Annonce
Billund

Carsten var hjertepatient: Nu vil han løbe halvmarathon og hjælpe andre

De to nye instruktører, Dorthe Christensen og Carsten Hansen er nu klar til at lære fra sig - så andre måske kan være med til at redde liv. Foto: Martin Ravn

62-årige Carsten Hansen var egentlig ved lægen, da han havde slået sin arm i en vandrutschebane. Han gik derfra med en henvisning til nærmere undersøgelse af sit hjerte.

Annonce

Grindsted: Carsten Hansen fra Grindsted har altid været et aktivt menneske, så det var alderen, der fik skylden, da han som 60-årig ikke længere kunne løbe fem kilometer på 25 minutter.

- Det lød jo rimeligt nok, lyder det fra Carsten Hansen.

Først da han gik til læge i sin sommerferie efter at have muntret sig lidt for vildt i en rustchebane, stod det klart, at der var noget helt andet på spil.

- Jeg havde slået min albue, og den var øm og hævet, men reservelægen ville også gerne lige lytte på mit hjerte, og så gik jeg derfra med en henvisning til nærmere undersøgelse, fortæller Carsten Hansen.

Carsten Hansen

Carsten Hansen er rengøringsassistent ved Vejle Kommune, bor i Grindsted og er gift med Berit, der er bioanalytiker på SVS i Grindsted.Hjerteforeningen og Dansk Råd for Genoplivning vil uddanne cirka 400 frivillige instruktører, og Carsten Hansen og Dorthe Christensen er blandt de første i Billund Hjerteforening. De håber at komme ud i mange af de små foreninger og klubber i Billund Kommune. De kan tilbyde et gratis 30 minutters kursus i førstehjælp, hvorefter deltagerne får et bevis. De underviser første gang den 19. februar i Filskov, hvor seniorspinningholdet skal have en indføring i førstehjælp.

Uddannelsen begyndte som et pilotprojekt i juni 2017.

Formand for Billund Hjerteforening, Birgit Lorentsen, Carsten Hansen og Dorthe Christensen er glade for, at de som en af de første foreninger kan være med til at sende giv liv- instruktører ud i lokale klubber og foreninger.Foto: Martin Ravn
Annonce

Kunne ikke dø af det

Der gik 14 måneder herefter, før han blev opereret for en forkalket hjerteklap, der ikke længere kunne lukke blod frem og tilbage.

- Ved de forskellige kontroller blev det kun værre og værre, og til sidst blev det forværret med 30-40 procent, og der var ingen tvivl om, at jeg skulle indstilles til operation, fortæller Carsten Hansen, der havde fået at vide, at han ikke kunne falde død om, og at han skulle tage det hele stille og roligt.

Alligevel dukkede der mange vilde tanker op i baghovedet.

- Især når jeg kørte bil med 90 kilometer i timen på motortrafikvejen. Jeg tænkte på, om jeg kunne få et blackout og komme til at køre over i den modsatte bane, forklarer han.

Efter operationen er han blevet erklæret helt rask. Til gengæld er han blevet endnu mere bevidst om, hvor vigtig motion er.

- Lige efter operationen er man lidt i tvivl om, hvad man må og kan, men der er intet i vejen for at gøre, som jeg altid har gjort, siger Carsten Hansen.

En hurtig indsats kan redde liv.Foto: Martin Ravn
Annonce

Giv liv-instruktør med rulleskøjter på

Til september har han således sat sig for at løbe et halvmarathon med sin datter i Odense. Dertil spiller han tennis - og løber på rulleskøjter - med fruen på 61 år.

- Vi tager gerne en rundtur på 18 kilometer rundt ved Hejnsvig. Min kone har løbet i 25-30 år, så da vi mødte hinanden for otte år siden, fik jeg et par rulleskøjter i fødselsdagsgave, og det er rigtig sjovt. Jeg stod meget på skøjter som knægt, og det er den samme teknik, så det tog mig et halvt år, så var vi på samme niveau, fortæller Carsten Hansen, der i forbindelse med sin operation kom med i Hjerteforeningen. Her vil han fortsat gerne gøre en forskel, selvom han er så godt som rask:

- Vi mødes en gang om ugen og laver motion, der er godt for hjertet, forklarer Carsten Hansen, der også er blevet uddannet Giv liv-instruktør. Med den titel kan han undervise i korte førstehjælpskurser på en halv time.

- Tidligere har jeg været hundetræner. Det var noget helt andet, men jeg kan godt lide at undervise, og så er det selvfølgelig ønsket om at gøre en forskel, for man hører om mange yngre mennesker, der pludselig falder om, siger Carsten Hansen, der kan se på Hjerteforeningens tal, at der kan gøres en forskel.

- Det er vigtigt, at folk tør træde til, hvis der sker noget. Der sker 4000 hjertestop uden for hospitalet om året. Med en lynhurtig indsats regner man med, at mellem 50 og 70 procent kan overleve. I dag gælder det for 12,7 procent.

Kurset, som de to nye instruktører underviser i, tager ikke så lang tid, men kan være en stor hjælp.Foto: Martin Ravn
30 tryk og to pust. Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give

Gæsterne strømmer ind til halv pris

Debat

Lad os gå sammen om at redde Lillebælt

Annonce