Annonce
Give

Chokerede og vrede borgere føler sig ført bag lyset: Motorvejsbro står til at skulle nedlægges

En stor flok lokale borgere på den motorvejbro på Ll. Donneruplundvej, som Vejdirektoratet planlægger at fjerne i forbindelse med etableringen af motorvejen mellem Haderslev og Give. Foto: Jim Hoff
Motorvejsbroen, der via Ll. Donneruplundvej forbinder Vejlevej med Donneruplundvej, skal ifølge Vejdirektoratets projektplaner for motorvejen mellem Billund og Give fjernes, når den nye motorvej skal bygges i 2026. Det efterlader en gruppe lokale borgere på og omkring Ll. Donneruplundvej i dyb frustration.

GIVE: Først var det manglende frakørsel ved Give syd, der vakte frustration og oprør i Give, og nu melder der sig så en ny problematik på banen.

Motorvejsbroen på Ll. Donneruplundvej skal ifølge Vejdirektoratets planer fjernes, når den nye motorvej mellem Haderslev og Give skal bygges i 2026. Og det vækker forundring og frustration hos de borgere, der dagligt bruger broen for at komme til Give.

- Vi føler os i den grad ført bag lyset af Vejdirektoratet. Vi har været til møder både i Vingsted og Billund, hvor vi direkte adspurgte Vejdirektoratets folk, om den nye motorvejsføring mellem Give og Billund ville få direkte indflydelse på vores hverdag. Og her fik vi at vide, at det ville det ikke. Der blev intet oplyst om, at man vil fjerne broen på Ll. Donneruplundvej, fortæller Anders Gaarde, der har boet på Ll. Donneruplundvej i en årrække med sin familie.

Annonce

Overvejer at droppe byggeprojekt

Hans frustrationer deles af Daniel Johansen, der for to år siden valgte at købe en ejendom på Ll. Donneruplundvej med henblik på at rive ejendommen ned og bygge til familien.

- Vi bor i Vorslunde og synes, at vores børn har alt for langt til skole, Elkjærskolen. Derfor valgte vi at købe ejendommen her tæt ved Give i et område, hvor børnene selv kan cykle til Ikærskolen. Men hvis broen fjernes, så er det en helt anden sag. Så skal børnene ud og cykle til Give via den stærkt trafikerede Vejlevej, og for det andet får de også meget længere til skole. Meget utrygt, og slet ikke det vi drømte om, da vi for to år siden købte ejendommen her på vejen.

Daniel Johansen og hans familie føler sig så meget ført bag lyset, at de overvejer at droppe byggeprojektet, men håbet er i første omgang, at en protest og en dialog med Vejdirektoratet, politikere og teknisk forvaltning i Vejle Kommune kan ændre planerne om at fjerne broen.

Annonce

Forringelse af livskvalitet

På samme vej bor Jeppe Eskildsen og hans hustru Louise Pedersen. Han er automekaniker og har her sit værksted og driver også en SOS Vejservice.

- Det gør ikke noget godt for min forretning, at kunderne nu skal til at køre en større omvej for at komme herud. Der er også mange af mine kunder i større lastbiler, der nu skal til at køre helt uden om Give og ind via Vejlevej, så det er noget rigtigt rod, at man vil fjerne broen, påpeger han.

Motorvejsbroen på Ll. Donneruplundvej øst for Give er med til at forbinde Vejlevej med Donneruplundvej. Kort: Google My Maps

Anders Gaarde og hans kone Randi Vemmelund har boet på Ll. Donneruplundvej i en årrække, hvor de også driver den lokale fiskesø.

- Det her ødelægger jo totalt vores børns og børn fra de omkringliggende vejes mulighed for at cykle til skole og til deres fritidsaktiviteter. Der cykler mange skolebørn her hver dag, så det er er virkelig en forringelse af vores livskvalitet, der kan mærkes, hvis man fører hensigten om at fjerne broen ud i livet. Og så er det jo helt håbløst at man ikke har informeret vi lodsejere om det fra starten af projektet. Vi erfarer det først nu og har dermed ikke haft mulighed for at gøre indsigelser tidligere, siger Anders Gaarde.

Annonce

Landmænd må fremover på store omveje

Landmændene Flemming Kjær og Lars Fomsgaard Hansen har jord på begge sider af Ll. Donneruplundvej, og hvis broen fjernes, så skal de for det første til at køre med deres store tunge landbrugsmaskiner gennem rundkørslen ved Give øst. Dernæst en lang tur på Vejlevej og helt til Riis forbi indkørslen til Ll. Donneruplundvej.

