Annonce
Klumme

'Charlie' efter aflysningen af årets Jelling Musikfestival: 'Vi skal kramme, danse og skråle med igen i 2021'

For første gang i over tre årtier bliver sommeren hverken danset eller sunget ind den sidste weekend i maj i Jelling. Det er en skam og et stort savn - for sommerens lyksalige pause er et pusterum, vi har brug for.
Seks markante personligheder skriver på skift klummen "Lørdagsbanden". I dag har Lars "Charlie" Mortensen, direktør for Jelling Musikfestival, der netop i denne uge måtte aflyse årets musikfest, ordet.
Annonce

Sommer. Ordet får os til at tænke på pause, sænkede skuldre, græs mellem tæerne og hygge i haven. Ja, når det er sommer, får vi lov at være - bare os selv, som vi er.

Vi har brug for sommer for at klare os gennem vinteren her i Norden. Vi har brug for at nyde den i fællesskab, for at smide hverdagens pres for en stund.

I Jelling plejer vi at danse sommeren ind, selv om vi ikke kan de rigtige trin. Vi synger med på melodierne, selvom vi ikke kan noderne. Sidst i maj fylder vi sjælen med alt det, den danske sommer giver os.

I Jelling har vi leveret dansk sommer og sat musik til, siden festivalen startede en solskinsdag i 1989. Vi glæder os hvert år til at være sammen med alle andre end os selv, være helt nede på jorden i selskab med al den musik, vi gerne vil høre.

Jo, sommeren starter i Jelling. Men sommeren har trange kår. Den passer nemlig dårligt i den krise, som vi i Danmark og resten af verden står i. En krise, der slog ned som et lyn fra en klar himmel. Det gik op for os alle, da Mette Frederiksen på et pressemøde i landsdækkende tv 6. marts klokken 12.00 kaldte danskerne sammen for at proklamere, at nu skulle vi stå sammen for at komme coronavirus-udbredelsen i forkøbet …

-

Norge fredag 28. februar:

Telefonen ringer - et rigtig dårligt tidspunkt, da jeg netop sidder og er ved at spænde et af de sidste spænder på mine skistøvler. De, der ved, hvor besværligt det er, specielt hvis man har anlæg for et begyndende ”bildæk”, ved, hvad jeg taler om ….

"Hallo… hej, undskyld jeg forstyrrer - det er fra Danmarks Radio … vil blot høre, hvordan du forholder dig til corona-smitte i forhold til den kommende festival?"

"En hvad for noget …?"

Jeg var ikke helt med, så mit svar blev lidt arrogant:

"Åh, ser du, som festivalarrangør har man mange bekymringer, men de fleste bliver jo heldigvis aldrig til noget… Og corona, er det ikke noget, de bøvler med i Kina? Så måske er det ikke værd at piske en sådan historie op …"

Den historie grinte vi meget af i liften på vej op i fjeldet - journalisten og jeg fik da også snakket os frem til, at det var nok ikke noget, der rigtig ramte os …

-

Kort efter hjemkomsten fra den forlængede weekend i Norge og efter Mette Frederiksens første pressemøde, der forbød forsamlinger over 1000, var der ikke længere noget at grine af… Vi VAR på vej til en historisk krise som ikke set siden krigen… Danmark var ved at lukke ned.

Da dronningen et par dage senere tonede frem på skærmen for at mane til sammenhold, gik alvoren op for de fleste. Pludselig var dagligdagen blevet en anden. Virus, sygdom og karantæne. Ingen venner, ingen koncerter, ingen fester, ingen skole, hjemmearbejdspladser. Kun sig selv og måske lige den nærmeste familie. Ingen tvivl, corona er et dårligt bekendtskab, som truer vores livsstil.

