Annonce
Sydjylland

Christian mistede sin ven til vanvidsbilist: Hans død skal ikke være forgæves

Christian Balle er sammen med den tætte vennekreds til Magnus gået sammen om et borgerforslag, der skal give hårdere straffe til vanvidsbilister, der dræber. Foto: Jens Mouvielle
Christian Balle mistede sidste sommer sin ven Magnus, som blev dræbt af en vanvidsbilist på Langebro i København. Nu kæmper Christian og den tætte vennegruppe fra Esbjerg til Magnus for hårdere straffe til folk, der kører så uforsvarligt, at deres bil bliver et våben.

Esbjerg/København: Christian Balle husker tydeligt opkaldet, han modtog tidligt om morgenen 23. juli sidste år. Han havde netop forladt sin lejlighed for at trille den første tur med sin lille datter i barnevognen, da en af hans venner ringede til ham.

Deres fælles ven Magnus på 35 år, der arbejdede som politibetjent, var blevet dræbt på Langebro i København lidt efter midnat. Magnus var kommet kørende på vej ud til en opgave, og en mand havde ramt ham med 110 kilometer i timen. På broen må man køre 50.

- Fra det ene øjeblik til det andet ramlede vores verden sammen. Magnus havde en søn på to år, og hans kone var gravid med deres andet barn. Det var og er ikke til at bære, og følelsen af magtesløshed blev kun større, da vi tog til Langebro for at lægge blomster på stedet, siger Christian Balle.

Annonce

For mens venneflokken stod og lagde blomster, kunne de se bilerne drøne over broen i langt højere fart end det tilladte.

- Det er ikke til at være i, når man nu har det med i bagagen, som vi har. Efterfølgende har vi snakket meget sammen, når der har været sager om vanvidsbilisme. For selvom strafferammen er op til otte år, får de dømte ofte ikke engang det halve, siger Christian og fortsætter:

- Vi blev enige om, at vi måtte gøre noget, og derfor har vi stablet et borgerforslag på benene. Magnus var en handlingens mand, og vi ved, at det her er i hans ånd. Hans død skal ikke være forgæves.

Kæmper for hårdere straffe

Christian Balle og vennegruppens borgerforslag hedder ‘Strengere straf til vanvidsbilister som dræber’.

Forslaget går blandt andet på, at der skal indføres en minimumsstraf på 3 års fængsel i straffelovens § 241 om uagtsomt manddrab i de tilfælde, hvor overtrædelsen vurderes at være begået under særligt skærpende omstændigheder. Desuden skal strafferammen på otte års fængsel i langt højere grad udnyttes i de særligt grove tilfælde.

- Der er intet, som nogensinde vil give os Magnus tilbage. Intet kan hele det sår, det har skabt i os, at Magnus er taget fra os af en bilist, som bevidst valgte at køre 110 kilometer i timen over Langebro i silende regn, siger Christian og fortsætter:

Vennekredsen fra Esbjerg kalder sig logen. Magnus er nummer to fra venstre med fuldskægget. Han blev 35 år. Foto: Privat

- Men vi bliver nødt til at gøre, hvad vi kan for at rette op på de ting, vi mener er åbenlyst forkerte. Og at sådan en handling typisk bliver udmålt til 1-1,5 års fængsel er fuldstændig uforståeligt. Det skal laves om.

Christian Balle slår på, at deres borgerforslag ikke skal ramme dem, der kører efter færdselsreglerne og er en del af en ulykke, der opstår uforsætligt. Det skal ramme dem, der med bevidste valg skaber situationer, hvor de tilsidesætter andre menneskers ve og vel, som man gør, når man eksempelvis overskrider hastighedsgrænserne med over 100 procent eller sætter sig bag rettet med alkohol eller stoffer i blodet.

Annonce

Tag våbnene fra dem

Siden ulykken skete 23. juli er Christian Balle blevet rystet flere gange over, hvor hensynsløst der bliver kørt.

Det gælder både, når han ser de helt forfærdelige episoder om vanvidsbilisme i nyhederne, som da en 26-årige mand torpederede en mindre bil i sin Porsche Cayenne ved Bogense på Fyn og dræbte tre. Men det gælder også, når han sidder og spiser med sin kæreste og ser en muskelbil accelerere fra nul til op mod 100 kilometer i timen.

