x
Annonce
Vejle

Carsten overlevede en hjerneblødning - men så kom trætheden

Fra februar og frem til påsken sidste år var 63-årige Carsten Ørum indlagt på Grindsted Sygehus efter en hjerneblødning. Han gik fra at være helt lammet til nu at have fået førligheden tilbage. Men det kniber med hukommelsen og energien. Foto: Yilmaz Polat

Hjernetræthed er en typisk følge af en hjerneblødning eller en blodprop. Men det er der mange, der ikke er forberedt på, når deres hjerne har taget skade. Det var 63-årige Carsten Ørum heller ikke.

Vejle: Hvert år bliver 12.500 danskere ramt af en blodprop i hjernen eller af en hjerneblødning.

Heldigvis er det langt størstedelen af dem, det sker for, som overlever, men flere af dem vender tilbage til et liv, der slet ikke er det samme som det, de havde før.

For selvom blodpropper og hjerneblødninger er et velkendt fænomen, så er der mange, der ikke ved, at selvom man kommer sig over de fysiske mén, så betyder det langt fra, at psyken er kureret.

Det oplevede 63-årige Carsten Ørum fra Børkop, da han blev ramt af en hjerneblødning tilbage i februar.

Indtil da havde han arbejdet på fuld tid. Nu lå han pludselig lammet i en hospitalsseng og måtte have hjælp til alt.

- Da jeg hang der i en lift for at få hjælp til at komme op af sengen, tænke jeg: "Skal jeg virkelig ende mine dage sådan?" husker han.

Annonce

Apopleksi


  • Apopleksi er en fælles betegnelse for blødning eller en blodprop i hjernen.
  • Hvert år bliver 12.500 danskere ramt af apopleksi.
  • 75.000 danskere lever med diagnosen apopleksi.
  • Dødeligheden inden for de første 30 dage efter en apopleksi er 14 procent.
  • Syv procent af alle dødsfald skyldes apopleksi.

Kilde: Hjernesagen

Én ting ad gangen

Heldigvis fik Carsten Ørum kæmpet sig tilbage på benene og oplevede så markante fysiske fremskridt, at han fik førligheden fuldstændig tilbage efter nogle måneder.

Men siden har han oplevet, at der et kommet andre udfordringer.

- Før kunne jeg have mange bolde i luften og veksle imellem dem. Nu er jeg nødt til at tage én ting af gangen, fortæller Carsten Ørum.

Han havde ikke været forberedt på, at han - selvom han var kommet ovenpå fysisk - nu ofte oplever, at det kniber med overblikket og hukommelsen. Selv de mindste aktiviteter kan forårsage en uoverskuelig træthed.

Forvaltning af energi

- Jeg har altid gået meget op i fodbold, men den første gang efter min hjerneblødning, hvor jeg var på stadion igen, blev jeg så udkørt efter bare en enkelt halvleg, at jeg rystede over hele kroppen og måtte køres hjem.

Denne forandring i Carsten Ørums mentale overskud og personlighed var ikke en situation, familien havde været vant til at se ham i.

Men efter at han i august startede i forløbet "Den Røde Tråd" på CSV (Center for Specialundervisning for Voksne) i Vejle, har både han og hans familie fået en større indsigt i, hvad de psykiske følger efter en en blødning i hjernen betyder for dagligdagen.

Og vigtigst at alt har Carsten Ørum også lært, hvordan han forvalter sin tid og energi bedst muligt.

- For eksempel skriver jeg alt, hvad jeg skal foretage mig, op i en kalender. Det giver mig et overblik, så jeg bruger min energi bedst mulig. På den måde kan det lade sig gøre at opnå de mål, jeg sætter mig for, fortæller Carsten Ørum.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Frøs Sparekasse fjerner ældre kunders mulighed for at overføre penge via netbank

Annonce