Annonce
Hedensted

Colaspringvand og skumpølse-kemi: Derfor går børn i skole i sommerferien

100 børn i alderen 10-13 år er i denne uge på science-camp hos Insero. Onsdag lavede de blandt andet forsøg med colaspringvand og skumpølser - og den slags burde der være meget mere af i den almindelige skoleundervisning, mente de unge videnskabs-elever.
Annonce

Løsning: - Hjæææælp, den eksploderer nu...

Begejstrede drengeskrig fylder lokalet på Løsning Skole, da en halvanden liters colaflaske pludselig giver sig til at sprøjte ukontrolleret op i luften.

Drengene er i gang med et forsøg, hvor de putter mentos i cola, og det var egentlig meningen, at springvandet skulle udløses udendørs, men noget gik galt undervejs.

- Pyt med det, man lærer også af sine fejl, siger en af de to undervisere fra Insero, Sine Martinussen, mens hun vasker gulvet rent for fedtet cola.

Vi er lidt over halvvejs i Inseros junior science camp, hvor 100 børn i alderen 10 til 13 år har meldt sig til at bruge en eller flere dage af sommerferien på at eksperimentere med naturvidenskab.

Mads Petersen (tv.) og Ulrik Jang diskuterer og afprøver, hvad forskellen er på en kold og varm cola hhv. med og uden sukker, når der skal laves springvand. Foto: Morten Pape
Annonce

God tid til at prøve sig frem

Der er forskellige programmer på forskellige lokationer hen over de fem dage, og onsdag holder campen til på Løsning Skole, hvor der udover springvand skal laves kemiforsøg med skumpølser og programmering.

Insero holder hvert år en fire dages camp med overnatning for børn og unge fra 7. klasse og op, og det her er en form for light-udgave for de yngre børn, der også gerne vil prøve kræfter med naturvidenskab.

- Ikke alle er til fodboldskole og kagebagning, og vi vil gerne give et tilbud til de børn, som er interesserede i naturvidenskab. Det er også noget, de kan lære i skolen, men her er bedre tid, og det betyder, at der er mulighed for at prøve sig frem - og fejle. Det kan de lære meget af, siger Sine Martinussen.

Annonce

Kan lide at bruge hjernen

Spørger man de unge deltagere, er der dog ikke meget lighed i det, de laver på camp'en, med den almindelige skoleundervisning.

- Det her er meget sjovere. Vi prøver alt muligt af, samtidig med at vi bliver klogere. Jeg kan godt lide at bruge min hjerne, og det er derfor jeg har meldt mig, siger Asbjørn Schleicher, 10, fra Gedved.

- Vi har alt for lidt science i skolen, og jeg ville ønske der var mere af sådan noget, som vi laver i dag på camp'en. Det er fascinerende, hvad videnskaben kan gøre, siger Mads Petersen,11, fra Hedensted.

Selvom de fleste af deltagerne er drenge, er der også enkelte piger i blandt. En af dem er Emilie Blicher, 10, fra Korning.

- Det er sjovt at være sammen med nogle andre børn, end man plejer. Og så er det nogle spændende forsøg. Jeg har lavet colaspringvand derhjemme før, men det er sjovt at se, hvordan man kan gøre det endnu højere, siger Emilie Blicher.

Det er sjovt, men også lærerigt at se, hvad der sker, når man blander cola med mentos . Foto: Morten Pape
Annonce

Tredje år med juniorcamp

Udover Løsning Skole foregår årets junior science camp på Inseros Engineering Lab i Horsens og på Teknologicentret på Syddansk Erhvervsskole i Vejle.

Det er tredje år, Insero holder camp for den unge målgruppe, og i år har tilslutningen været så stor, at holdene flere dage har haft venteliste.

Senere på sommeren er der science camp for de ældre børn og unge, og den foregår på Bråskovgård Efterskole.

Mentos sættes på en snor for at kunne fire mange ned i colaflasken på én gang. Foto: Morten Pape
Drengene undersøger, hvordan man kan lave det højeste colaspringvand - og nogle går efter smagsprøver undervejs. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Sundhedsstyrelsen anbefaler øget brug af mundbind hos lægen

Vejle Boldklub For abonnenter

VB tog point mod FCK, men en anden ting er næsten vigtigere

Annonce