Annonce
Vejle

Cigaretfiltre og chipsposer: Elever i Vejle Kommune kan få afgørende betydning for europæisk lovgivning

''Plastforurening i vand'' er titlen på årets Masseeksperiment. 1338 elever fra Vejle Kommune deltager i eksperimentet, der varer fra uge 38 til uge 40. Foto: Naturvidenskabsfestival.dk
1338 elever i Vejle Kommune deltager i september i Masseeksperimentet 2019, der bliver verdens første nationale kortlægning af plastforurening. Elevernes bidrag vil føre til nye afgørende data om omfanget og typen af plastforurening i Danmark - og kan få indvirkning på europæisk lovgivning.
Annonce

Vejle: Plastforurening findes overalt - også i den vejlensiske natur. Men mængden og typen bliver vi snart gjort meget klogere på.

1338 elever fra 11 skoler og gymnasier i Vejle Kommune deltager nemlig i september i årets Masseeksperimentet, der er verdens første nationale kortlægning af plastforurening.

Eleverne skal i løbet af de tre uger, eksperimentet varer, indsamle plast fra for eksempel strande, marker, skovstier og gågader, hvorefter de på skolen skal analysere fangsten, der kan være alt fra cigaretfiltre til chipsposer.

Masseeksperimentet er en del af Naturvidenskabsfestivalen, der arrangeres af det nationale naturfagscenter, Astra. Og ifølge projektlederen for eksperimentet, Lene Christensen, har det to overordnede formål.

- Plastforurening optager eleverne rigtigt meget, fordi det er en af de største miljøudfordringer, vi har netop nu. Ved at blive undervist i problematikken omkring plastforurening på en motiverende og engagerende måde, kan de for alvor se meningen med naturfaget og naturvidenskaben. Derudover vil vi gerne skaffe nogle datasæt, som kan leveres til forskerne, så vi er med til at skabe en ny viden, der ikke er set før, siger Lene Christensen.

Plastforurening i naturen er en af vor tids største miljømæssige udfordringer, hvorfor vi har behov for at få kortlagt omfanget og effekterne af det.

Kristian Syberg, talsmand for MarinePlastic og lektor i miljørisiko på Roskilde Universitet

Annonce

Biddrage til ny videnskabelig forskning

Med Masseeksperimentet vil forskere for første gang kunne fastslå, hvilke kategorier af plast der findes mest af i naturen. Og i forskningscenteret MarinePlastic, der står for analysen af elevernes indsendte prøver og den forskningsmæssige efterbehandling, ser man frem til elevernes bidrag.

- Plastforurening i naturen er en af vor tids største miljømæssige udfordringer, hvorfor vi har behov for at få kortlagt omfanget og effekterne af det. Derfor er det unikt, at vi nu får et kæmpestort dataset, der kan bidrage til ny videnskabelig forskning og dokumentation, siger talsmand for MarinePlastic, Kristian Syberg, der er lektor i miljørisiko på Roskilde Universitet, RUC.

Elevernes kortlægning kan derfor ende med at få betydning for kommende europæisk regulering og lovgivning på området. Og at elevernes indsamling har så stor betydning, kan være med til at engagere dem endnu mere i indsamlingen og analysen, mener projektleder, Lene Christensen.

- Vi ved, det er stærkt engagerende for eleverne at vide, at deres undersøgende arbejde reelt er efterspurgt og bliver anvendt af professionelle forskere i den virkelige verden, fortæller hun.

Masseeksperimentet varer fra uge 38 til 40. Det er forskelligt fra skole til skole, hvor mange dage, eleverne vil bruge på det.

Resultaterne af eksperimentet vil blive registreret i Marine Litter Watch, en database udviklet af Det Europæiske Miljøagentur, og forventes offentliggjort i en rapport i januar 2020.

Masseeksperimentet 2019

- Elever fra 138 skoler og gymnasier i Region Syddanmark deltager i årets Masseeksperiment.

- I alt 11.360 elever fra hele Region Syddanmark deltager.

- På landsplan deltager godt 57.000 elever, der tilsammen dækker arealer i 92 kommuner.

- Masseeksperimentet er en del af Naturvidenskabsfestival, der arrangeres af det nationale naturfagscenter, Astra. Masseeksperimentet er udviklet i samarbejde med MarinePlastic, det danske center for forskning i marin plastikforurening.

- Masseeksperimentet gennemføres hvert år i ugerne 38, 39 og 40. Titlen på dette års Masseeksperiment er ”Plastforurening i vand”.

- Masseeksperimentet består af en obligatorisk del - indsamling og registrering af plastkategorier - og en frivillig del, som er bestemmelse af polymertyper.

- Det Europæiske Miljøagenturs database, Marine Litter Watch, bygger på borgerdata fra hele Europa og sigter på at opsamle så mange data som muligt om plastforurening - blandt andet for at sikre, at ny EU-miljølovgivning og national regulering er baseret på korrekte oplysninger.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Udskudt halprojekt passer idémand

Annonce