Annonce
Læserbrev

Byrådsmedlem vil øge fokus på unge med særlige behov: Ungdomsboliger til alle unge i Vejle Kommune

Læserbrev: Ungdomsboliger til alle unge!

Det er et motto, som har lydt i mange år i Vejle Kommune.

Gennem de seneste år, og i særlig høj grad i denne tid, er der da også sat turbo på byggeriet af ungdoms- og studieboliger i Vejle.

Det er vigtigt, fordi vi som kommune er en uddannelsesby - når det gælder ungdomsuddannelser, og vi også gerne fremover vil blive endnu større på det område.

Men der er en gruppe unge, som vi desværre er rigtig dårlige til at tænke ind i vores boligpolitik - også når det gælder ungdomsboliger: unge med særlige behov - det kunne eksempelvis være autismespektrumforstyrrelser (ASF).

Det er ofte unge, der ikke kan gå på de ordinære uddannelsestilbud. For en dels vedkommende får de lov at tage deres ungdomsuddannelse på den Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse - STU.

Desværre viser det sig, at det kan være rigtig svært for denne gruppe af unge at flytte hjemmefra, som det ellers ses hos deres jævnaldrende kammerater uden særlige behov.

Unge med ASF-diagnose er ofte for gode til specialiserede botilbud, heldigvis for det, men heller ikke i stand til at bo i en almen bolig. Dels fordi deres diagnose gør det svært for dem at kunne styre en bosituation, men i lige så høj grad fordi, de er i overhængende fare for at blive socialt isoleret i egen bolig.

Forældrene til disse unge føler sig ofte afmægtige og har det svært ved at se deres barn gå ind i ungdommen. Mange forældre ved nemlig, at flytter de unge for sig selv, følger der mange udfordringer med.

Derfor ender rigtig mange af de unge i målgruppen med at blive boende hjemme, og dermed får de ikke den samme start på ungdoms- og voksenlivet som unge uden særlige behov. Det er ikke rimeligt!

Som kommune bør vi kunne indtænke denne gruppe af unge langt bedre i vores boligpolitik.

Boligforeningen Østerbo har allerede i dag et opgangsfællesskab i midtbyen, Aktivbo, hvor udsatte unge bor i egen lejlighed. Samtidig har kommunen sat støtte på, der hjælper de unge.

Et ligende tilbud kunne med fordel skabes til unge med særlige behov, der ikke matcher den eksisterende målgruppe.

Den pædagogiske støtte, mange af unge i denne gruppe får tildelt, kunne koncentreres omkring opgangsfællesskabet og derved støtte op om de unges videre personlige og sociale udvikling og gennemførelse af ungdomsuddannelse.

Det vil give de unge en oplevelse af at være en del af et ungdomsfællesskab og -miljø samt give forældrene mulighed for at give slip på deres børn på en tryg måde.

Lad os komme i gang.

Morten Skovlund. Arkivfoto
Annonce
Forsiden netop nu
112 For abonnenter

Jeanette og Kenneth fra Jerlev overtog Humlum Kro i februar: - Det ser meget håbløst ud lige nu

Annonce