Annonce
Give

Cambodja og Sombo kiggede forbi i 2. B

Eleverne i 2. B var klar med svarkortene i den store quizrunde - og som man ser var enigheden ikke så stor. Foto Jim Hoff
Thyregod- 13 timers flyvetur, eller 10.000 kilometer, fra Danmark ligger Cambodja og putter sig mellem nabolandene Thailand, Laos og Vietnam.

Intet kunne næppe være mere fjernt i forhold til en grå novemberdag med nul grader i Thyregod, men for en stund blev de to vidt forskellige verdener alligevel knyttet sammen takket være Eva Leth Hansen og Jeanette Westh.

De to kvinder kommer fra organisationen MUNDU, som bl.a. har til formål at skabe global dannelse hos børn, unge og voksne i Danmark via diverse undervisningstilbud. Et af disse tilbud er udsending af gæstelærere, og det var i den egenskab, at Eva og Jeanette havde plottet Thyregod skole ind på GPS'en denne dag.

De har begge været i Cambodja og lavet en undervisningsfilm samt udarbejdet forskellige undervisningsmaterialer, som i dette tilfælde er tilpasset børnene i indskolingen. Undervisningen tager udgangspunkt i en 12 minutter lang film om elefanten Sombo og om nogle af de mennesker, som Eva og Jeanette mødte på deres vej rundt i Cambodja.
Eleverne var meget opslugte af filmen om hunelefanten Sombo, der sled sig selv op som turiselefant i storbyen Phnom Phenh. Foto Jim Hoff

Røgelse og en 32 år gammel elefant

Pressen var med, da de to "udenrigskorrespondenter" var på besøg hos 2. B og klasselærer Birte Steffensen. Eleverne havde naturligvis snakket om Cambodja inden besøget, så de havde en lille anelse om, hvad det hele handlede om.

Seancen startede op med at Eva tændte røgelsespinde - en velkendt tradition i asien - og så gik snakken lystigt om Cambodja, inden filmen om elefanten Sombo kom op på whiteboardet. Sombos historie er tæt forbundet med Cambodjas nutidshistorie, og filmen fortæller om elefantens 32 år som turistelefant/storbyselefant i hovedstaden Phnom Penh og leverer også små indblik i landets kulturelle og historiske dagligdag.
Eva Leth Hansen introducerer filmen om Sombo. Foto Jim Hoff
Annonce

Spørgebolden et hit

Eleverne var meget optagede om historien om Sombo og Eva og Jeanettes forsøg på at finde elefanten, og de åd samtlige 12 minutter med åben mund og polypper. Herefter var der spørgerunde,hvor eleverne fik tilkastet en cambodjansk spørgebold, når de havde et spørgsmål. Det var ganske muntert at følge den farverige bold flyve frem og tilbage i klassen, og ud over at levere gode spørgsmål viste eleverne i 2. b også, at Thyregod går en stor fremtid i møde på håndboldfronten, for kaste-gribe-teknikkerne var i hvert fald helt i top.

Eva og Jeanette præsenterede efter filmen eleverne for en quiz, hvor hvert spørgsmål havde 3 svarmuligheder. Eleverne blev udstyret med røde, grønne og blå svarkort, og det afstedkom en fantastisk farvelade af svar hver gang, der blev serveret et spørgsmål om Cambojda, Sombo og filmens persongalleri.
Jeanette Westh viser noget af det udstyr, som cambodjanerne bruger i deres rismarker. Foto Jim Hoff
Annonce

Men hvordan har Sombo det i dag?

Men uanset hvor mange stier og pædagoiske broer Eva og Jeanette byggede, som eleverne kunne gå ud af mht. Cambodjas historie osv., var det tilbagevendende spørgsmål af ganske human karakter: Jamen, hvordan har Sombo det? Fandt i hende? Og har hun stadig ondt i fødderne?

Eva og Jeanette kunne dog berolige de bekymrede skoleelever og fortælle, at Sombo i dag er gået på pension og lever i en skov i Cambodja, hvor hun har det godt. Det fik de unge mennesker til at ånde lettet op, og et eller andet sted er det jo ganske pragtfuldt at 11 elever i en 2. klasse i Thyregod kan udvise så stor medfølelse for en gammel nedslidt hunelefant 10.000 kilometer væk.
Selvfølgelig har man også bøger i Cambodja, men bogstaverne og sproget er meget anderledes end i 2. b. Foto Jim Hoff
Annonce

Gribende historiefortælling

Det er historiefortælling, når det er bedst, når børn på den måde bliver fanget og rørt, og det kan godt være, at dagens seance i 2. b kom til at handle meget om Sombo i hvert fald på det følelsesmæssige plan, men det er bestemt heller ikke den værste indfaldsvinkel til udbredelsen af mellemfolkelig forståelse - også i børnehøjde!

Faktaboks:

MUNDUs primære målgruppe er børn og unge i grundskolen og på ungdomsuddannelserne og deres lærere.

MUNDUs speciale er at levere konkrete redskaber til at inddrage globale perspektiver i undervisningen.

Man henvender os også til den brede offentlighed, fx via interkulturelle aktiviteter.

Målgrupper nås gennem:

Undervisningsmaterialer og -forløb

Kurser, workshops og rådgivning for lærere

Gæstelærere med rødder i en anden kultur

Genstandskufferter fra hele verden

Dialog- og udvekslingsprogrammer

Udstillinger, kunst- og kulturprojekter

Interkulturelle arrangementer og kurserAnnonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce