konstrueret, så der kan bygges etager ovenpå, hvis det bliver nødvendigt.

Der er indtil videre solgt 25 af de 55 enheder i byggeriet, selv om den første mursten altså endnu ikke er placeret.

Regitze Tilma kunne oplyse, at kun én køber ud af de 25 har planer om at udskyde indflytningen. Resten af de solgte ejendomme vil blive beboet, når byggeriet står klar.

Annonce
Vejle For abonnenter

Så tæt var Vejle på Magasin - nu skal Bryggen overbevises om Posthusgrundens fortræffeligheder

Trafik og politi

Følg med her: Uheld på E45

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Dødsulykke i nat: 64-årig mand i voldsomt færdselsuheld

Erhverv For abonnenter

En måned efter fyringsrunde: Stor Vejle-virksomhed fordobler alle ansattes månedsløn - og søger nye medarbejdere

Hedensted

Alternativet har været en redning og et afbræk fra jobafprøvningshelvede: Nu stiller Mads op til byrådet

Børkop

Byrådet sagde ja til at bygge kommunens længste dige: Stor regning sendes videre til sommerhusejerne

VEJLE

Knallertkørekortet lugter ikke længere af benzin: Nu skal de unge drøne af sted på el-scootere

Navne For abonnenter

Han var Gulddreng, en hitmager med hang til guld, glimmer og modeller - men bag solbrillerne var der også bare Malte Ebert - og det tog halvandet år at vende tilbage til et liv uden stress-symptomer

Vejle

De får revet tøjet i stykker, holdt hovedet under vand og bliver puttet i en ligpose: - Mange har opdaget, at det er skræmmende i halloweenhovedstaden Vejle

Trafik og politi

Følg med her: Uheld på E45

Navne For abonnenter

Hanne havde en glubende appetit på livet trods uhelbredelig kræft: Ville flyve helikopter og køre racerbil en måned før sin død

Sundhed

Læger i opråb: Bliv coronatestet ved feber og hoste

Give

Forening med tusindvis af tv- og internetbrugere er blevet solgt: - Det er ikke økonomisk forsvarligt at køre videre

Vejle For abonnenter

Det kan ende med endnu en bro over Vejle Fjord, historier om dårlig hjemmepleje gør ondt, lån kan sikre byggestart på Gammelhavn - og så bliver vi klogere på sygehus-bedrageriet: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

GAMLE DAGE

Lille Niels blev kørt over på Horsensvej - og hans far fik også en tragisk død

Annonce