Annonce
Børkop

Canadisk familie besøgte rødderne i Håstrup og Smidstrup

Gayle, Brent og Eric Karding ved skolebænkene i museeet. De tre canadier er taget til Smidstrup for at opleve den egn, som Brents og Erics forfædre boede på. Foto: Jørgen Flindt
Familien Karding fra Canada bruger deres sommerferie i Danmark, for deres forfædre er fra Smidstrupkanten. Så de var på tur tilbage til rødderne.

Smidstrup: I 1949 fik Canada en ny borger. Han havde forladt Danmark, og nu stod han på molen i den østcanadiske by, Halifax. En ny tid ventede for Johannes.

I 2019 fik Danmark besøg af Johannes nærmeste familie. Sønnen Eric Karding, barnebarnet Brent og barnebarnets hustru Gayle havde taget til Smidstrup for at lære om familiens fortid. Især om lægprædikanten Rasmus Hansen.

- Han var min oldefar, og det er Brents tipoldefar. Vi har jo dansk blod i årerne, og vi vil gerne lære mere om vores fortid, så derfor er vi her, siger Eric Karding.

Sønnen Brent og hustruen Gayle, bor selv i Hallifax, den selvsamme canadisk by, som Johannes i 1949 sejlede til.

- Han er ankommet til Pier 21 (mole 21, red), som er det sted, hvor emigranterne til Canada ankom til. Det er få kilometer væk fra, hvor vi bor. Men han blev ikke i Halifax. Han rejste til vestkysten, Vancouver, og siden tilbage midt i landet ved Toronto, forklarer Brent.

Annonce

Mange emigrerede

Over 100 borgere fra Smidstrupkanten emigrerede i perioden fra midten af 1800-tallet og 100 år frem til USA eller Canada.

Det betyder, at i ny og næ får Smidstrup og Omegns Lokalhistoriske Forening henvendelser fra slægtninge, der gerne vil vide mere om deres forfædres liv og færden.

Faktisk er det typisk præsten i Smidstrup og Skærup sogne, der får den første henvendelse, da amerikanere og canadiere er vant til at bruge kirken til at finde frem til oplysninger.

Håstrup og Smidstrup

Men det er den danske forbindelse, de er i Smidstrup for. Og Håstrup. For rødderne går tilbage til Haastrupgaard, hvor familien Hansen boede. Den familie skulle senere tage navneforandring til Karding, og en af familiens forfædre er lægprædikant Rasmus Hansen, der var med til at samle penge ind til Missionshuset Zarepta, som blev bygget i 1880'erne.

Rasmus Hansen har holdt mangt en prædiken i den røde murstensbygning på Torpsvej i Smidstrup.

Den canadiske familie har derfor været på tur rundt til Haastrupgaard, kirkegården og missionhuset.

- Det har været meget interessant at se det hele. Vores fortid. Vi vil jo gerne lære mere om vores fortid, og her i Smidstrup er vi kommet tæt på. Man kan se, hvilken indflydelse især Rasmus Hansen har haft her i området, siger Brent Karding, der, ganske som Rasmus var det, er kirkens mand.

Også Brent er baptisk præst. Ligesom Rasmus var det over 100 år før.

Dejligt i Smidstrup

Familien fra Canada er i Danmark en uge, så de når ikke at følge hele familiens slægtsvej rundt. Efter Håstrup og Smidstrup skal familien videre til Roskilde, hvor de skal mødes med en slægtning og derefter venter København.

- Vi har ingen slægtsmæssige forbindelser til København, men det er en smuk by, som vi rigtig gerne vil se, når vi nu er her, forklarer Brent og Eric Karding.

Først skal de dog vises rundt i Smidstrup & Omegn Museum, hvor Smidstrup & Omegns Lokalhistoriske Forening har base. Og arkiv. Det er herfra, de er blevet hjulpet på vej.

- Wow, det havde vi ikke lige regnet med, at her ville være alle de gamle ting fra dengang. Det ser ret interessant ud. Det er bare dejligt at være her i Smidstrup. Alle har været utrolig hjælpsomme og søde, og det er da specielt at være her, hvor ens familietræ har så store rødder, lyder det fra Brent, Eric og Gayle.

Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Politikere ønsker ikke anke sag om seksuelle overgreb - men den endelige beslutning lader vente på sig

Annonce