Det her handler om børnenes skolevej, besværliggørelse af logistikken for landmændene, og så kommer det også til at handle om huspriserne

Anders Gaarde, beboer på Ll. Donneruplundvej

- Indkørslen til Ll. Donneruplundvej fra Vejle er ret håbløs at komme til fra Givesiden. Det er et underligt forkrøblet y-kryds, som man ikke kan passere med store køretøjer og med landbrugsmaskiner. Derfor må man helt til Riis og vende, og det giver jo absolut ingen mening, lyder pointen fra Lars Fomsgaard Hansen.

Det er ikke kun beboerne på vejen, der er glade for brooverførslen. I det daglige bruges den også af beboere på Vejlevej og de tilstødende veje. Både som skolevej og som vej til arbejde i Give.

Annonce

Det er denne bro over motorvejen ved Lille Donneruplundvej, som Vejdirektoratet vil fjerne i forbindelse med anlæg af Haderslev-Give motorvejen. Foto: Jim Hoff

Projektleder Lars Hald Pedersen fra Vejdirektoratet forklarer, at man ikke arbejder videre med projektet før i 2026, hvor der er afsat penge på finansloven til projektet. Selve anlægsarbejdet påbegyndes formentlig i 2028.

Ud over den for længst gennemførte offentlige høring af VVM-undersøgelsen er der ikke på nuværende tidspunkt en procedure for indsigelser mod projektets udformning. Men i forbindelse med linjebesigtigelse med ekspropriationkommissionen i formentlig 2026 eller 2027 kan man fremføre sine synspunkter. Kommissionen kan så, hvis den finder synspunkterne rimelige, pålægge Vejdirektoratet at ændre projektet (opretholde en vej eller lave en erstatningsvej), siger projektchefen.

Han  kender ikke den konkrete begrundelse for at lukke Ll. Donneruplundvej, men Lars Hald Pedersen formoder, at det er ud fra en vurdering af omkostningen ved at opretholde underføringen holdt op mod den gene en lukning vurderes at ville medføre.

Annonce

Byrådspolitiker: Vi skal reagere nu

Den udmelding har Daniel Johansen en ret kontant mening om.

- Som jeg ser de, handler det om at lave et blødere sving ved fra/tilkørslen fra Billund på den nye motorvej, så man kan køre 130 km/t gennem svinget. Som svinger er nu, kan man sagtens køre 100 km/t, så det giver ingen mening, at man dels vil nedlægge broen og dels bruge mange penge millioner på at fjerne den, når det efter min mening sagtens kan fungere, som det er nu.

Byrådspolitiker Gerda Jørgensen var med på bromødet, og hun vil nu tage kontakt til de to trafikordførere Niels Flemming Hansen (K) og Kristian Pihl Lorentzen (V) med henblik på at få Trafikudvalget i tale.

- Vi må ikke sidde på hænderne i de her sager med den nye motorvej. Det er nu vi skal reagere, inden det er for sent, og som jeg forstår på borgerne her, så er Vejdirektoratet også villige til at gå i dialog, idet man har tilbudt at sende nogle ingeniører ud for at kigge på forholdene.

Hun mener generelt, at man efter kommunalvalget skal bruge noget tid på rigtigt at få set projektet igennem med lokale øjne, for der kan sagtens være flere steder, hvor der er basis for lokale justeringer.Annonce
Erhverv For abonnenter

Bagerpar blev smittet med corona for næsten et år siden: I dag må de stadig tage en middagslur på sofaen og få hjælp til at lave romkugler

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE For abonnenter

Erhvervsområde midt i byen er dødsdømt og erstattes af 110 boliger i løbet af de kommende fire år: Det kan du vente dig

Jelling For abonnenter

Vejles borgmester vidste ikke, hvornår beboerne på Center Sandvad ville flytte ind - Udlændingestyrelsens svar er uklart

Erhverv

Kæmpe tilflytning til Vejle, Kolding, Fredericia og Middelfart kan mærkes hos leverandør: Skal levere varme til 32.000 nye huse

Hedensted

177 grunde revet væk: Nu vokser stor-udstykning med to etaper mere

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

Alarm 112

Person kastet ud af bilen i ulykke: Kørt til Odense med politieskorte

Alarm 112

Et vindstød og en enkelt lastvogn skabte kæmpe motorvejskø torsdag morgen - og onsdag var også en grim dag i trafikken i Vejle

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

KOMMENTAR For abonnenter

Lad mig sige det lige ud: Det er for åndssvagt ikke at værne endnu mere om 'de åndssvages' historie

Jelling

Vores børn er bange, og vi føler os fanget i eget hjem: Sandvads borgere tager bladet fra munden

Annonce