- Jeg er selvfølgelig blevet mere opmærksom på de her ting, efter det vi har været igennem. Men jeg synes, der er mange eksempler på, at folk kører med hovedet under armen og for hvad? Det gør jo ikke godt for noget som helst, siger Christian Balle og fortsætter:

- De lave straffe gør et stort indtryk på mig. Ulykken ved Bogense kastede tre års fængsel af sig, og han dræbte tre mennesker. Det er ikke engang halvdelen af strafferammen. Hvor meget værre kan det blive?


Der er intet, som nogensinde vil give os Magnus tilbage. Intet kan hele det sår, det har skabt i os, at Magnus er taget fra os af en bilist, som bevidst valgte at køre 110 kilometer i timen over Langebro i silende regn.

Christian Balle, ven til Magnus som blev dræbt af en vanvidsbilist


6. februar i år kom regeringen med et udspil, der har til formål at bekæmpe vanvidskørsel. Her skulle det blandt andet blive muligt at konfiskere køretøjet, uanset om bilen er ejet af en selv eller eksempelvis er leaset gennem et bureau. Udspillet er sat til at træde i kraft ved årsskiftet.

- Jeg ser meget positivt på, at regeringen vil tage våbnene fra de her mennesker. For det er jo det, deres biler bliver til, når de kører på den måde. Men i vores forslag efterlyser vi, at strafferammen for de her forbrydelser også bliver hævet, så dem der efterlades i sorg ikke også skal kæmpe med følelsen af uretfærdighed over en lav fængselsstraf, siger Christian.

Christian Balle og vennernes borgerforslag har fået knap 25.000 stemmer. Hvis 50.000 borgere med stemmeret til folketingsvalg støtter borgerforslaget, kan det blive fremsat som beslutningsforslag, behandlet og stemt om i Folketinget.

Definition på vanvidskørsel

Vanvidskørsel omfatter følgende forseelser, der må anses for særligt alvorlige og med en særlig høj farlighed:

  • Uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder (straffelovens § 241, pkt. 2)
  • Uagtsom forvoldelse af betydelig skade på nogens legeme eller helbred under særligt skærpende omstændigheder (straffelovens § 249, pkt. 2)
  • Forsætlig forvoldelse af nærliggende fare for nogens liv eller førlighed (straffelovens § 252)
  • Særlig hensynsløs kørsel
  • Kørsel med en hastighedsoverskridelse på mere end 100 pct. ved kørsel med over 100 km/t
  • Kørsel med mindst 200 km/t, uanset hastighedsgrænsen
  • Spirituskørsel med en promille over 2,00.
Annonce
Vejle Boldklub For abonnenter

Minut for minut: Sådan fik VB et enkelt point mod de danske mestre

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

Stopper i politik: Den squaredansende tømrer takker af

Erhverv For abonnenter

Efter deltagelse i Løvens Hule: Mutebox trodser 2020-rutchebanetur og runder millionen

Vejle Boldklub

VB overkom chokstart og hentede fortjent point mod mestrene i vild kamp

Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: VB's brasilianske troldmand var den bedste mod Brøndby - flere gjorde det godt

Hedensted For abonnenter

To haveejere går hver sin vej til biodiversitet: Det værste er haver kun med græs

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Trekantområdet

Mere vand på vej: DMI varsler risiko for skybrud og torden

Erhverv

Jens' økologiske mikrobageri har været en bragende succes: - Jeg kan ganske enkelt ikke følge med

Sport

Se triumfen i billeder og video: Rindoms vilde rutsjebanetur endte med guld

Danmark

Gode råd fra advokaten: Det skal du huske, når du skal flytte nærmere dit studie

Kultur For abonnenter

De brølende 70'ere: Ny VB'er på landsholdet, vokseværk i lufthavn og fodgængere på ny asfalt

Billund

23-årige Mathias har optimeret sine vaner og soverutiner: - Jeg kan mere som selvstændig, når jeg har det godt

Annonce