Annonce
Vejle

Byrådsmedlem er forarget: Vejle bruger færre penge på handicappede end andre kommuner

Politikerne blev præsenteret for tallene på et budgetmøde. Her i sensommeren skal den kommunale økonomi for især det og de kommende år falde på plads. Arkivfoto: Morten Pape

Vejle Kommune bruger færre penge på sine handicappede borgere end andre kommuner. - Vi kan ikke være det bekendt, mener Martin Jensen (S), mens man i forvaltningen maner til forsigtig fortolkning af nøgletallene.

Annonce

Vejle: Vejle bruger færre penge på sine voksne handicappede borgere end de fleste andre danske kommuner. Det fremgår af nøgletal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.

I 2016 gav hver vejlensisk borger 2863 kroner til området igennem skatten.

Kun seks steder i landet var man mere påholdende, og til sammenligning var det 3414, 3550 og 3937 kroner i henholdsvis Horsens, Kolding og Fredericia. Beløbet betaler eksempelvis for bosteder til de fysisk og psykisk hæmmede, hjælp i hjemmet og diverse hjælpemidler.

Martin Jensen (S), medlem af voksenudvalget, er forarget over opgørelsen, som han og hans politiske kolleger blev præsenteret for på et budgetmøde, hvor det kommende års økonomi blev diskuteret.

En gruppe er endda klar til at afskaffe dækningsafgiften. Det bliver jeg harm over, for hvad med de svageste.

Martin Jensen (S), byrådsmedlem

Lolland betaler mere end det dobbelte


  • Der er stor forskel på, hvor mange penge kommunerne bruger på deres handicappede borgere.
  • I Vejle havde hver indbygger i 2016 serviceudgifter til diverse foranstaltninger på voksenområdet for 2863 kroner. Kun seks kommuner brugte mindre - Ringkøbing-Skjern var mest påholdende med 2448 kroner.
  • Højdespringeren var Lolland, hvor man pungede ud med 6309 kroner.
  • I 2015 og 2014 brugte Vejle henholdsvis 2859 og 3049 kroner. Pengene betaler for bosteder til de fysisk og psykisk hæmmede over 18 år, hjælp i hjemmet og diverse hjælpemidler.

Kilde: Kommunale nøgletal, Økonomi- og Indenrigsministeriet

Annonce

Flere hjemløse i byen

- I byrådet har nogle ih og åh så travlt med at fortælle, hvor godt det går. Hvor mange penge vi har. En gruppe er endda klar til at afskaffe dækningsafgiften. Det bliver jeg harm over, for hvad med de svageste? spørger han.

- Jeg ser, at vi bruger meget få kroner på området sammenlignet med andre, og samtidig går det ned ad bakke for området. Flere og flere bliver hjemløse, hvoraf mange er unge. Vi kan ikke være det bekendt, tilføjer Martin Jensen.

Men den tolkning af tallene er ikke helt fair. Man kan ikke konkludere, at serviceniveauet i Vejle Kommune er ringere, fordi den forholdsmæssigt sætter små midler af til handicapområdet. Det forklarer velfærdsdirektør Anne Mette Lund.

- Man kan finde mange forklaringer på årsagen. Der er intet belæg for at sætte lighedstegn mellem de to ting, mener hun.

Annonce

Kommunen drives effektivt

Velfærdsdirektøren peger på, at Vejles borgere, set med hendes øjne, overvejende er tilfredse med de tilbud, de får. For eksempel er klagerne få. Den lave udgift kan derimod ifølge hende skyldes, at man i Vejle er god til at drive kommune.

- Forklaringen kan være, at vi har en effektiv drift. Man kunne med fordel også kigge på sammensætningen af vores borgere. Vi har fået mange nye tilflyttere de senere år, og måske trækker ganske få af dem på disse ydelser. Det vil afspejle sig i størrelsen på beløbet, siger Anne Mette Lund.

Det får nu ikke bekymringen til at forsvinde hos byrådspolitikeren Martin Jensen.

Annonce

Ønsket er flere midler

Socialdemokraten mener stadig, det er problematisk, at Vejle bruger få penge på de handicappede - og har derfor spurgt forvaltningen, hvor mange ekstra penge der skulle til for at nå den gennemsnitlige udgift for kommunerne.

Første svar var 100 millioner kroner, men tager man med embedsværkets ord højde for socioøkonomiske vilkår og konteringspraksis - altså måden at bogføre på - så ender beløbet på det halve.

- Jeg kan ikke med sikkerhed vide, om vi skulle være særligt gode til at være effektive, eller andre forhold skulle være gældende. Som det er nu, kan jeg kun skele til det lave antal af kroner og ører, vi som kommune sætter af til de hårdest ramte borgere, fortæller Martin Jensen.

- Til de kommende budgetforhandlinger vil jeg forsøge at få flere midler sat af. Så må vi se, om velviljen er der hos de andre, tilføjer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Børkop

Brysterne skal stadig støttes i Børkop

CORONAVIRUS

Live: Smittetilfælde kan spores til minkfarme - op mod 100 besætninger skal aflives

Vejle

Et par hundrede brandalarmer er påvirket af strømsvigtet

Annonce