Annonce
Sydjylland

Christian mistede sin ven til vanvidsbilist: Hans død skal ikke være forgæves

Christian Balle er sammen med den tætte vennekreds til Magnus gået sammen om et borgerforslag, der skal give hårdere straffe til vanvidsbilister, der dræber. Foto: Jens Mouvielle
Christian Balle mistede sidste sommer sin ven Magnus, som blev dræbt af en vanvidsbilist på Langebro i København. Nu kæmper Christian og den tætte vennegruppe fra Esbjerg til Magnus for hårdere straffe til folk, der kører så uforsvarligt, at deres bil bliver et våben.

Esbjerg/København: Christian Balle husker tydeligt opkaldet, han modtog tidligt om morgenen 23. juli sidste år. Han havde netop forladt sin lejlighed for at trille den første tur med sin lille datter i barnevognen, da en af hans venner ringede til ham.

Deres fælles ven Magnus på 35 år, der arbejdede som politibetjent, var blevet dræbt på Langebro i København lidt efter midnat. Magnus var kommet kørende på vej ud til en opgave, og en mand havde ramt ham med 110 kilometer i timen. På broen må man køre 50.

- Fra det ene øjeblik til det andet ramlede vores verden sammen. Magnus havde en søn på to år, og hans kone var gravid med deres andet barn. Det var og er ikke til at bære, og følelsen af magtesløshed blev kun større, da vi tog til Langebro for at lægge blomster på stedet, siger Christian Balle.

Annonce

For mens venneflokken stod og lagde blomster, kunne de se bilerne drøne over broen i langt højere fart end det tilladte.

- Det er ikke til at være i, når man nu har det med i bagagen, som vi har. Efterfølgende har vi snakket meget sammen, når der har været sager om vanvidsbilisme. For selvom strafferammen er op til otte år, får de dømte ofte ikke engang det halve, siger Christian og fortsætter:

- Vi blev enige om, at vi måtte gøre noget, og derfor har vi stablet et borgerforslag på benene. Magnus var en handlingens mand, og vi ved, at det her er i hans ånd. Hans død skal ikke være forgæves.

Kæmper for hårdere straffe

Christian Balle og vennegruppens borgerforslag hedder ‘Strengere straf til vanvidsbilister som dræber’.

Forslaget går blandt andet på, at der skal indføres en minimumsstraf på 3 års fængsel i straffelovens § 241 om uagtsomt manddrab i de tilfælde, hvor overtrædelsen vurderes at være begået under særligt skærpende omstændigheder. Desuden skal strafferammen på otte års fængsel i langt højere grad udnyttes i de særligt grove tilfælde.

- Der er intet, som nogensinde vil give os Magnus tilbage. Intet kan hele det sår, det har skabt i os, at Magnus er taget fra os af en bilist, som bevidst valgte at køre 110 kilometer i timen over Langebro i silende regn, siger Christian og fortsætter:

Vennekredsen fra Esbjerg kalder sig logen. Magnus er nummer to fra venstre med fuldskægget. Han blev 35 år. Foto: Privat

- Men vi bliver nødt til at gøre, hvad vi kan for at rette op på de ting, vi mener er åbenlyst forkerte. Og at sådan en handling typisk bliver udmålt til 1-1,5 års fængsel er fuldstændig uforståeligt. Det skal laves om.

Christian Balle slår på, at deres borgerforslag ikke skal ramme dem, der kører efter færdselsreglerne og er en del af en ulykke, der opstår uforsætligt. Det skal ramme dem, der med bevidste valg skaber situationer, hvor de tilsidesætter andre menneskers ve og vel, som man gør, når man eksempelvis overskrider hastighedsgrænserne med over 100 procent eller sætter sig bag rettet med alkohol eller stoffer i blodet.

Annonce

Tag våbnene fra dem

Siden ulykken skete 23. juli er Christian Balle blevet rystet flere gange over, hvor hensynsløst der bliver kørt.

Det gælder både, når han ser de helt forfærdelige episoder om vanvidsbilisme i nyhederne, som da en 26-årige mand torpederede en mindre bil i sin Porsche Cayenne ved Bogense på Fyn og dræbte tre. Men det gælder også, når han sidder og spiser med sin kæreste og ser en muskelbil accelerere fra nul til op mod 100 kilometer i timen.

