Vejle: 14 ton.
Så meget plastik var røget direkte i "småt brændbart" på Vejle Sygehus det seneste år, hvis ikke det var for Christina Berthon Kirkegaard.
Hun er sygeplejerske på ortopædkirurgisk afsnit og var i den forbindelse dagligt vidne til, hvordan den enorme mængde plastikemballage fra operationsudstyret røg i samme sorte sæk som alt andet affald.
- Jeg havde så svært ved at forstå, hvordan al vores plastikemballage på sygehuset skulle i småt brændbart, når jeg derhjemme står og skyller kødbakker for, at de kan blive genanvendt, siger hun.
Derfor begyndte hun i 2019, sammen med sine kolleger på det ortopædkirurgiske afsnit på Vejle Sygehus, at sortere de store mængder steril plastikemballage fra affaldet.
En aktion, der har sparet forbrændingsanlæggene for omkring 14 ton plastik, og som nu har givet hende en plads i Fagbevægelsens Hovedorganisations klimapanel.
- Jeg er megastolt. Det er så tilfredsstillende at se de mange fyldte sække med blød og hård plastik. Alt det, vi sorterer fra, skåner vi jo miljøet for, siger den stolte initiativtager til Vejle Amts Folkeblad.
Det er et initiativ, der også vækker begejstring på direktionsgangen.
- Det er jo et bragende godt initiativ, som man har taget. Det er rigtigt dejligt, at vores medarbejdere gerne vil gøre en forskel, siger Christian Sauvr, der er administrerende direktør på Sygehus Lillebælt.
Viser vejen
Projektet, der nu har fået Christina Berthon Kirkegaard med i klimapanelet, startede med kun at omfatte hendes egen afdeling, men det tog hurtigt fart, da resten af sygehuset opdagede enkeltheden i sorteringen.
- Jeg fandt ud af, at vi var flere, der havde haft samme tanke, og derfor var der en enorm velvillighed blandt mine kolleger. Vi prøvede sorteringen på nogle enkelte stuer, og så kunne vi jo godt se, at det blev til nogle ret store mængder plastik på én dag, fortæller sygeplejersken.
Christina Berthon Kirkegaard, sygeplejerske, Vejle SygehusDet er enormt fedt at se, at bæredygtighed anerkendes som værende en vigtig del af at drive sygehus i Danmark.
Derfor spredte affaldsstativerne og Christina Berthon Kirkegaards hjemmelavede plancher sig fra afdeling til afdeling på Vejle Sygehus, indtil de havde overtaget hele sygehuset.
En bevægelse, direktionen er stolt af, forklarer sygehusdirektør Christian Sauvr.
- Som stor offentlig organisation med stort energiforbrug skal vi spille en aktiv rolle i klimadagsordenen. Det kan vi gøre på mange måder, og det her er jo et af de projekter, der kan vise vejen for os, siger Christian Sauvr.
Derfor er flere af delelementerne også implementeret på flere af Sygehus Lillebælts afdelinger. Herunder sygehuset i Kolding, der har fået nye dækstykker til sengene, der kan genanvendes.
- Det er jo utroligt dejligt, at der er nogen, der tager ansvar på sygehusets og klimaets vegne, og som gerne vil gøre en forskel, siger Christian Sauvr.
Repræsentant i klimapanel
Efter at have sparet miljøet for CO2'en fra 14 ton afbrændt plastik kan Christina Berthon Kirkegaard nu bryste sig af at være medlem af Fagbevægelsens Hovedorganisations klimapanel.
- Det er jeg da megastolt af. Det er enormt fedt at se, at bæredygtighed anerkendes som værende en vigtig del af at drive sygehus i Danmark, fortæller hun.
Her skal hun sammen med ni repræsentanter fra forskellige faggrupper formulere en række anbefalinger til arbejdspladser om, hvordan man kan implementere bæredygtighed i hverdagen, forklarer Lizette Risgaard, der er formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation - den organisation, der opstod ved fusionen mellem LO og FTF.
Klimapanelet
Christina Berthon Kirkegaard er én af i alt 10 udvalgte, der sammen udgør Lønmodtagernes Klimapanel. Ud over hende er der repræsentanter fra følgende fagforbund:
- Danmarks Lærerforening
- Blik- og Rørarbejderforbundet
- Dansk El-forbund
- Teknisk Landsforbund
- 3F
- Dansk Metal
- FOA
- Fødevareforbundet NNF
- HK
- Christina er et godt eksempel og et forbillede, for hun havde ikke en særlig ekspertise på området. Hun undrede sig bare og var enormt god til at engagere kollegerne, siger Lizette Risgaard og fortsætter:
- Formålet med klimapanelet er at sætte fokus på, at mange flere kan gøre som hende og tage del i den grønne omstilling på arbejdspladserne. Derfor vil vi jo gerne sætte fokus på, at mange flere kan gøre som hende, fortæller hun.
Anbefalingerne fra Lønmodtagernes Klimapanel forventes at ligge klar i 2022.