Regeringen og Folketinget med Mette Frederiksen i spidsen kører, mens de asfalterer, andet kan de jo ikke gøre, respekt for det og for et resultatorienteret folketing, der står sammen om at løse de problemer, som coronakrisen giver. Både økonomisk og sundhedsmæssigt. Et fantastisk sammenhold, der forplanter sig ud i befolkningen, og som gør os stolte og ikke mindst glade for at være danskere. Politikere fra alle fløje står indtil videre samlet, og det er alt andet et godt signal, som giver tryghed og tro på, at tingene nok skal løse sig - bare vi står sammen.

-

Mandag 6. april klokken 20:

Vi vidste det godt - det måtte jo komme.

Jungletrommerne var i gang… regeringen vil starte en kontrolleret genåbning. Vi var spændt, men ikke i tvivl… sommeren ville ikke starte med Jelling Musikfestival i år.

Kort før pressemødet begyndte, tikkede en SMS ind på min telefon fra en unavngiven kilde tæt på regeringen:

"Forsamlingsforbuddet forlænges til og med den 31. juli …"

15 minutter før … "Nej, nu kommer forbuddet til at gælde hele sommeren frem til og med 31. august."

Det kom til at holde stik, og selvom jeg var orienteret, gav det et sug i maven og en underlig følelse, da Mette Frederiksen sagde:

”Til alle jer der har arbejdet hårdt med at planlægge festivaler, markeder og andre store begivenheder hen over sommeren, har jeg desværre også en alvorlig melding. Forbuddet med de store forsamlinger fastholdes til og med august. Jeg ved det en træls besked at få - I er rigtige mange ildsjæle, der har slidt og slæbt for at få de her arrangementer på banen – arrangementer, hvor danskerne normalvis samles og nyder livet … ”

Med et var sommeren forbi, i hvert fald for Festival-Danmark, og dermed for titusinder af frivillige og flere hundredtusinder af publikummer med et indtægtstab for såvel arrangører, artister og leverandører til følge. Det var en bombe, men også en forløsning … den svære beslutning blev taget på højeste sted.

-

Samtidig med sorgen, over at Festival Danmark-blev lukket ned, blev jeg ramt af en følelse af stolthed og glæde over, at vores statsminister nævnte de mange ildsjæle landet over, der gør noget særligt for at holde fast i det DNA, vi i Danmark er formet af - en foreningskultur og en fællesskabskultur, der er unik i verden. En kultur, der - som økonomien - er vigtig at få med over på den anden side.

-

Hvad nu?: Vi må have is i maven og gøre det, der skal til for at bekæmpe Covid-19, så vi igen kan få hverdagen tilbage.

Men måske - diamanter skabes under pres. Og nu. hvor vi er tvunget til at ændre vores livsmønstre for en stund, giver det måske anledning til at lære noget positivt i forhold til den måde, vi lever på. -

Vi skal vise "samfundssind”. Det er flot og smukt. Vi skal alle hjælpe med at tage hensyn til hinanden. Det virker til, at der er en ekstrem respekt for, at vi skal igennem det her sammen. At vi står sammen og gør noget for en større sammenhæng, det er livsbekræftende. - Lad os fortsætte ad den vej, når røgen er lettet.

For første gang i over tre årtier bliver sommeren hverken danset eller sunget ind den sidste weekend i maj i Jelling. Det er en skam og et stort savn - for sommerens lyksalige pause er et pusterum, vi har brug for.

Men det er sådan, det er.

Og mens statsministeren laver en kontrolleret genåbning, laver vi en kontrolleret nedlukning, men vi glæder os allerede nu til, at vi skal kramme, danse og skråle med igen, når sommeren og Jelling Musikfestival vender tilbage i 2021 - for efter regn kommer solskin - stol på det.

"Efter regn kommer solskin," skriver Lars "Charlie" Mortensen - han måtte i denne uge erkende, at årets Jelling Musikfestival ikke kan gennemføres. - Billedet er taget unde Queens koncert på festivalen i 2016. Arkivfoto: Mads Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Vi bør kunne lukke lidt op om 14 dage

Annonce