Annonce
Vejle

Byrådsmedlem: Udsatte unge under uddannelse behandles urimeligt

Campus Vejle er en af de uddannelsesinstitutioner, der tilbyder STU. Eleverne her er udsat for forskelsbehandling, siger Morten Skovlund (S). Arkivfoto: Michael Svenningsen
Omkring 120 unge vejlensere på STU skal spørge om lov, før de må tage med familien på sommerferie. Det er urimeligt, mener Morten Skovlund (S), der forsøger at få loven ændret.
Annonce

Vejle: Tusindvis af unge vejlensere drager i disse uger på ferie med deres familier, mens deres uddannelsesinstitutioner holder sommerferielukket.

For én gruppe unge er det imidlertid ikke så ligetil.

Unge på STU-uddannelsen - "Særligt Tilrettelagt Uddannelse" for unge med særlige behov - kan i modsætning til deres jævnaldrende på andre ungdomsuddannelser nemlig ikke bare rejse med familien til et af de ferielande, som der er grønt lys til at rejse til.

- På alle måder er STU sidestillet med andre ungdomsuddannelser, men når det kommer til ferie, træder der en forskelsbehandling frem, siger Morten Skovlund, byrådsmedlem for Socialdemokratiet og uddannelsesvejler hos UU Vejle.

- I modsætning til andre ungdomsuddannelser hører udbetaling af ydelse til STU-elever ind under arbejdsmarkedslovgivningen, og de unges ydelse udbetales af jobcentret. Det betyder blandt andet, at de unge skal søge om lov til at rejse til udlandet og have et "frikøbsbrev" fra jobcentret. I modsat fald risikerer de at blive straffet for socialbedrageri. Det er i sig selv stigmatiserende for en af de mest udsatte grupper i vores uddannelsessystem, siger Morten Skovlund.

Annonce

Rammer 120 i Vejle

Han forsøger lige nu at samle opbakning i Folketinget til at ændre den nuværende ordning.

- Jeg ser i mit arbejde den frustration, det medfører i familierne, at der er den forskelsbehandling. Forestil dig en familie med et barn på almindelig ungdomsuddannelse og et barn på STU: Det ene barn kan frit rejse med familien, mens det andet skal have tilladelse, siger Morten Skovlund.


Forestil dig en familie med et barn på almindelig ungdomsuddannelse og et barn på STU: Det ene barn kan frit rejse med familien, mens det andet skal have tilladelse.

Morten Skovlund (S)


- Problemet kan dog ikke løses af kommunerne og derfor skal Christiansborg på banen, understreger Morten Skovlund, der har kontakt til ordførere fra flere partier.

Han anslår, at der i Vejle er omkring 110-112 unge på STU.

Hvad er STU?

  • Særligt Tilrettelagt Uddannelse for unge med særlige behov er en treårig ungdomsuddannelse for unge udviklingshæmmede og andre unge med særlige behov, som ikke kan gennemføre anden ungdomsuddannelse.
  • Elevgruppen spænder bredt fra multihandicappede til unge med aspergers og autisme.

- Løsningen kan være at oprette en særlig ydelse i jobcentret til denne gruppe, så de opnår ligestilling med andre unge på ungdomsuddannelser og ikke - som det er nu - reelt skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, mens deres skoler holder ferielukket, siger Morten Skovlund.

Han tilføjer, at nogle kommuner vælger at vende det blinde øje til i forhold til reglerne, men at Vejle Kommune følger loven.

- Jeg kan som politiker selvfølgelig ikke sige, at Vejle Kommune ikke skal følge loven, men set med min vejlederkasket på er det urimeligt, siger Morten Skovlund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Børkop

Covid-19 på kommunens største skole: Endnu et barn er konstateret smittet

Vejle

Sikke en kamp i Nørreskoven

Annonce