Annonce
KLUMME

Charlie skriver om de store klubbers Super League: Fodboldcirkusset blev stoppet - denne gang

Super League blev ikke til noget - i denne omgang, i al fald. Denne Tottenham-fan var glad for dén udvikling. Foto: Justin Tallis/AFP/Ritzau Scanpix

Fodbold er et fantastisk spil. Et spil, der skaber samhørighed og identitet. Fodbold er et holdspil, hvor alle på holdet har en rolle, og hvor kammeratskab, klubfølelse og drømmene om sejr er det bærende. Fodbold var og er en folkesport og et samlingspunkt, ligegyldigt om man er fra underklassen eller overklassen.

Specielt har sporten haft stor betydning i store industrilande, især i fodboldens fødeland, England, hvor der til tider har været store arbejdsløshedsproblemer. Trods dette var fodbolden et samlingspunkt som et fast ritual, der blev afholdt weekend efter weekend …

Det samme har gjort sig gældende herhjemme, og enhver by med respekt for sig selv følger med i det lokale holds indsats og drømme om at komme viderei turneringen og vinde pokalen.

Annonce

Lørdagsbanden

Lørdags-banden består af tidl. folketingsmedlem Karen J. Klint (S), festivalkaptajn Lars ”Charlie” Mortensen, områdedirektør i Sydbank Tina Kromann Lyngsø og provst Børge Munk Povlsen.

Illusionen om, at i fodbold kan alt kan ske, er intakt.

Virkeligheden er jo, at alt kan ske - vi elsker, når David slår Goliat. Som da OB besejrede Real Madrid, Skagens serie 2-hold eliminerede Brøndby i en pokalkamp, og Benny Johansens tropper fra B 1903 lammetævede Bayern München med 6-2 i UEFA Cup’pen… og så har jeg slet ikke nævnt 1992.

Fodbold har altid været godt organiseret, især i Danmark. Uanset, i hvilken række man stiller op, er værdierne og respekten om det grundlæggende toneangivende.

Således har alle danske fodboldklubber følgende paragraffer i deres vedtægter:

- Klubbens formål er at skabe mulighed for, at alle interesserede kan dyrke fodbold inden for den organiserede idræt, på det spillemæssige niveau de evner og lyster, samt at skabe vilkår for kammeratskab og samvær i forbindelse med udøvelse af fodboldspillet.

- Klubben skal være medlem af DBU og er underkastet unionens love og bestemmelser

Danmark er et af de mest velorganiserede lande på det område, men via DBU er vi jo tilknyttet UEFA og FIFA - ikke at dette borger for ordentlighed. Men selv disse organisationer med korruptionssager og tvivlsomme beslutninger som for eksempel afholdelse af VM i Qatar fik kaffen i den gale hals, da en flok kyniske fodboldledere fra 12 førende europæiske klubber frejdigt meldte ud, at de ville starte en helt ny liga:

En liga med værdier, som ville være langt fra ovenstående værdier - men nærmere i retning af:

EUROPA Super League:

- Paragraf 1: It’s only for the money.

- Paragraf 2: Money talks and bullshit walks.

- Paragraf 3: What is in it for us.

Sådan synes de første tre paragraffer i vedtægterne til den nye europæiske superliga at skulle lyde. En fodboldliga med milliarder og atter milliarder på spil, arrangeret af de rigeste bagmænd, og arrangeret for et glubsk asiatisk fodboldpublikum uden traditioner og historiske værdier i forhold til fodboldspillet.

Det er selvfølgeligt i sig selv naivt at forestille sig, at der overhovedet er vedtægter i en sådan liga. Der er nok mere tale om kolde økonomiske beregningsmodeller, der skal rettes ind efter. Ingen bløde formuleringer om fællesskab, kammeratskab og fairplay.

Men er vi virkelig kommet så langt i forhold til det elskede spil?

Tja, det kan vel egentlig ikke undre nogen, for tendenserne har været på vej længe.

Globaliseringen og arbejdskraftens frie bevægelighed samt kampen om tv-rettigheder har sat retningen. Vi kan ikke alle længere se fodboldlandsholdets kampe på tv, idet rettighederne er solgt af højestbydende kommercielle kanaler. Jo, man kan selvfølgelig altid for penge købe sig ind. Men fra, at vi alle sad klinet til skærmen for at se landskampe, og til i dag, er der altså skudt mange bolde over mål.

Alt handler om penge, og selvom UEFA har raset med udbryderne, og det nye forslag fremsat af grådige pengemænd, så er UEFA jo ikke meget bedre selv. De vil også have flere kampe for at få flere penge. Men det giver ikke mening i en tid, hvor fodboldkalenderen er fyldt op til bristepunktet.

