Annonce
Livsstil

Coach Trine Ebsen: Hvad venter du på?

For at blive helte og heltinder i vort eget liv må vi stoppe med at vente.

De fleste har på et eller andet tidspunkt taget sig selv i at vente på noget eller nogen. Måske på et bestemt øjeblik eller på, at det helt rigtige skulle ske i livet. Men hvorfor er det, vi venter?

Jeg ser ofte klienter, der enten venter på at føle sig klar eller venter på en ekstern tilladelse, en andens initiativ eller en eller anden form for anerkendelse, før de vil tage næste skridt. Det kan blive en vane at vente.

Når jeg er færdig med x, så er jeg klar. Eller når x sker, så bliver det hele, som det skal være.

Annonce

Undskyldningerne er mange. Måske vi endda giver andre skylden for det, vi endnu ikke har opnået. For eksempel kan man sige til sig selv: Jeg fik aldrig støtte hjemmefra, så jeg tror ikke på mig selv. Eller havde jeg ikke været udsat for x, så ville jeg nok godt turde, men jeg fik altid at vide, at jeg ikke kunne, og de har nok ret. Er du faldet i offerrollen, er det ekstra nemt at fralægge sig ansvaret og fastholde en overbevisning om, at det er andres skyld, men det er dit liv og dermed dit ansvar.

Du venter måske, fordi du ...

Er bange for, om du nu også kan eller er dygtig nok.

Tror, at du skal føle dig klar, eller venter på at blive motiveret.

Venter på anerkendelse eller tilladelse fra en, der betyder noget for dig.

Tvivler på dig selv, om du har fortjent det, du drømmer om, og om du vil kunne leve op til det ønskede resultat, hvis det nu går godt.

Er bange for, at dit valg ikke falder i god jord hos familien, og at det muligvis vil skabe splid.

Frygter at fejle, skuffe, gøre noget forkert eller såre nogen.

Er bange for at blive holdt udenfor, når du vælger anderledes og går mod strømmen.

Frygter at blive misforstået, miste relationer og dele af fællesskabet.

Jorden rundt i autocamper

At forblive i en ventesituation, bevidst eller ubevidst, kan føles som et fængsel. Og det er et, som man vel at mærke selv har sat sig i. Når vi påfører os selv denne smerte for længe, kan det have konsekvens for forholdet og tiltroen til os selv og kan være en rutsjebane for både følelserne og selvværdet.

Hvis du ubevidst venter på, at nogen kommer og redder, fikser eller hjælper dig ved at forstå dig, lytte til dig eller anerkende dig, så stop! Der kommer ikke nogen og skubber dig af sted, der kommer ikke nogen og fortæller dig, at du skal slukke tv’et og få din søvn, eller at det er tid til at dyrke lidt motion og få ansøgt det job, du har talt om så længe.

Når drømmehuset i skoven pludselig er der, er det om at slå til. Hvis du skal rejse Jorden rundt i en autocamper, er det måske også godt, at du ikke er 85 år, inden du kommer af sted.

Du kan heller ikke vente på, at du føler dig motiveret. Tænk, hvis du nu ikke føler dig motiveret de næste 12 år. Jeg siger ikke, at du skal gøre alt, du drømmer om, alene. En af vejene til succes er, når vi tør bede om hjælp, eller når vi finder andre, der har samme passion som os, og vi sammen støtter hinanden. Værdsæt dem, der kærligt er der for dig. De er unikke, men vent ikke på dem.

Annonce

Stop med at vente

At vente kan blive en undskyldning for ikke at handle og på den måde hverken få begyndt eller afsluttet helt, men derimod at forblive i komfortzonen og ikke at drømme for stort. Det skal nemlig helst lige være det rette tidspunkt, og vi skal også helst føle os støttet i vores drøm, inden vi smøger ærmerne op og går i gang. På den måde kan det jo hurtigt tage et halvt liv, inden vi kommer i gang!

