Annonce
Vejle

Corona-nedlukningen har været hård: Flere unge i Vejle søger om hjælp til triste tanker

I januar og februar 2021 har omkring dobbelt så mange taget kontakt til Spor18 sammenlignet med sidste år. Arkivfoto: Mette Mørk
Al undervisning foregår online, og de fleste fritidstilbud er lukkede. De unge opfordres også til at begrænse kontakten til deres venner - og det gør ondt. Det oplever rådgivningstilbuddet Spor18 på tætteste hold.

Vejle: Flere og flere unge i Vejle lader til at have ondt i psyken.

I hvert fald oplever Spor18, der er et anonymt rådgivningstilbud til over 18-årige, at flere henvender sig for at få hjælp.

Det fortæller sundhedskonsulent Louise Schultz Frandsen, der har været en del af det lokale tilbud i flere år.

Annonce

- Især her det seneste år har vi oplevet en større vækst i antallet af henvendelser. Bare i januar og februar har vi haft omkring dobbelt så mange kontakter sammenlignet med sidste år - dels nye og dels, fordi de unge, der i forvejen gør brug af tilbuddet, har hyppigere kontakt med os, siger hun.

Årsagen til stigningen i antallet af henvendelser kan ifølge Spor18 tyde på coronavirussen og alt det, som den har ført med sig af nedlukninger og restriktioner.

Triste og ensomme

De fleste af de unge, der er i tilbuddets målgruppe, er i gang med at tage en uddannelse.

Ude på skolerne har det meste af undervisningen i årets løb ændret form og er blevet online. Mange sidder derfor alene mange timer derhjemme foran skærmen.


Hos en del opstår der et tankemylder: Hvornår stopper det her? Hvordan ser min fremtid ud? De har mange spørgsmål, som ingen af os jo reelt kan svare på.

Louise Schultz Frandsen, sundhedskonsulent


Fitness og al holdsport har holdt lukket. Det samme med biografen og alle barerne og diskotekerne - og med myndighedernes anbefalinger i hovedet kan man heller ikke bare ses med et utal af venner og i større flokke.

- Jeg er ikke i tvivl om, at nedlukningen har været hård ved de unge. Det giver mange udtryk for. De forklarer, at de ikke har den samme kontakt til jævnaldrende som før, og at det er hårdt at være så meget alene, forklarer Louise Schultz Frandsen.

- Mange føler sig triste og ensomme og er heller ikke ret motiverede til at følge undervisningen. Det bliver nemt en ond cirkel, og hos en del opstår der et tankemylder: Hvornår stopper det her? Hvordan ser min fremtid ud? De har mange spørgsmål, som ingen af os jo reelt kan svare på.

Landsdækkende undersøgelser viser, at det ikke kun er unge i Vejle, som er udfordrede.

Spor18 tilbyder først og fremmest lyttende, forstående ører og rådgivning til, hvordan den unge bedst muligt kan komme videre.

- Vi rådgiver om, hvordan der skabes struktur med godt indhold i hverdagen, og giver mere specifik rådgivning alt efter problemstilling. Nogle unge har også fået den opfattelse, at de i denne tid skal holde sig helt for sig selv. Vi skal huske, at vi stadig må se andre, hvis vi bare gør det med omtanke og følger anbefalingerne, siger Louise Schultz Frandsen.

Louise Schultz Frandsen og hendes kollegaer kigger også på, om den unge vil have bedst af at få hjælp fra andre steder end hos dem. Måske skal den ugne forbi lægen eller en psykolog.

Hvad er Spor18?

  • Spor18 er en gratis og anonym rådgivning.
  • Det er for dig, der er over 18 år. De fleste er under 25 år, men du er også velkommen, hvis du er ældre. Du kan få hjælp til at tackle udfordringer som for eksempel ensomhed, tristhed, angst og stress.
  • Vil du i kontakt med Spor18, kan du sende en sms med teksten "SPOR18" til 1910. Så bliver du ringet op af rådgivningsteamet.
  • Du kan også ringe på telefonnummer 76 81 83 50 eller sende en mail til spor18@vejle.dk.
Annonce

Vil atter blomstre

På sin vis ser rådgivningsteamet det som en positiv ting, at flere tager kontakt. Det betyder, at de unge tager ansvar for deres situation.

- Det er et billede på den ansvarlighed, som de i høj grad føler. Også i den aktuelle situation. Mange har været lidt efter de unge, som i virkeligheden set med mine øjne har været enormt påpasselige med ikke at bringe smitten videre, mener Louise Schultz Frandsen.

Der er ingen, der ved, hvornår og om verdenen kommer til at ligne sig selv fra før. Men nedlukningens greb løsnes lige så langsomt i øjeblikket. Hvad der sker med de unge på den anden side, er svært at spå om.

- Mit bud er, at langt de fleste igen vil blomstre op, men også at nogle vil få det vanskeligt ved at vende tilbage til nogle af de krav, som omverdenen stiller med eksamener og så videre. Vi må se, hvad konsekvenserne bliver på sigt og nogle, siger sundhedskonsulenten.

Bliv en del af et fællesskab

  • Savner du et fællesskab med andre unge? Er du mellem 15 og 25 år? Så er Vejle Kommunes tilbud Universet, som er en del af Spor18, måske noget for dig.
  • Universet tilbyder både det, som kaldes for Ungecafé og Ungecollege.
  • Ungecafé har lige nu på grund af coronavirussen lukket for sin fysiske café, som finder sted i Værket. Men hver eneste uge arrangeres fortsat både gåcaféer og virtuelle caféer.
  • Ungecollege tilbyder kurser, workshops og netværksgrupper. Lige nu udbyder den eksempelvis kurset "Lær at tackle angst og depression". Det foregår online.
Annonce
Kultur For abonnenter

'Slik mig op fra slap': Pinlige pornopoeter skæmmer musikfestival - hvordan kan Suspekt blive ved at slippe afsted med den slags klamheder to år efter Sofie Lindes berømte tale?

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Se fredagsbillederne fra Jelling: virkelig seje festivalgæster fik vand og teltfester

Jelling Musikfestival For abonnenter

Se alle billederne af Andreas Odbjerg og Tobias Rahim: To store mænd spillede på to alt for små scener

Kultur

For 50 år siden fik grand prix-stjernen fra Ansager sin debut i barndomsbyen: - Jeg spillede og sang af hjertets lyst, og det er jo aldrig en dårlig indgang til tingene

Erhverv For abonnenter

Medarbejderstaben er fordoblet: Nu udvider Grindsted-virksomhed med 2200 kvadratmeter

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Alarm 112

Højgravid kvinde og mindre barn i alvorligt færdselsuheld: Tre personer sendt på skadestuen

Vejle For abonnenter

Mågekoloni er brast sammen: Derfor har flere tusind truede hættemåger forladt Vejle - John ærgrer sig, mens andre er glade

Har solgt rekordmange T-shirts – omsætningen nærmer sig en halv milliard: - Det gør en forskel, når verden begynder at gynge, at vi har medarbejdere, der er rolige og erfarne

Alarm 112

Taxatur fra Jelling Musikfestival endte med at koste 6000 kroner: Nu er sagen meldt til politiet

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Erhverv For abonnenter

Her render de ansatte ikke af pladsen: Martin og Frank fejrer jubilæum som mekanikere

Billund For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Debat For abonnenter

Hvad så, din lille gris af en festivalgæst? Avisens selvudråbte 'gammelsmølf' opfordrer dig til at gøre som tyskerne

Annonce