Annonce
Sport

Corona eller ej: Lundgaard fra Hedensted vil i Formel 1 indenfor to år

Christian Lundgaard kan ikke køre Formel 2 lige nu på grund af coronakrisen. Til gengæld er han fremragende i et virtuelt Formel 1-løb, og hans drøm om et tilværelse i motorsportens kongeklasse lever i bedste velgående. Foto: Lundgaard Racing
Christian Lundgaard holder køreformen ved lige ved at deltage i et enormt Formel 1-løb online. Den første afdeling blev set af over en million mennesker, og her endte han som nummer to foran adskillige Formel 1-kørere.

Hedensted: Corona-krisen kommer ikke til at ændre Christian Lundgaards store ambitioner om at køre Formel 1 indenfor nærmeste fremtid. Godt nok er Formel 2-sæsonen sat på standby, men endemålet er det samme: Et sæde i motorsportens kongeklasse i enten 2021 eller 2022.

Om det bliver det ene eller det andet år afhænger af, om denne sæson i Formel 2 kommer i gang.

- Du kan ikke sætte en 18-årig dreng til at køre Formel 1 næste år, hvis han ikke engang har kørt en sæson i sin Formel 2-bil, siger Henrik Lundgaard, der er Christian Lundgaards far og rådgiver.

- Vi må se, hvor mange løb, de kommer til at køre. Det handler også om kontraktforhold og hvilke pladser, der bliver ledige i Formel 1. Personligt vil jeg sige, at 2022 er et bedre tidspunkt, for så er man godt forberedt, siger Henrik Lundgaard.

Annonce
Henrik og Christian Lundgaard på den røde løber ved Dansk Motorsport Award. Faderen mener ikke, at coronakrisen bremser sønnens chancer for et Formel 1-sæde. Arkivfoto: Henning Bagger/Scanpix

Nye muligheder

De første fem Formel 2-løb i sæsonen er indtil videre udskudt på ubestemt tid. Sæsonen er sat til at begynde i Spielberg, Østrig den 3.-5. juli, men det er selvsagt også højst usikkert, at det løb gennemføres.

- Jeg kan fortælle dig, at vi ikke ved mere, end andre gør. Jeg ved, at man er voldsomt frustreret alle steder. Det jo er mange mennesker, der er berørt af det her. Der er 1200-1300 ansatte ved de store teams, og de ved ikke, hvornår de skal møde på arbejde og hvilke regulativer, de skal arbejde efter, siger Henrik Lundgaard.

Formel 1 er lige så hårdt ramt af corona-krisen, som alle andre sportsgrene. Pengekassen er lukket i, og det kommer til at have konsekvenser for kørernes lønninger i fremtiden. 18-årige Christian Lundgaard var i forvejen i førersædet til en plads på et Formel 1-hold, fordi han er et enorm talent med masser af flotte resultater bag sig.

Men sportens økonomiske vanskeligheder kan ende med at agere rygvind for den unge kører fra Hedensted. Derfor kommer corona-krisen næppe til at holde Lundgaard tilbage.

- Nej, tværtom kan den åbne nogle nye muligheder. Kørerlønningerne kommer til at ændre sig, og hvis kørerne ikke accepterer det, er det de unge kørere, som ikke er så dyre i løn, der kommer til. Det kan være medvirkende til, at man overvejer et af talenterne frem for en kører, der koster 200 millioner om året, siger Henrik Lundgaard.

Flot virtuel begyndelse

Christian Lundgaard kører ikke nogen løb i fysisk forstand, men til gengæld er han med i et officielt, virtuelt løb, der køres i en Formel 1-simulator og streames til hungrende seere overalt på kloden. Formel 1 står for at afvikle det.

Turneringen med navnet "Formula 1 Virtual Grand Prix Series" køres på en computer og har et fornemt felt af deltagere. Christian Lundgaard sidder hjemme i Hedensted og kører, men på grund af internettet, kan han deltage live mod andre kørere overalt i verden.

Feltet består af 20 mand, hvoraf de seks er nuværende Formel 1-kørere:

Charles Leclerc, Alexander Albon, Antonio Giovinazzi, Lando Norris, Nicholas Latifi og George Russel. Også den tidligere kører og verdensmester Jenson Button deltager.

Det mest imponerende ved det hele er, at Christian Lundgaard endte som nummer to i anden afdeling af løbet efter Ferraris Formel 1-stjerne Charles Leclerc. Han ligger altså og kører lige op med - og hurtigere end - stjerner på Formel 1-holdene. Faktisk havde han også kørt sig til pole position i kvalifikationen, men han blev rykket fem pladser tilbage på grund af en fejl i spillet.

Alligevel kørte han sig op på andenpladsen.

- Der findes professionelle simulatorer, der koster 250.000 kroner stykket. Vores udstyr har kostet mellem 30-40.000, for det skal være ordentligt, for at man kan være med. Til gengæld skal man ikke tænke på prisen, hvis man river et dæk af, siger Henrik Lundgaard og griner.

Ikke det samme

Det siger sig selv, at det ikke er det samme at køre i et computerspil, som det er at køre i en rigtig bil.

- Christian siger, at han ikke kan bruge det til noget, men det passer ikke helt, siger Henrik Lundgaard og griner.

Sselvom oplevelsen er en helt anden, og man kører på en ganske anden måde, er der stadig taktiske elementer at tage hensyn til: Dækskifte, forskellig dækcompunds, brændstof-taktik samt ERS og DRS-systemerne. Man får også trænet sine reaktionsevner.

- Mange af de ting er gode at træne, for det er jo det, du også bruger i Formel 1, siger Henrik Lundgaard.

Det bedste ved oplevelsen er dog ikke nødvendigvis resultaterne og træningen. Det er den store opmærksomhed, der er på det virtuelle løb. En million seere så Lundgaard bliver nummer to, og han fik 20-25 procent flere følgere på sin Instragram-profil som følge deraf.

- Det er det aller vigtigste aspekt. Der er en ekstrem opmærksomhed omkring det, siger Henrik Lundgaard.

Den virtuelle turnering kører på et Formel 1-spil udviklet af spilproducenten Codemasters. Der er altså ikke tale om en af de store simulatorer, som holdene selv har stående for at teste kørerne.

Den næste afdeling af det virtuelle mesterskab kan også streames direkte på Youtube. Det køres på Shanghai-banen søndag den 19. april. Vil man vide mere om det, skal man følge Formel 1 på enten Facebook eller Twitter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Politiet kom først og slukkede kælderbrand

Annonce