Der er fodboldkampe alle ugens dage, og der drives rovdrift på spillerne, som om de var gladiatorer. Der er Champions League, de hjemlige turneringer og så EM og VM i fodbold … Det må være nok - jeg gider i hvert fald ikke at se mere fodbold i fjernsynet og zapper oftere og oftere lystigt videre.

Den nye turnering blev blandt andet bakket op af klubber som Manchester United, Manchester City, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid, Inter, Juventus og AC Milan. Det er store hold, og det lød selvfølgelig besnærende, at disse topklubber skulle dyste mod hinanden.Et rent cirkus, der kun handler om magt og penge - intet andet.

De store klubber vil have mere indflydelse, og der er ikke plads til demokrati, sportsånd og fairplay eller for den sags skyld en fejlaflevering. Den nye europæiske liga ligner mere en liga sat i verden for, at amerikanske, arabiske og kinesiske rigmænd kan tjene kassen.

”Fodbold er alvor og ikke leg, frispark og benspænd betaler sig” … sådan er den i hvert fald blevet. Ikke mindst i nogle lande, hvor uhørte store summer florerer ved køb af fodboldspillere.

Men det er ikke mindre end grotesk, at gamle engelske arbejderklubber som Manchester og Liverpool takkede ja til at være med i det selskab. Klubber, der er skabt af proletariatet og som, om nogen, har betydet så meget for fællesskabet.

”You’ll never walk alone” synges der på Anfield Road i Liverpool … Men denne gang fulgte Liverpool-fansene ikke med. I Liverpool og de andre engelske klubber sagde folk fra - med begrundelsen. at klubben var gået for vidt, og at ejerkredsen havde svigtet klubbens grundværdier - ja, selv det engelske kongehus og premierministeren fordømte forræderiet, som da også fik de engelske hold til at trække følehårene tilbage.

Heldigvis lykkedes det at stoppe vanviddet, og de grådige bagmænd skød ligaen til hjørne. Men med den vanvittige økonomi, der efterhånden er i fodbold, kan man frygte, at der vil blive forsøgt igen.

Sporten er jo blot et spejlbillede af samfundet som helhed.

Vi lever i en verden, hvor det drejer sig om penge, specielt når det gælder professionel fodbold. Så man kan jo ikke fortænke dygtige sportsudøvere i at tjene penge og prøve lykken med mulighed for Ferrari og en stor millionkontrakt. Det er selvfølgelig godt for dem. Men der er også negative sider.


Mange regner fodbold for at dreje sig om liv og død. Jeg kan forsikre jer om, at det er meget, meget vigtigere end det.

Bill Shankly, tidligere spiller og træner i Liverpool


Solidariteten og loyaliteten i forhold til kammerater og klubben er til gengæld ikke længere så høj. Det samme gælder klubfølelsen, der tidligere betød rigtig meget - nu er det som regel den højstbydende klub, der spilles for.

Der blev sat en stopper for fodboldcirkusset denne gang. Men den store økonomiske gevinst ligger lige om hjørnet.

Det bestemmer alene seertallet, og man kan godt frygte, at en stor tv-aftale på tværs af Europa og resten af verden kan sætte gang i cirkusset igen.

Annonce
Vejle For abonnenter

International kæmpe skal hjælpe NPV med at finde storinvestorer til byggeprojekt i Vejle

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Her kan du få alt det gode til din krop på én gang: Ny virksomhed giver dig klarhed og skønne sager - lige i hovedet

Erhverv For abonnenter

Så meget skar Vejle-slagter af prisen: Liebhaver-sommerhus i Skagen kostede oprindelig 50 millioner kroner

Sport

Hedensted fyrer cheftrænerteamet med øjeblikkelig virkning: Klublegende tager over, mens tidligere succestræner skal assistere ham

Hedensted

Patrick kedede sig som ung i Uldum: Nu vil han hjælpe med at skabe et nyt samlingssted i byen

Vejle Boldklub

Godt nyt for VB: Kolinger spillede med reserveholdet og ligner en mand, som er klar til kamp

Erhverv For abonnenter

Byens gamle restaurant Peking Grill er blevet til My Look: Louise har øjnene rettet på nyt forretningskoncept

Debat For abonnenter

Tysk regering på midten kan få pengene til at vælte ind i Danmark

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Omstridt centerleder 'fyret' fra Bifrost efter Sofies død: 'Det var svært at se, hvordan vi kunne genoprette tilliden'

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Vejle For abonnenter

Jeg må stå på risten og nyde duften: Vejles nye stjerne-restaurant er så fin, at den ikke skilter med sig selv

Vejle For abonnenter

Laura sex-slammer om sexisme: 'De tog mit navn og tilpassede det mit kønsorgan'

Vejle

Vil du bygge i Vejles nye bydel skal du have meget mere end kolde kontanter op af lommen

Annonce