Annonce
Jelling

Café: Genåbning kan give falsk forestilling af vores situation

Lene Köhler og Jacob Decco fra Byens Café glæder sig til genåbningen af caféen, men er bekymrede for, om den økonomiske situation bliver endnu værre. Foto: Anders Kynde
På den ene side glæder Byens Café sig til at kunne invitere gæsterne indenfor igen. På den anden side frygtes det, at genåbningen kan give opfattelsen af, at coronakrisen er ovre. For det er den langt fra, lyder det fra formand Lene Köhler og kokken Jacob Decco.

Jelling: - Vi kan lige så godt erkende, at sæsonen er aflyst, og så må vi prøve at få det bedste ud af det.

Sådan lyder den ærlige melding fra Jacob Decco, der er kok i Byens Café i Jelling.

Faktisk kan han se tilbage på et par aldeles travle måneder siden coronanedlukningen midt i marts. For selvom der har været lukket for gæster i caféen, er der lavet masser af mad.

- Vi har solgt takeaway i stor stil. Jeg har kun haft to fridage i hele perioden, så der har været nok at se til. Den lokale opbakning har virkelig været imponerende, og det er vi meget taknemmelige for. Mange har været flere gange for at hente mad, men vi også har set nye kunder, der ikke tidligere har spist i caféen, fortæller Jacob Decco.

Men at der både har været travlt og gang i takeaway-salget er ikke ensbetydende med, at der er tjent flere penge end normalt.

Lene Köhler, der er bestyrelsesformand og anpartshaver i Byens Café, forklarer nærmere:

- I Byens Café tjener vi ikke kun penge på maden. Vi tjener også på salg af drikkevarer og ikke mindst koncerter og selskaber, hvor vi har et langt større dækningsbidrag. Men det har der været lukket helt ned for, så selvom det er gået godt med takeaway, taber vi stadig penge hver måned, siger Lene Köhler, der oplyser, at en medarbejder i caféen blev afskediget for at holde udgifterne nede i begyndelsen af coronakrisen

Annonce

Folk kan få den opfattelse, at krisen er ved at være ovre, fordi mange aktiviteter genoptages, men det er måske først nu, at vi kommer til at opleve de værste konsekvenser af coronakrisen.

Lene Köhler, Byens Café

Krisen er ikke slut

Lene Köhler glæder sig til, at Byens Café fra mandag 18. maj endelig kan invitere gæsterne indenfor igen.

- Det er derfor, vi driver café. Vi elsker, at der er liv. Det har vi savnet, siger hun.

Men hun frygter alligevel, at genåbningen vil gøre situationen endnu værre for caféen og restaurationsbranchen generelt.

- Det er vigtigt for os at få kommunikeret ud, at fordi vi må åbne caféen for gæster, er det ikke sikkert, det gør nogen betydelig forskel for vores økonomi, da vi ikke kan tjene penge på selskaber og musikarrangementer. Folk kan få den opfattelse, at krisen er ved at være ovre, fordi mange aktiviteter genoptages, men det er måske først nu, at vi kommer til at opleve de værste konsekvenser af coronakrisen. Det gælder ikke bare Byens Café, men alle landets restauranter og caféer, siger Lene Köhler.

Derfor er opfordringen klar og tydelig fra Lene Köhler og Jacob Decco:

- Vi har fuld forståelse for, at alle er ramt af coronakrisen på den ene eller anden måde. Men vil man fortsat have en café i Byens Hus, er det vigtigt, at folk fortsætter med at bakke op og købe mad og drikkevarer, siger de.

Overrepræsentation

En anden detalje, der kan vise sig at blive en stor udfordring for Byens Café, er, at Jelling er overrepræsenteret af spisesteder, når der ikke er turister.

Udover Byens Café er der Café Sejd, Jelling Kro, Skovdal Kro, Skovsgaards Deli, Jelling Pizza, Marcelino's Spisested og Pandekagehuset. Og det er mange i en by med 3500 indbyggere - særligt når der næsten ingen turister er på grund af coronaudbruddet.

- Normalt er vintermånederne meget stille og giver lav omsætning. Det plejer vi så at indhente fra marts og et halvt år frem, når der kommer gang i turistsæsonen. Men sådan bliver det ikke i år, og vi må bare komme igennem det så godt som muligt, siger Lene Köhler.

Bestil bord

I den første tid efter genåbningen vil Byens Café holde åbent fra klokken 16 til 21.

- Vi opfordrer vores gæster til at ringe og bestille bord i forvejen, så de er sikre på at få plads. Det gør det også nemmere for vores forberedelser - både i forhold til maden og til at gæsterne sidder med god afstand til hinanden, siger Lene Köhler.

Det vil stadig være muligt at bestille takeaway.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
VB For abonnenter

Minut for minut: Sådan fik VB sendt FC Fredericia ud af oprykningskampen

Annonce