Annonce
Ikast-Brande

Byrådsflertal går ind for flytning af testmølle

En stor vindmølle skal flyttes fra Østerild i Thy til Sandfeld vest for Brande. Foto: Siemens-Gamesa
Siemens Gamesa har fået ja til at flytte en 197 meter høj testmølle fra Østerild til Sandfeld.

Sandfeld: Et klart flertal godkendte på sidste uges byrådsmøde igangsætningen af udarbejdelsen af den lokalplan, der skal gøre det muligt for Siemens Gamesa at flytte en 197 meter høj testmølle fra Østerild til Sandfeld. Som de eneste stemte Fælleslisten imod.

Testvindmøllen er af typen SWT 7.0-154 og har en totalhøjde på 197 meter og en nacellehøjde på 120 meter. Vingerne er omtrent 77 meter lange.

Området, hvor møllen ønskes placeret, ligger cirka 1,2 km. fra kommunegrænsen til Herning og er ikke i forvejen udlagt til vindmølleområde i kommuneplanen. Derfor er det nødvendigt at udarbejde et nyt plangrundlag, og det var det, byrådsflertallet i første omgang godkendte igangsætningen af. Imod stemte Fælleslistens to byrådsmedlemmer, Lotte Stoltenborg og Henrik Kraglund, men de øvrige tilstedeværende medlemmer af byrådet stemte for (Carl Jensen og Lars Lyhne, begge Venstre, var fraværende).

Annonce

Ikast-Brande Kommunes område for Teknik og Miljø har tidligere vurderet, at området i Sandfeld som udgangspunkt er velegnet til opsætning af vindmøller, da det er et tyndtbefolket område, og fordi der, som det fremgår af sagsbeskrivelsen, ”tages hensyn til de omgivende landskabelige samt miljø- og naturmæssige interesser.”

Pladsmangel i Østerild?

Som den primære årsag til at flytte testvindmøllen fra Østerild til Sandfeld har Siemens Gamesa i ansøgningen til kommunen angivet pladsmangel i Østerild, men udsagnet stemmer ikke umiddelbart overens med en udmelding fra DTU Vindenergi, som i slutningen af maj udbød to standpladser i netop Østerild til vindmøller med en maksimalhøjde på henholdsvis 210 og 330 meter.

Siemens Gamesas danske pressechef, Sanne Frimor Pedersen, forklarer, at de udbudte pladser ikke bliver ledige nu; en bliver ledig næste år, og yderligere en bliver ledig i 2023.

Aktuelt disponerer Siemens Gamesa over tre af de i alt ni pladser i Østerild, men det er ikke tilstrækkeligt til at dække behovet.

- Vi skal bruge pladsen nu, forklarer Sanne Frimor.

Helt konkret skal der gøres plads til en ny 14 MW-mølle, som skal opstilles i løbet af de kommende måneder, forklarer hun, derfor er man nødt til at fjerne en anden mølle.

- Vi er rigtig glade for muligheden for at kunne fortsætte med at bruge 7 MW-møllen som testmølle, uddyber pressechefen på baggrund af byrådets beslutning, ligesom hun understreger, at Siemens Gamesa generelt er rigtig glade for muligheden for at teste havvindmøller på land. Noget hun forklarer kun kan lade sig gøre takket være de unikke vejrforhold i Danmark.

Sanne Frimor oplyser videre, at man i vindmøllebranchen arbejder på at få etableret et tredje testcenter udover Østerild og Høvsøre. Årsagen til dette er, at når møllerne fortsat bliver større og større, er udsigt til, at antallet af testvindmøller ved Høvsøre skal reduceres fra syv til fem. Dermed kommer man med de ni pladser i Østerild totalt set ned på 14 pladser i Danmark, mens man i branchen vurderer, at behovet er 20.

Annonce
Vejle

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Vejle For abonnenter

Konkurstruet daginstitution reddet to dage før lønningsdag: 'Det ville være en særdeles alvorlig situation'

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE For abonnenter

92-årige Jørn kan fortsat hverken komme ind eller ud af sit 'handicapfjendtlige' hjem: - Hvis der opstår brand, når jeg nok ikke ud

Jelling For abonnenter

Borgmesteren holdt på hemmeligheden i en uge: 51 millioner kroner bliver drysset ud over Jelling - læs hvordan monumentområdet skal gøres færdigt

Hedensted

Deltag i debatten: Hvordan løser vi problemet med uro og hærværk i Hedensted?

Billund For abonnenter

Forældre råber op efter skolehelvede for 10-årige Kristian: Er det sådan, børn med en diagnose skal behandles?

Vejle

Se video: De ønsker mere hjælp og mindre bureaukrati - her er løfterne fra fire byrådsaspiranter til mennesker med handicap

Vejle For abonnenter

Landsby opgiver at skaffe penge til ny dagligvarebutik - nu rettes det sidste spinkle håb mod de store discountkæder

Ikast-Brande

Ægpakkeri var pionérvirksomhed i Brande

Vejle

Energipriser på himmelflugt: Sådan bliver regningen for 60.000 varmekunder i Vejle, Fredericia og Kolding

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Hedensted

Fakkeltog aflyst i sidste øjeblik: Arrangører er bange for at optrappe konflikt

Egtved For abonnenter

Livsfarligt våben lå frit tilgængeligt, og medarbejdere kunne risikere at falde i gylletank: Landmand får adskillige påbud for ikke at sikre forsvarlige arbejdsforhold

Vejle

Finalefeltet til Årets Bil er nærmest helt elektrisk: Se hvilke syv biler, der kvalificerede sig

Annonce