- Jeg er selvfølgelig blevet mere opmærksom på de her ting, efter det vi har været igennem. Men jeg synes, der er mange eksempler på, at folk kører med hovedet under armen og for hvad? Det gør jo ikke godt for noget som helst, siger Christian Balle og fortsætter:

- De lave straffe gør et stort indtryk på mig. Ulykken ved Bogense kastede tre års fængsel af sig, og han dræbte tre mennesker. Det er ikke engang halvdelen af strafferammen. Hvor meget værre kan det blive?


Der er intet, som nogensinde vil give os Magnus tilbage. Intet kan hele det sår, det har skabt i os, at Magnus er taget fra os af en bilist, som bevidst valgte at køre 110 kilometer i timen over Langebro i silende regn.

Christian Balle, ven til Magnus som blev dræbt af en vanvidsbilist


6. februar i år kom regeringen med et udspil, der har til formål at bekæmpe vanvidskørsel. Her skulle det blandt andet blive muligt at konfiskere køretøjet, uanset om bilen er ejet af en selv eller eksempelvis er leaset gennem et bureau. Udspillet er sat til at træde i kraft ved årsskiftet.

- Jeg ser meget positivt på, at regeringen vil tage våbnene fra de her mennesker. For det er jo det, deres biler bliver til, når de kører på den måde. Men i vores forslag efterlyser vi, at strafferammen for de her forbrydelser også bliver hævet, så dem der efterlades i sorg ikke også skal kæmpe med følelsen af uretfærdighed over en lav fængselsstraf, siger Christian.

Christian Balle og vennernes borgerforslag har fået knap 25.000 stemmer. Hvis 50.000 borgere med stemmeret til folketingsvalg støtter borgerforslaget, kan det blive fremsat som beslutningsforslag, behandlet og stemt om i Folketinget.

Definition på vanvidskørsel

Vanvidskørsel omfatter følgende forseelser, der må anses for særligt alvorlige og med en særlig høj farlighed:

  • Uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder (straffelovens § 241, pkt. 2)
  • Uagtsom forvoldelse af betydelig skade på nogens legeme eller helbred under særligt skærpende omstændigheder (straffelovens § 249, pkt. 2)
  • Forsætlig forvoldelse af nærliggende fare for nogens liv eller førlighed (straffelovens § 252)
  • Særlig hensynsløs kørsel
  • Kørsel med en hastighedsoverskridelse på mere end 100 pct. ved kørsel med over 100 km/t
  • Kørsel med mindst 200 km/t, uanset hastighedsgrænsen
  • Spirituskørsel med en promille over 2,00.
Annonce
Vejle

Tag kandidattesten her

Vejle Boldklub For abonnenter

VB's bedste spillede godt: En enkelt overstrålede de øvrige, da sæsonens første sejr kom i hus

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub

Se videoanalysen: Endelig vandt VB - fredag aften blev det til en fortjent sejr over FC Nordsjælland

Vejle For abonnenter

Er det smart eller plat? I Nordsjælland går de på arbejde i pyjamas - og det kan også komme på tale i Vejle

Vejle Boldklub

VB-anføreren efter sæsonens første sejr: Den skal være springbræt for os

Vejle

Trods vejlukning i aftentimer: Derfor er indfaldsvej først færdigasfalteret en uge senere end planlagt

Vejle

Afstemning: Hvilken af disse byer giver det mest mening at få en bybusrute til - hvis du skulle bestemme

Alarm 112 For abonnenter

26-årig anholdt i Vejle i stor narkosag: Fik en liter amfetaminolie sendt til Vejle med posten

Navne

Den gamle landmand har drejet masser af liv ud af døde stykker træ

Egtved

Provokerende udsagn om bybusser og folk i millionvillaer har vakt opsigt: Det her er langt under lavmålet, mener Vejles viceborgmester

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Billund

Borgmesterkandidat kom hjem til indbrud: - Alt er hældt ud af alle skabe og skuffer

Navne For abonnenter

Så skal der drikkes champagne: Alle naboer er inviteret til Irmgards 103-års-fødselsdag

Kultur

Kød-fri festival deler vandene: 'Hold fingrene fra vores kød'

Annonce