Annonce
Børkop

Corona forlænger periode: Ingen ridefysioterapi i Børkopområdet før tidligst til februar

Ridefysioterapi gør en stor forskel for brugerne, men der er ikke udsigt til, at det igen kan finde sted på Børkophalvøen før tidligst til februar. Billedet her er fra et center ved Randers. Arkivfoto: Kim Haugaard
Sidste år mistede Børkophalvøen sit eneste tilbud om ridefysioterapi, da terapeuten tog sit ydernummer med til Fyn. Det blev der giver dispensation til, og på grund af corona-krisen er der udsigt til, at den dispensation forlænges fire måneder. Men det har konsekvenser for brugerne.
Annonce

Mørkholt: 32 brugere af ridefysioterapi i Børkopområdet må fortsat enten køre langt efter at få det, selv betale eller helt droppe muligheden.

Og det vækker ikke glæde hos Vejle Kommune, for prisen er meget høj for de i forvejen sårbare brugere, der indtil sidste år havde muligheden for at få tilbudt ridefysioterapi på Snuromgård ved Mørkholt.

- Det betyder, at cirka halvdelen af de 32 brugere, Vejle Kommune betaler for, kommer til ridefysioterapi, helt er holdt op med at benytte tilbuddet, da de skal køre langt, enten til Egtved, Jelling eller Kauslunde (øst for Middelfart, red.). Konsekvensen af den lange køretur er blandt andet, at musklerne bliver stive igen inden hjemkomst, og at mange har en hjælper/chauffør med, som skal have en ekstra timebetaling, og derfor vælger mange helt at droppe behandlingen, hvilket er uheldigt, for de har jo netop brug for behandlingen, siger Peder Hummelmose (V), der er formand for sundhedsudvalget i Vejle Kommune.

Annonce

Flyttede til Fyn

Sidste år forsvandt muligheden for ridefysioterapi i Børkopområdet nemlig, da den daværende fysioterapeut tog sit ydernummer med og flyttede fra Snuromgård ved Mørkholt til et ridecenter ved Kauslunde på Fyn.


Konsekvensen af den lange køretur er blandt andet, at musklerne blive stive igen inden hjemkomst, og at mange har en hjælper/chauffør med, som skal have en ekstra timebetaling

Peder Hummelmose, sundhedsudvalgsformand


Ifølge Vejle Amts Folkeblads oplysninger var der samarbejdsvanskeligheder mellem  ridefysioterapeuten og indehaverne af Snuromgård, og ridefysioterapeuten ønskede at flytte til Vestfyn, men da ydernummeret er givet til et sted på Børkophalvøen, krævede det en dispensation. Den valgte et samarbejdsudvalg at give og den dispensation skulle gælde frem til 1. oktober i år.

Annonce

Tilbageslag

Men nu er den blevet forlænget med fire måneder. Forlængelsen begrundes med corona-krisen, der lukkede det meste ned i fire måneder.

- De fire måneder er i sig selv ikke så stort et tilbageslag. Det er værre, at vi stadig ikke kender konsekvenserne, såfremt et nyt sted ikke står klart 1. februar 2021. Hos Vejle Kommune kan vi se, at vi før betalte for 32 borgere/patienter, og nu betaler vi for 15. Altså er der 17 som enten slet ikke får hjælp, eller de selv betaler, siger Peder Hummelmose.

Hvad er ridefysioterapi?

Ridefysioterapi er et tilbud, der gives til folk med forskellige former for handicap. Der gives vederlagsfri ridefysioterapi til blandt andet folk med nedsat muskelfunktion, neuroligiske sygdomme, blinde og svagtseende og folk med downs syndrom.

I ridefysioterapi udnyttes hestens varme og bevægelser. Hestens skridtgang overfører et bevægelsesmønster til patienten, som svarer til gangbevægelsen.

Hermed sker der, ifølge Danske Fysioterapeuter, blandt andet en afspænding, styrkelse af musklerne, holdingskorrektion og forstærket stabilitet i ryggen.

Hos Vejle Kommune er opfordringen også entydig.

- Der er lavet en aftale med Regionen om, at der skal være tilbud om ridefysioterapi øst for motorvejen i Vejle eller Fredericia kommuner, altså på Børkophalvøen. Og det er vores helt klare anbefaling, at det vender tilbage senest 1. februar, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce