Annonce
Kultur

Chris Anker-mosaik i Lego, fede foredrag på hjul og stort traktorshow: Jelling har vilde Tour de France-idéer i støbeskeen

Denne kommunikationszone kan måske få base i monumentområdet op til og under Tour de France i Jelling. Grafik: Jelling Heritage
Du kan godt glæde dig til det næste halvår, hvis Jelling-borgerne kommer i mål med de mange gode idéer op til Tour de France.

Jelling: Havde det ikke været for Jellings berømte Unesco-monumenter, ville Tour de France-ruten næppe have slået en sløjfe mod nordvest – altså den forkerte vej mod målstregen i Sønderborg.

Men det er kendsgerningen, når den tredje og sidste danske Tour de France-etape køres 3. juli 2022.

Siden ruten blev offentliggjort for to år siden, har Jelling-borgerne brygget på forskellige idéer, der kan bidrage til folkefesten omkring Touren. Som tiden er gået, er flere af disse idéer blevet mere konkrete.

Annonce

Tour de France-ruten i Jelling

  • 8,9 km: Jelling byskilt
  • 9,0 km: Til højre ad Mangehøje
  • 11,8 km: Til venstre ad Herningvej
  • 12,1 km: Fortsæt ad Gormsgade
  • 12,3 km: Til højre ad Mølvangsvej
  • 12,4 km: Til venstre ad Fårupvej
  • 12,7 km: Jernbanepassage
  • 15,2 km: Til venstre ad Vester Hornstrupvej
  • 16,8 km: Til venstre ad Jennumvej
  • 17,0 km: Jennum byskilt

Men hvad kan vi forvente at opleve før og under den store dag? Ja, det kan man få et indblik i, når der hvert måned afholdes Tour de France-møde for alle interesserede i Jelling. Sådan et møde blevet senest afholdt på Kongernes Jelling 24. januar. Næste gang er 22. februar.

Her er et udpluk af de forslag, der i øjeblikket er i spil.

1 Kommunikationszone

Den såkaldte kommunikationszone kan få mange formål før, under og efter Tour de France. Grafik: Jelling Heritage

Forestil dig et sted med plads til mad, gastronomi, udstillinger, arrangementer eller fysiske aktiviteter. Sådan et sted vil foreningen Jelling Heritage gerne skabe.

'Kommunikationszone' kalder de stedet, som er en fysisk platform, der for eksempel kan stilles op 100 dage op til Touren.

- Ambitionen er at efterlade et aftryk i tiden før, under og efter Tour de France.
Det er vores udgangspunkt, at facilitere det lokale engagement i de 100 dage frem til Tour-etapen fra Vejle. Formålet er at integrere forskellige aktører under 100 dages forløbet. Det er frivillige og medskabere inden for mad, kunst og sport. Vi vil styrke fællesskabet og opbygge et netværk af frivillige, der kan forsætte med lignende arrangementer efter Tour de France, forklarer Ole Grangaard Olesen fra Jelling Heritage.

2 Lego-mosaik af Chris Anker

Chris Anker Sørensen var en folkekær cykelrytter og ekspert. Arkivfoto: Martin Ravn

I september 2021 døde Chris Anker Sørensen som 37-årig i en trafikulykke i Belgien.

Men den tidligere cykelrytter er ikke glemt, og når Tour de France-rytterne kommer til området, kan de få måske et glimt af ham i svinget ved sparekassen på Gormsgade/Mølvangvej i Jelling.

Her lyder et forslag, at man opsætter en 2x4 meter mosaik af Chris Anker Sørensen - bygget af Lego. Et byggeri, som kan indgå i 100-dages perioden op til Touren, hvor børn fra skoler og daginstitutioner kan hjælpe til. 

3 Noget med børn

I cykelparaden deltog cirka 70 personer, men i løbet af arrangementet, som varede fra klokken 10 til 14, kiggede omkring 400 personer forbi det lokale Tour-arrangement. Foto: Søren Fjordside

23. april kommer børnefestivalen Spotlight til Jelling, hvor der angiveligt er planer om at påbegynde byggeriet af en portal, som Tour de France-cykelrytterne skal køre under.

Derudover er andre idéer på tegnebrættet i optakten til Touren. Og på selve løbsdagen arbejdes der på, at massevis af børn kan indgå i et bevægeligt billede, som kan blive opdaget af tv-helikopteren og måske komme i fjernsynet.

4 Fire fede foredrag

Måske er Jørgen Leth snart på vej til Jelling for at holde et foredrag som optakt til Tour de France. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2021

Kalder alle cykelfans!

I en foredragsrække med titlen "Fire fede foredrag" lægges der op at invitere fire personer, der har sat et stort aftryk på cykelsporten set med danske briller. Intet er programsat endnu, men meningen er, at foredragene skal holdes et sted i Jelling.

Og blandt navnene nævnes alt fra Michael Mørkov og Kasper Asgreen til Brian Holm, Jesper Skibby og Bo Hamburger. Men også navne som Jørgen Leth og fotograf Nils Mejlvang (som er på vej med en fotobog om Touren) er i spil.

5 Landbrugsfest

Hvis kameramanden i helikopteren stiller skarpt, når Tour-feltet ankommer til Jelling, vil man komme til at se en enorm halmballecykel med traktorer som hjul. Arkivfoto: Anders Kynde

Når cykelrytterne møder Jelling første gang, sker det i rundkørslen på Vejlevej, hvor de tager omfartsvejen rundt om byen. Her ligger virksomheden Dansk Maskincenter, som særligt er kendt for salg af landbrugsmaskiner.

Og det er netop landbruget, der kan komme i fokus, idet man planlægger at lave en kæmpestor cykel formet af halmballer med flere Massey Ferguson-traktorer til at køre rundt som cykelhjul.

I monumentområdet findes det officielle fanzone-sted, men her ved maskincenteret vil der være en alternativ festplads med mulighed for at slå sig ned og købe mad og drikke.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Ikke kun til gravøl: Bryggeri er brændt inde med masser af øl - nu kan du hente dem til en tredjedel af prisen hos Vejle Boldklub

Erhverv For abonnenter

Byggeaffaldet tårner sig stadig op i Højen, selv om virksomheden betaler tusindvis af kroner i bøde hver måned:  'Vi er i fuld gang med at løse problemet'

Sport

Efter 20 års ventetid kommer dansk mesterskab atter til Vejle

Kultur

Se de vilde billeder: Her er verdens største gule striktrøje, der skal hænge foran Havnemøllerne under Tour de France

Analyse: Bankerne betaler ikke negative renter længere. Gør du?

VEJLE

Første varsel om muligt trafikmareridt: Om tre uger spærres vital bro en hel weekend - senere skal den rives ned og genopbygges

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune: Sælger fik det dobbelte for huset

For abonnenter

Biotech-firma i Odense blev kendt under corona: Fordobler millionoverskud efter testspurt

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Sport

Hårdtslående nyhed: Vejle bliver værtsby for de danske mesterskaber

Alarm 112 For abonnenter

De brølende 70'ere: 'Hit med pengene': Sparekasserøver var rystende nervøs

Kultur

Hvilken er din favorit? Efter 1600 festivalkoncerter: Her er den bedste og den værste set og hørt af anmelderen

Annonce