Annonce
Ikast-Brande

Byrådsmedlem: Mangedobling af faldskærms-operationer var ikke realistisk

Ejstrupholm Flyveplads har i mange år været en attraktion for byen, og der har været mange aktiviteter, men før i tiden mest i form af almindelige flyvninger og træf. Billedet her stammer fra en af flyveklubbens Fly In's for nogle år siden. Arkivfoto: Lars Juul
Helle Mathiasen (V): Støjpåvirkning fra faldskærms-flyvningerne i Ejstrupholm ville være meget større end fra almindelige flyvninger.

Ejstrupholm: Hvis ejerne af Ejstrupholm Flyveplads havde fået tilladelse til en mangedobling af antallet af faldskærms-flyvninger fra den lille flyveplads tæt på byen, så havde resultatet været en meget massiv støjpåvirkning. Det fastslår byrådsmedlem Helle Mathiasen (V), der selv bor ret tæt på flyvepladsen og derfor har været involveret i sagen i længere tid.

Ægteparret Fynshave, der ejede lufthavnen, havde i starten håbet på at kunne få tilladelse til 5000 årlige operationer, svarende til 2500 flyvninger. Det er en femdobling af det, der er muligt med den nuværende miljøgodkendelse. Der er nu tilladelse til 1000 operationer, og heraf må 100 operationer i henhold til miljøgodkendelsen bruges til faldskærmsoperationer.

Ud fra teksten i sagsbeskrivelsen på teknik- og miljøudvalgets seneste møde havde flyvepladsejerne senere ønsket 1000 faldskærmsoperationer, men det er en ti-dobling af det nuværende.

Annonce

Vedvarende støj

Altså var der søgt om en kraftig udvidelse af faldskærms-operationerne. Og faldskærms-operationer var i sig selv et problem:

- Støjpåvirkning fra faldskærms-flyvningerne vil være meget større end fra almindelige flyvninger, hvor et fly bare letter eller lander, men ikke bliver hængende over området. Med faldskærmflyvninger vil flyene skulle cirkle i lang tid over området, og det vil give betydeligt mere støj end fly, der letter og lander, forklarer Helle Mathiasen

- Det ville virkelig have været meget voldsomt, hvis der var blevet givet tilladelse til mange flere faldskærms-operationer. Sådan en tilladelse ville gælde i otte år, og det havde man også kunnet mærke inde i selve Ejstrupholm, siger Helle Mathiasen.

Annonce

Urealistiske visioner

- Jeg er nødt til at sige, at Katrine og Rasmus Fynshave ikke var realistiske nok. De havde store visioner, men de glemte at tage højde for virkeligheden. Deres drømme var ikke realistiske. Og de fik ikke håndteret det rigtigt. Det begyndte at gå galt allerede fra starten. De fik ikke lavet aftaler med naboerne, og de opnåede ikke at få en dialog, konstaterer Helle Mathiasen, der selv holdt et møde med Katrine og Rasmus Fynshave - dog uden resultat.

Helle Mathiasen, byrådsmedlem for Venstre. Foto: Mikael Lund

Et af de store, uafklarede spørgsmål, er, hvad der nu skal ske med flyvepladsen. Ifølge den seneste udtalelse fra Rasmus Fynshave blev nøglen overdraget til banken.

- Vi ved ikke, hvad der sker nu. Er de gået konkurs? Hvis det er tilfældet, så vil der jo komme en kurator og tage sig af det. Det er ikke kommunens opgave at drive flyvepladsen videre, men kommunen kan måske godt gå ind og hjælpe med at få tingene til at fungere igen. Jeg håber, at der også fremover kan være aktivitet på flyvepladsen, og at Ejstrupholm Flyveklub og faldskærmsklubben (Østjyllands Faldskærmsklub, red.) stadig kan få lov til at bruge pladsen, siger Helle Mathiasen.

Annonce

Værre end vindmøller

Hun mener, at sagen kunne have været håndteret bedre fra starten, også fra kommunens side:

- Vi har også et ansvar i kommunen. Vi kunne have bragt støjundersøgelser på banen før, og ikke mindst skulle vi have haft eksperterne fra det rådgivende ingeniørfirma SWECO inde tidligere, siger hun.

Men hun mener ikke, at man kan klandre naboerne for at være bekymrede for udsigten til en massiv støjpåvirkning:

- Det havde været værre end vindmøller. Vi bor selv ret tæt på nogle vindmøller, men her oplever vi, at vores træer dæmper støjen. Men støj fra himlen kan man jo ikke skærme sig imod! Og med tusinder af flyvninger om året ville der jo have været en masse støj, især i fritiden. Vi kunne have risikeret voldsomt mange faldskærmsoperationer på dage med godt vejr fra klokken 7 til 22, fortæller Helle Mathiasen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Nærmede sig diskvalifikation: Carelink vandt kviktest-udbud i Syddanmark trods kritik for mangelfuld plan

Annonce