Annonce
Jelling

Sådan har du aldrig set dronning Margrethe før: Christine fulgte dronningens råd i nytårstalen, og det har resulteret i  en helt usædvanlig kongerække

Kongernes Jelling vil have håndarbejdsglade danskere i hele landet til at hækle deres version af dronning Margrethe. Her ses Christine Sørensens hæklede udgave af kongerækken opstillet på Amalienborg Slotsplads i København. PR-foto
Kongernes Jelling er med til at hylde dronning Margrethes 50 års jubilæum som regent, og inviterer derfor alle til at finde hæklenålen og den gode fantasi frem og frembringe et hæklet bud på Margrethe.

Jelling: Fejringen af dronningens 50-års regentjubilæum er udskudt til september, men hvis ventetiden bliver for lang, så har Kongernes Jelling nu en opfordring til alle i Kongeriget: Hækl Margrethe.

Museet beder nemlig alle, der enten kan hækle eller gerne vil lære det, om at hækle deres version af Hendes Majestæt.

De mange hæklede dronninger samles ind af museet i Jelling og bliver derefter en del af den udstilling, som Kongerne Jelling udstiller i anledning af dronningens udskudte fejring af Regentjubilæet i september 2022. Den hedder 'Den Hæklede Kongerække' og er et samarbejde mellem Christine Sørensen fra Valby og Kongernes Jelling.

Annonce

Christine Sørensen er i gang med at hækle hele kongerækken, og det er dronningens skyld.

- I 2017 sagde dronningen i sin nytårstale, at man skulle gøre noget unyttigt engang imellem. Den opfordring tog jeg imod, og nu har jeg snart hæklet alle 53 regenter, siger Christine Sørensen.

Hækling er rigtig stort – også blandt unge. Så vi har et mål om, at vi skal have ligeså mange dukker, som den officielle kongerække har år på bagen.

Morten Teilmann-Jørgensen

Udstillingen 'Den Hæklede Kongerække' bliver derfor Kongernes Jellings lidt skæve hyldest til dronningen.

- Kong Gorm og kong Harald fik sat skub i kongerækken her i Jelling. Vi vil gerne fortælle vores historie med et glimt i øjet. Det er de små hæklede dronninger og konger perfekte til, siger Morten Teilmann-Jørgensen, som er museumschef på Kongernes Jelling.

Christine Sørensen har været i gang med at hækle hele kongerækken, og her ses hun med sin hæklede version af dronning Margrethe. PR-foto

Han har allerede registreret en stor interesse for projektet blandt hæklere.

- Hækling er rigtig stort – også blandt unge. Så vi har et mål om, at vi skal have ligeså mange dukker, som den officielle kongerække har år på bagen, siger museumschefen.

Kongerækken begynder ved Gorm den Gamle for over 1000 år siden.

Hele Danmark skal i gang

Mens Christine Sørensen tager sig af kongerækken til udstillingen, har museet nu brug for, at alle med interesse for at hækle i hele landet viser, hvad de kan.

- Håbet er, at få 10-15 centimeter høje dronning Margrethe dukker i alle mulige afskygninger. Det kan være i grønlandsk nationaldragt, i regnfrakke, med stor hat - ja måske endda med en cigaret. Det er danskernes egne billeder af dronning Margrethe, der skal komme frem. Alle kan være med, og dem, der ikke kan hækle, kan nå at lære det.

Alle versionerne af den hæklede Margrethe bliver en del af museets udstilling 'Den Hæklede Kongerække', der åbner i september 2022.

Sådan foregår det:

  • www.kongernesjelling.dk kan man finde mere information og hækleopskriften på en standardversion af en hæklet Margrethe.
  • Den færdige dukke sendes til: Kongernes Jelling, Gormsgade 23, 7300 Jelling att. Mette Sørensen. Husk at vedlægge navn, adresse og telefonnummer plus et par ord om, hvorfor man lige har portrætteret dronningen på den måde.
Annonce
Navne For abonnenter

Lægerne sagde, hun var for ung til at dø, men de kæmpede forgæves: Anja døde med sønnen Christian ved sin side

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

8. klasse møder Gert: 'Jeg kender flere, der er døde her, både af stoffer og alkohol, og det er noget, man ikke lige glemmer'

Hedensted For abonnenter

Flere investorer klar: Men sportel-visionen træder fortsat vande uden tidsplan

Vejle

Når turen kommer til Vejle: Sådan vil man løse parkeringsudfordringerne

Erhverv

Niels dropper sit 25-års jubilæum og lukker firmaet på grund af kronisk sygdom: Nu vil han cykle til Prag

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Kultur For abonnenter

Rockklubben har talt: To kvinder rendte med guldet i musikåret 2021

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Alarm 112 For abonnenter

Vejle i 70'erne: Kvinde mistede livet, da hun ramte skolebus med 45 elever

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Vejle

Opfordring til at droppe demonstrationer blev benzin på bålet: 'Nu vil vi tale endnu mere med pressen og sætte endnu flere skilte op'

VEJLE For abonnenter

Marc Oliver mistede sin fireårige datter, da hans kæreste rejste til udlandet og sendte ham en skæbnesvanger besked: Nu har han udgivet et album, hvor han synger om savnet af sin lille pige

KLUMME

Provsten kæmper stadig med mors gode råd: 'Hold dig nu til sandheden, Børge!"

Annonce