Annonce
Hedensted

Catharina strikkede sig ud af stress-sygdom

Catharina Gjørup-Olesen elsker at strikke, og hun har fået bedre tid til det, nu børnene er blevet store. Foto: Mads Dalegaard
Da 48-årige Catharina Gjørup-Olesen gik ned med stress, kunne hun hverken læse bøger eller se fjernsyn. Men to små pinde og en rulle garn hjalp hende med at finde ro og fodfæste igen. I dag har hun stort set altid strikketøjet med sig.
Annonce

Løsning: Hænderne bevæger sig kyndigt i små, hurtige cirkler, mens de får garnet på pindene til at forvandle sig til et sammenhængende mønster. Catharina Gjørup-Olesen fra Løsning er i gang med at strikke et sjal til sin datter, og hun fortsætter ubesværet, mens hun fortæller sin historie.

En historie om, hvordan hun for seks år siden blev ramt så hårdt af stress, at hun hverken kunne passe sit arbejde, læse en bog eller se en film i fjernsynet.

- I den periode kunne jeg stort set ingenting. Jeg har altid været sådan en, der slugte murstensbøger, men jeg kunne slet ikke samle mig om at læse, fortæller 48-årige Catharina Gjørup-Olesen, der til daglig arbejder som folkeskolelærer på en specialskole.

Her er hun i dag tilbage i fuld vigør, og det blev strikketøjet, der hjalp hende i gang igen.

- Jeg kunne tage små sekvenser af gangen, og jeg skulle bare gøre det, der stod. Det var overskueligt og enkelt, og det var noget, jeg kunne trække frem og tilbage. Det hjalp mig med at samle min koncentration, og det blev nærmest meditativt for mig. Man kan godt sige, at jeg strikkede mig ud af min stress, siger Catharina Gjørup-Olesen.

Annonce

Tøj af god kvalitet

I skolen tager hun nu ofte pinde og garn frem i frikvartererne, og det har børnene vænnet sig til. I begyndelsen vidste mange af dem ellers ikke, hvad det var.

For selvom 14 procent af borgerne i Hedensted Kommune i en undersøgelse fortæller, at de strikker, og selvom coronakrisen ifølge garnbutikker har fået flere til at kaste sig over den gamle dyd, så er det ikke lige så almindeligt at strikke i dag som for bare få generationer tilbage.

- Det er noget, man gør, fordi man kan lide det, for det er ikke længere en billig måde at skaffe tøj på. Tværtimod. Men det er god kvalitet, og man kan lave noget, der er helt specielt, siger Catharina Gjørup-Olesen, der både strikker islandske sweatre til sine to ældste børn (den yngste har frabedt sig det), strømper til sin mand (her har hun afløst for sin svigermor), sjaler til sig selv og små gaver til venner og kolleger.

Annonce

Udfordringer, ro og hygge

Catharina Gjørup-Olesen har gerne gang i flere strikke-projekter samtidig, for noget af det kræver fuld koncentration, mens andet - det såkaldte tv-strik - kan laves, mens man sidder og snakker med andre.

Catharina Gjørup-Olesen foreviger alle sine kreationer i en lille notesbog. Det er blandt andet blevet til en hel del strømper i årenes løb. Foto: Mads Dalegaard

- Strikning er mange ting for mig i dag. Jeg har stadig perioder, hvor jeg ikke kan så meget, og så hjælper det mig. Men det er også en måde at være sammen i fællesskaber med andre på, det er hyggeligt. Derudover kan jeg udfordre mig selv med svære opskrifter, siger Catharina Gjørup-Olesen.

Hun lærte selv at strikke, da hun var seks-syv år, men holdt derefter pause i en lang periode. Hun tog det op igen for 10 år siden, og de seneste år har hun brugt rigtig meget tid på sin hobby.


Jeg strikker, fordi jeg kan lide det, og fordi det gør mig glad. Det er en god måde at finde ro på, men det er også en gode måde at være sammen med andre på.

Catharina Gjørup-Olesen


Den skæve vinkel

Baseret på en rundspørge fra Index Danmark/Gallup er Folkebladet dykket ned i de lidt mere kuriøse statistikker om borgerne i Hedensted Kommune.

Tallene tager udgangspunkt i borgere på minimum 12 år.

162 personer er blevet spurgt, hvorfor rundspørgen er i den lave ende til at kunne konkludere noget med matematisk sikkerhed.

Når avisen alligevel laver en serie på baggrund af tallene, skyldes det, at der er tale om uskyldige og underfundige historier.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Kostråd – ikke klimaråd

Annonce