Annonce
Vejle

Byrådsflertal stemmer posthusplan igennem - takket være fire blanke S-stemmer

Vejle Byråd var på udebane ved dets første møde efter coronatiden, hvor blandt andet den langvarige sag om posthusgrunden fandt en afgørelse. Mødet foregik i Spektrum, hvor der kunne skaffes ekstra god plads mellem de V-stillede politikerborde, hvor stemmer fra 10 Venstrefolk, tre DF'ere, Kim Hesel fra Konservative og Liberal Alliances Anja Daugaard sikrede flertallet for det omstridte byggeprojekt. Foto: Leif Baun
Stillingen blev 15 mod 12, da byrådet efter godt halvanden times debat afgjorde sagen om Posthusgrunden. 11 ændringer fik fire Socialdemokrater til at undlade at stemme.

Vejle: Udviklingsselskabet NPV kan godt begynde at pudse spaden, hvis selskabet har finansieringen på plads til at købe Posthusgrunden og starte det omstridte karrébyggeri.

Et flertal på 15 mod 12 stemte sent onsdag eftermiddag for det reviderede byggeprojekt ved Gammelhavn, og dermed sejrede borgmester Jens Ejner Christensen (V) i den langstrakte politiske kamp, som blev spillet på det sports-opstribede halgulv i DGI Husets Spektrum.

I den midlertidige og coronasikrede byrådsal måtte Socialdemokraternes nyvalgte gruppeformand Martin Sikær erkende, at han ikke lykkedes med at holde byrådets største gruppe samlet i sagen.

Socialdemokrater undlod at stemme

Efter et langt gruppemøde mandag aften meldte han ellers ud, at ingen i partiet kom til at stemme for Venstres forslag, som det var skitseret i byrådets dagsorden.

Det holdt stik. Men på dagen stillede Venstre med et ændringsforslag med ikke færre end 11 konkrete ændringer, som betød, at fire af de 11 socialdemokrater, Dan Skjerning, Alex Vejby Nielsen, Henning Dam og Arne Poulstrup, undlod at stemme.

Det betød, at borgmesteren og Venstre fik sit ønskede flertal. Men som en anden socialdemokrat, Martin Jensen (S), bemærkede, var forslaget reelt vedtaget, uden at det kunne mønstre de 16 stemmer, det normalt kræver for at få flertal i et 31 politikere stort byråd.

- Det er ikke rimeligt at stemme så vigtig en sag igennem, når man ikke engang kan mønstre 16 stemmer for, konstaterede socialdemokraten.

Annonce

Flere ændringer med

Dan Skjerning er for en trafikløsning med lukning af Sønderborgade og etablering af to T-kryds på Fredericiavej og forklarede sin blanke stemme med, at han på vegne af de fire socialdemokrater havde stillet eget ændringsforslag til byrådsmødet for at finde et bredt kompromis i salen.

Da Venstres ændringforslag rummede flere af de fire socialdemokratiske ændringer, kom det aldrig til afstemning, og derfor undlod mindretallet i S-gruppen helt at stemme, lød Skjernings begrundelse efterfølgende.

Ændringerne betyder blandt andet, at der skal bygges færre butikskvadratmeter end hidtil planlagt. Venstre forsøger at imødekomme bekymringen hos byens eksisterende butiksejere ved at sætte en grænse på makimalt 2000 kvadratmeter til større og mindre butikker udover den planlagte Kvickly på 4350 kvadratmeter.

Byggeprocenten blev sat ned fra 350 til 295, byggelinjen blev rykket to meter tilbage i Sønderbrogade, og sådan var der en stribe ændringer i det forslag, som byrådsflertallet stemte igennem.

Annonce

Forlangte ny lokalplan

Gruppeformændene for S, SF og Konservative, der alle stemte imod Venstres ændringsforslag, slog på, at der er ikke var lovhjemmel til at vedtage de mange ændringer uden at gennemføre en ny lokalplanproces. De efterlyste en demokratisk proces med ny borgerhøring.

- Det står i forslaget, at der er tale om væsentlige ændringer. Det store ord i i åbenbaringen er "væsentlig". Jeg vil gerne have borgmesterens svar på, hvorfor det ikke kræver en ny lokalplanproces, når der skal laves væsentlige afvigelser fra den oprindelige lokalplan, spurgte Martin Sikær.

Han henviste til den omstridte lokalplan 1225 for Gammelhavn, hvor der står "Mere væsentlige afvigelser fra lokalplanen kan kun gennemføres ved tilvejebringelse af en ny lokalplan."

Men borgmesteren afviste kritikken på mødet med ordene:

- Når vi fører sagen frem i dag, gør vi det udfra en overbevisning om, at det kan lade sig gøre, uden at vi skal lave en ny lokalplan.

Annonce
Vejle Boldklub For abonnenter

Live: Lykkes det VB at tage sæsonens første point?

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

Vejles gamle miljøskib kæmper for rent hav i Norge

Vejle For abonnenter

Sådan tjener du penge på Instagram: Influencere er blevet den nye reklamesøjle

Sport

Anders Grinderslev i dansk drama i Vejle

Erhverv

40 mand holder øje med dig: Hammeren falder, når lovgivningen ikke overholdes

Erhverv For abonnenter

Begyndte i en campingvogn på græsplænen: Telefoni-udvikler syvdoblede millionoverskud - og forventer mere

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sport

Anders fra Odder har vundet to kampe ved OL

Alarm 112

Folk på bredden så et tomt surfboad og frygtede drukneulykke: Helikopter, båd og biler rykkede ud

Sport

Danmarks første medalje er i hus: Se Jesper Hansen skyde sig til OL-sølv

Erhverv

Planen for tiny houses i Vejle siger byggemodning og salg i 2023: Men en tidsramme på to år er "meget ambitiøs", lyder de seneste meldinger

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle

Alarm 112

Beboer kørt til kontrol efter brand: Madlavning brændte på

Annonce