Annonce
Jelling

Stor højskole trues af konkurs midt i corona-krisen: Banken har lukket for kassen

Forstander Simon Lægsgaard og viceforstander Rane Baadsgaard Lange har brugt de seneste mange timer på at undersøge, hvordan de får Brandbjerg Højskole ud af de økonomiske problemer. Foto: Mette Mørk
Brandbjerg Højskole har netop sagt farvel til 100 elever for at hindre smittespredning. I samme øjeblik har skolens bank lukket for kassekreditten. Og det kan få alvorlige konsekvenser.

Brandbjerg: De sidste elever, to polakker, er netop hentet fra Brandbjerg Højskole fredag morgen. Forældrene havde kørt hele natten for at hente dem.

De har været en del af det største forårshold i 15 år på højskolen, som havde gang i det bedste år i Simon Lægsgaards 11-årige periode som forstander.

Men så kom coronavirussen. Og siden myndighedernes befaling om at lukke alle landets skoler, er der for alvor krisestemning på Brandbjerg Højskole. Ikke kun på grund af coronavirussen, men i højere grad fordi skolens bank, Den Jyske Sparekasse, nu har lukket ned for skolens kassekredit.

- Dagen efter nedlukningen sidder jeg til krisemøde i Højskoleforeningen, fordi vi godt kan regne ud, at det vil komme til at presse mange af højskolerne økonomisk. Pludselig får jeg et opkald fra en af vores bestyrelsesmedlemmer på Brandbjerg Højskole og får at vide, at banken har nedsat vores maks-kredit, så vi kun har 80.000 kroner til rådighed resten af måneden, siger Simon Lægsgaard.

- Jeg har 40 ansatte, så alene lønninger ligger i nærheden af en million kroner. Derudover er der regninger, der skal betales. Så det er meget kritisk, siger han.

Bank svarer på kritik

Vi har forelagt kritikken for Den Jyske Sparekasse, som kun vil svare skrifligt.

- Den Jyske Sparekasse hverken må, kan eller vil kommentere på enkelte kunders engagementer. Men generelt kan jeg sige, at vi som udgangspunkt altid strækker os langt for at give økonomisk nødlidende kunder en håndsrækning. Vi er ikke enige i Brandbjerg Højskoles udlægning af forløbet og situationen, skriver administrerende direktør i Den Jyske Sparekasse, Claus E. Petersen.

Føles som en dødsdom

Ligesom Brandbjerg Højskole og mange andre er presset på grund af coronavirussen, så kan banken også være presset. Er det ikke forståeligt nok, at den også må tage sine forbehold?

- Det kan man diskutere. Lige nu ved vi ikke, hvor små eller store økonomiske konsekvenser situationen vil få - og hvordan vi skal klare os igennem det. Men vi har ikke fået en eneste chance for at bevise noget som helst. Banken har ikke set et budget eller noget andet, den har bare sat kreditten ned. Det er i virkeligheden det samme som en dødsdom, fordi banken ved godt, at vi på ingen måde kan klare os med 80.000 kroner resten af måneden, lyder det fra Simon Lægsgaard.

Fredag morgen indkaldte han til krisemøde i personalegruppen på Brandbjerg Højskole.

- Vi er pisket til at finde de penge andre steder, hvis det overhovedet skal kunne lade sig gøre at overleve som højskole, siger forstanderen.

Og hvordan kan det lade sig gøre?

- Det er for tidligt at se, men der er allerede mange, gode kræfter i spil. Dog kan dog ikke lade sig gøre, hvis ikke der er politisk vilje til det. Der skal være politiske tiltag, som man nu også er i gang med over for private virksomheder, siger Simon Lægsgaard.

- Det er klart, at det gælder både for os og mange andre højskoler, at en fastholdelse af statstilskuddet skal på plads - også selvom eleverne ikke er her. Vi håber også på kompensation og udskydelse af skat, ligesom man også sætter i værk over for private virksomheder, tilføjer han.

Kære læser: Vi har valgt at gøre alle artikler om coronavirussen gratis for at sikre, at alle lokale borgere har adgang til den bedst tilgængelige viden om den trussel, vi står over for.

At hjælpe med at begrænse smitten af coronavirus er en naturlig del af vores mission om at understøtte det lokale samfund.

Heldigvis er der mange andre vigtige historier at fortælle hver eneste dag. Du kan for 49 kroner om måneden få adgang til alle vores betalings-historier om dit lokalsamfund, Danmark og verden: Køb abonnement.

Simon Lægsgaard informerer her DR og efterfølgende de mange medarbejdere, der var mødt op på Brandbjerg Højskole, for at høre om de økonomiske problemer, skolen nu er havnet i. Foto: Mette Mørk
- Det er helt surrealistisk for os, fordi vi har en bedre drift, end vi nogensinde har haft. Vi tordner derudaf. Vi har masser af elever og kursister. 2020 tegnede til at blive det bedste år i mands minde, siger Simon Lægsgaard. Foto: Mette Mørk
Simon Lægsgaard informerer personalet på Brandbjerg Højskole om skolens økonomiske problemer. Foto: Mette Mørk
Brandbjerg Højskole er helt tom, da alle elever og kursister er sendt hjem, efter at myndighederne har bedt alle skoler lukke ned på grund af coronavirus. Foto: Mette Mørk
Brandbjerg Højskole i økonomiske problemer. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Live fra pressemøde: Alle test af Eriksen ser fine ud - har holdt videomøde med landsholdskollegerne

Sport

Vejle-boksere tror på medaljer

Vejle

Varm opbakning til udendørs musikfester: Bare gi' den gas, unge venner - alle de sure gamle må stikke hø i ørerne!

Sport

Faldt om i januar: Hjertestop har ramt flere unge fodboldspillere

Annonce