Annonce
Fredericia

Christian lokaliserede lynhurtigt fejlen, efter strømmen gik hos 1722 husstande:  - Du kan simpelthen mærke, hvor fejlen er

Udstyret er fra 1999, men fungerer stadig upåklageligt. Installatør Christian Bekker fra Trefor El-net satte sig i målerbussen og rykkede til Fredericia onsdag efter strømnedbruddet. Lynhurtigt havde han lokaliseret kabelfejlen under nylagt asfalt.

Fredericia: Et neon-rødt kryds på Franz Hansens Alle markerer tydeligt, hvor den kabelfejl,  som onsdag morgen mørklagde dele af nordbyen, er.

1722 husstande stod uden strøm fra kl. 8.30. Fem kvarter senere var der hul igennem igen, og fire timer senere var fejlen lokaliseret af målerholdet fra Trefor Elnet.

- Du kan simpelthen mærke, hvor fejlen er, siger installatør Christian Bekker, da Fredericia Dagblad kigger med på fejlfindingen onsdag eftermiddag og nærmer sig det røde kryds på asfalten.

Annonce

En sitren forplanter sig fra jorden op gennem skoene. Ikke som et stød, men bare som en tydelig markering af, at her render strømmen ud i jorden og ikke gennem det tykke 10 kV-kabel.

Strømmen slår Christian Bekker til inde i målerbussen, som han har rullet op foran transformatorstationen på Egumvej. Mellem de røde blokke og nybyggeriet Kobbelhaven over for gymnasiet er bussen parkeret, og røde målerkabler trukket fra stationen til bussen.

- På den måde kan vi sætte spænding på, og via måleudstyret inde i bussen kan vi ret præcist aflæse, hvor på kabelstrækningen fejlen er opstået, siger han og trykker på knappen, der sender over 10 kV ind i kablet.

Hvis entreprenørmaskinen bare har snittet det jernrør, som omgiver kablet, så er det nok til at give ravage. Det giver ikke et udfald på stedet, men er der en lille skade, så kan der trænge vand ind til kablet, og efter et par uger får vi fejlen.

Installatør Christian Bekker - Trefor El-net

22 meter og bingo

Christian Bekker følger derefter med på skærmen og kan aflæse, at fejlen ligger cirka 20 meter fra transformatorstationen.

Christian Bekker er klar over, at udstyret i målerbussen ser lidt forældet ud. Det er da også fra 1999, men det fungerer upåklageligt. Teknikken ville da også være den samme i dag, hvis der skulle investeres i nyt. Kun indpakningen ville sikkert være nutidigere. Foto: Nana Hanghøj

- Helt præcist 22 meter ude af kablet, siger han og roser det gamle udstyr, som Vejle Elværk investerede i i 1999.

- Det var før, kommunerne lagde forsyningerne sammen under Trefor. Det ser lidt gammeldags ud, men det fungerer, garanterer han.

Bevæbnet med en jordmikrofon kan han derefter skridte de 22 meter væk fra stationen. Det bringer ham over på den anden side af Egumvej, hvor han slår sit røde kryds.

Krydset er placeret midt på en stribe nyt asfalt. Der er tydeligvis gravet noget ned på tværs af vejen og derefter lagt asfalt på.

- Og hvis entreprenørmaskinen bare har snittet det jernrør, som omgiver kablet, så er det nok til at give ravage. Det giver ikke et udfald på stedet, men er der en lille skade, så kan der trænge vand ind til kablet, og efter et par uger får vi fejlen, forklarer Christian Bekker.

Der er tydeligvis lagt ny asfalt på stedet, hvor kabelfejlen er opstået. Der har været gravet på tværs af Franz Hansens Allé, og gravemaskinen har sandsynligvis været for tæt på kablet. Foto: Nana Hanghøj

Så nu er det op til en entreprenør at bryde asfalten op igen og bevæge sig ned til stærkstrømskablet.

- Nogle gange ser vi, at der er sat lidt tape om for at beskytte kablet, men andre gange er det måske bare en sten, der giver skaden, når udgravningen lukkes til, og det opdager man ikke, forklarer montør Leif Kristensen.

Nu er fejlen fundet, og entreprenører går i gang med udbedring, når de har fået en gravetilladelse fra kommunen. Opgaven er hverdagsagtig for Trefor-folkene.

- Vi har nok en kabelfejl i gennemsnit en gang om ugen. Det er selvfølgelig ærgerligt, når det sker, men det er svært at gardere sig imod, siger Christian Bekker.

Annonce

Strømmen koblet om

Hans kollega Gerhard Ettrup sikrede onsdag formiddag, at der var strøm tilbage i ledningerne hos de 1722 husstande.

- Når vi ved, at fejlen er sket mellem de to stationer, så kobler vi den del af kabelstrækningen ud og henter strømmen fra en anden station. Det betyder, at der igen er strøm til alle, mens vi går i gang med at finde ud af den egentlige kabelfejl, forklarer han.

Onsdag formiddag var serviceteknikker Gerhard Ettrup ude at sikre, at de mange Trefor-kunder igen fik strøm i ledningerne. Det gjorde han ved at koble kabler rundt i transformatorstationen på Indre Ringvej. Det stod klart, at fejlen var opstået et sted mellem den og transformatorstationen på hjørnet af Egumvej og Franz Hansens Allé. Foto: Søren Gylling

Han hastede til Fredericia for at få strømmen tilbage til husstandene igen og blev klar over, at fejlen kunne lokaliseres på strækningen mellem Egumvej og Nørrebrogade. Derfor skulle han ind i transformerstationen ved Fredericia Gymnasium.

I første omgang frygtede Trefor, at der var tale om en fejl i transformatorstationen ved Baldersvej. Den station, hvor der var fejl juleaften.

- Vi registrerede, at strømmen var gået på Baldersvej, så det tændte selvfølgelig alarmklokkerne. Men det viste sig ikke at være en fejl samme sted, men en kabelfejl på 10 kV-kablet mellem to stationer, siger forsyningsdirektør Charles Nielsen, Trefor.

Annonce

Milliarder i spil

Kabelfejl er som sagt ikke et særsyn, men forklaringerne er mange.

- Vi får blandt andet mange kabelfejl i Kolding, hvor vi har elnettet liggende under vejstrækninger, der får mere og mere trafik. Det kan udløse en kabelfejl. Der skal ikke meget til. Det kan også være en gravemaskine, som bare har rørt ved kablet, siger han.

- Er det udtryk for, at nettet er nedslidt?

- Det kan man ikke sige, for vi har et elnet, der har en oppetid på næsten fuld tid.Men vi står over for at investere rigtig mange penge i at forstærke nettet de kommende år, siger Charles Nielsen.

Det øgede strømforbrug til både elbiler og varmepumper er med til at presse elnettet, så derfor skal det gøres mere finmasket.

- Vi skal have delt kabelstrækningerne op, så vi får færre forbrugere på en fordeler-station. Vi skal transportere dobbelt så meget strøm i fremtiden, og det betyder også, at vi nogle steder skal ud at lægge kabler om, siger Charles Nielsen.

Det bliver ikke gratis. Trefor Elnet har beregnet, at det vil koste op til ni mia. kroner at få elnettet gjort klar til det øgede pres inden 2040.

Nordby uden strøm og varme

Kl. 8.30 onsdag gik strømmen i nordbyen. Trefor El-net oplyste, at 1722 husstande var uden strøm.

En montør blev sendt til området, og det viste sig hurtigt, at der var tale om en nedbrud i 10 kV-forsyningen.

kl. 9.45 kunne Trefor meddele, at strømmen var tilbage.

Fejlen var opstået i forsyningen fra et 10 kV-kabel mellem 10 Kv-stationerne på Egumvej og Nørrebrogade.

Samtidig med strømmen gik, forsvandt varmen fra 3000 husstande.

Fredericia Fjernvarmes station på Indre Ringvej blev ramt af strømudfaldet, og derfor forsvandt varmen.

Der var udsigt til at varmen først ville være retur ved middagstid, men de første husstande kunne melde, at varme var tilbage allerede kl. 10.30.

Annonce
Vejle For abonnenter

Stor midtby-ejendom renoveres for mange millioner: Derfor presser beboernes hunde prisen i vejret

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Livsstil

Fitnesscentrene over hele landet styrtbløder: Et center klarer sig ekstra godt, og det ligger i Vejle

Børkop For abonnenter

Kæmpe solcelleanlæg er måske på vej til kommunen: Vil fylde mere end 300 fodboldbaner

Vejle

Sådan sparer Laila 18.000 kroner om året: Nu er der plus på kontoen, selvtilliden er vokset, og vejlenseren har øget chancen for et liv uden skranteår

Vejle

Charlotte kastede sig ind i betændt debat på Facebook: Det er vigtigt at tale med dem, vi er uenige med

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

LEDER For abonnenter

Du tog fejl, Martin: Selvfølgelig kommer en fagforeningsboss' privatliv medlemmerne ved. Det hedder demokrati, kammerater!

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Billund

Forskere ønsker tre nye undersøgelser af sundheden i Grindsted: Fortæl om symptomer og bekymringer på sygehuset

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Gamle dage

Maja og Reinholdt skabte et fantastisk sted: De gamle diske kom ned fra loftet, og i Skibet fandt de den helt rigtige kaffemølle

Vejle For abonnenter

3F-formand til krisemøde, byråd trækkes ind i kommunaldirektørens fald, corona-smitten stikker fuldstændig af, stor rabat på kendt ejendom - og kritik af altmuligmand: Læs de seneste nyheder fra Vejle på blot fem minutter

Egtved

Smitten er steget eksplosivt i lille bysamfund: Gader ligger nærmest øde hen

Annonce