x
Annonce
Børkop

Byrådet sagde ja: Nu sættes der skub i arbejdet med at bygge et dige

Sommerhusejerne langs Høll Strand i Vejle Kommune skal have et dige, der skal beskytte mod oversvømmelse fra fjorden og fra Spang Å midt i billedet. Syd for åen ligger Bøgeskov Strand, som er i Fredericia Kommune, og som derfor ikke er med i planerne om et dige. Foto: Peter Leth-Larsen
På byrådsmødet i Vejle Kommune blev en anlægsbevilling godkendt, hvilket betyder, at nu kan arbejdet med at bygge et dige i Høll for alvor sættes i gang. Et byrådsmedlem luftede på mødet sin undren over en bestemt ting.

Dige: Et dige skal være med til at holde Høll-området mere tørskoet. Og diget er kommet et meget stort skridt nærmere, for byrådet har på seneste byrådsmøde sagt enstemmigt ja til at fremme arbejdet for diget.

Et nyt dige vil koste fire millioner kroner, og selvom det er lodsejerne i området, der skal betale for at få diget etableret, har byrådet i Vejle Kommune nu nikket ja til, at der gives en tillægsbevilling. Kort fortalt så lægger kommunen ud, mens lodsejerne senere skal betale, muligvis via ejendomsskatten

Der var på byrådsmødet bred enighed om at sætte ekstra skub på arbejdet med digeplanerne, men det skete dog ikke uden en forgående diskussion.

Annonce

Udgiften fordeles efter nytte

Det er planen, at diget starter i det nordlige skel ved Børnenes Vel og forløber langs bebyggelsen mod syd og herefter mod vest og endelig mod syd langs den oprindelige Hvidbjergvej.

Det skal betales af de lodsejere i området, der kan drage nytte af det. Det kommer til at ske efter princippet om, at dem, der drager mest nytte, skal betale mest.

Et foreløbigt skøn viser, at lodsejerne vil skulle betale et anlægsbidrag på mindre end 1.000 koner for de, som har mindst nytte og op til 12-15.000 kroner for de, som har mest nytte.

Hertil kommer en årlig driftsudgift på omkring 100 kroner pr ejendom som administreres af digelauget.

Hvorfor selv betale?

For Peder Hummelmose (V) stillede sig kritisk over for, at grundejerne i sommerhusområdet selv skal betale for diget.

- Det er dejligt, at det endelig kan lade sig gøre at få lavet et dige, men hvorfor skal borgerne selv betale? Jeg ved godt, at Høll-området er i den yderste del af kommunen, men man betaler nu også skat der. Hvorfor skal man så omvendt ikke selv betale i Vejle? Jeg tænker eksempelvis på slusen i Vejle, som er med til at afhjælpe, at Ågade og Vestergade ikke oversvømmes, men mig bekendt er det fælleskassen, der har været med til at betale det, sagde Peder Hummelmose ved byrådsmødet.

Ifølge formanden for natur- og miljøudvalget, Karl Erik Lund (O), er der bred enighed i Høll-området om, at det, trods alt, ikke er ret store beløb, som grundejerne selv skal betale, så herfra ønsker man bare, at arbejdet kommer igang, og Søren Peschardt (S), der er medlem af samme udvalg, påpegede, at det er lovgivningen, der spænder ben for, at kommunes fælleskasse kan betale.

Da der skulle stemmes, var alle for, og der var ingen imod.

Stadig lang process

Det er dog kun første skridt af mange, så det er ikke lig med, at gravkøerne kan gå i gang med det samme. Kommunen skal hen over foråret udarbejde en detailprojektering og ansøgning, herunder forslag til udgiftsfordeling og forslag til vedtægter for det digelaug, som skal stiftes.

Digelauget får fremadrettet ansvaret for at holde diget ved lige.

Efter sommerferien er det planen, at der skal søges de rette tilladelser fra Fredningsnævnet, og så kan det endelig projektforslag sendes i høring. Her kan det ske, at eventuelle klager udskyder tidsfristen, men sker det ikke, kan projektet sendes i udbud om et års tid, og arbejdet med etablere diget kan starte i foråret næste år.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Når Danmark står sammen hver for sig

Danmark

Overlæge: - Det er fortrinsvis de unge og raske, vi har i respirator

Annonce