Reflekter over

Hvad har du udskudt for længe?

Hvad bremser dig, og hvad venter du på?

Hvor kommer dine begrænsende vaner fra?

Er du klar til at bryde denne vane?

Hvad skal du skrue op og ned for for at kunne handle?

Hvilke følelser giver det dig, når du stopper med at vente?

Hvad er muligt og tilgængeligt for dig, når du stopper med at vente?

Hvordan ser fremtiden ud nu?

Hvilke ting kan du allerede i dag gøre for at komme tættere på det liv, du ønsker?

Men hvad hvis det nu er bagvendt? Hvad hvis den følelse, vi har savnet, og den styrke, vi vil have mere af sammen med troen på os selv, stoltheden, meningen, gennembruddet og lykken, først kommer, når vi har taget springet?

Er det muligt, at alt det, du venter på, er på den anden side, og er det muligt, at du på trods af manglende støtte, anerkendelse og den følelse, at du ikke føler dig helt klar, stadig kan skabe det liv, du ønsker dig?

For at blive helte og heltinder i vores eget liv må vi stoppe med at vente. Vi må handle fra en stærk grundtro om, at vi er skaberen af vort eget liv, eget eventyr og vores egen frihed.

Når vi stopper med at vente, føler vi mere taknemmelighed og stolthed, og vi tager i højere grad ejerskab over det, vi udretter her i livet.

Tip til at undgå at vente

Træn din bevidsthed til at lægge mærke til, når du gå i venteposition, eller når du søger andres anerkendelse for at kunne handle.

Omgiv dig med få mennesker, der støtter dig og dine drømme ved at udfordre dig og sætte spørgsmålstegn ved din venten, og som skubber dig kærligt til din udvikling.

Være klar til at fejle. At turde fejle er en del af at turde gøre det, der er rigtigt for dig. Vær derfor parat til at fejle og lære, men også at grine lidt ad dig selv undervejs.

Beslut dig for, hvilket liv du inderligt ønsker, og sig så nej til alt andet (så vidt muligt).

Annonce
Billund For abonnenter

56-årige Mona drøner rundt i byen på el-scooter: Nu samler hun ind til afghanske flygtninge i Jelling

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE

Mistænkelig lugt lukker kirke: 'Det er et utroligt ubehageligt rum at være i, og man kan smage et eller andet'

Navne For abonnenter

- Jeg har oplevet at blive slået ned bagfra, fordi jeg ser ud, som jeg gør: Mød Ravn i serien 'Mennesker'

Hedensted

Mysterium om cykelbjerg opklaret: Derfor lå stor bunke cykler i skovkanten ved rasteplads

VEJLE

Munkebjerg er ramt af flokvandring: Tvunget til at smække døren i for flere spisende gæster

VEJLE

Lyt: Det var ikke en drengedrøm, men det blev pludselig hans levevej - Daniel McBurnie tilegner Lysts Michelin-stjerne til én særlig person

Navne For abonnenter

Dorthe mistede sin 17-årige 'Fredemus', da han blev ramt af to biler og døde på stedet: Han vil altid have en særlig plads i mit hjerte

Livsstil

Shopping: Få styr på vasketøjet og rodet på efterskoleværelset

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle Boldklub For abonnenter

VB møder Viborg: Derfor er det kampen, VB skal vinde og slet ikke tåler at tabe

Kultur

Se video med ældgammel elbil: 108 år gammel elbil havde vanvittig rækkevidde

Navne For abonnenter

Louis Bülow fortæller om sine minder: Fra en svunden tid - og dem, jeg savner

Alarm 112 For abonnenter

Kvinde dømt for vanrøgt af 25 heste: Dyrene var indsmurt i gødning og havde øjnene fulde af udflåd

Vejle

De ældres formand går af efter valgballade: 'Det er noget skrammelværk, og jeg er rigtig ked af, at det har udviklet sig på den måde'

Annonce