Annonce
Vejle

Corona: Plejepersonale skal testes mindst hver sjette uge

I marts blev tre beboere på Plejecenter Holmegården ramt at corona og flere beboere måtte i isolation. Nu skærper Vejle Kommune - ligesom de øvrige danske kommuner - kampen for at sikre, at personalet er corona-fri. Foto: Mette Mørk
Ansatte i kommunens hjemmepleje og på plejehjemmene skal fra 2. november testes med jævne mellemrum - bus kører rundt til plejecentre.

Vejle: Mandag den 2. november sætter en bus kurs mod et af kommunens plejecentre.

Med på bussen er personale, der iført beskyttelsesdrager, visir og handsker er klar til at tjekke de ansatte på plejecentret.

Den første tur er indledningen på et nyt test-program. Det rullende testcenter skal sikre bedre beskyttelse af de ældre og andre udsatte, der er afhængige af kommunal hjælp og dermed i nærkontakt med de ansatte i hjemmeplejen og på plejehjemmene.

Annonce

De ansatte skal som udgangspunkt testes hver sjette uge. Skulle smittetallet stige markant, kan det komme på tale at gå helt ned på to uger mellem testene. Men i første omgang lyder vurderingen, at en test hver sjette uge er nok.

- Det er den frekvens, man har valgt fra de ministeriet og Sundhedsstyrelsen. Det hænger nok også sammen med, hvor meget testmateriale, man har til rådighed,  siger sundhedschef Diana Krogstrup.

Ifølge sundhedschefen kan der skrues op for beredskabet. Hvis smittetrykket stiger, kan det blive nødvendigt med test hver anden uge:

- Så skalerer vi op, så vi kan klare det, siger Diana Krogstrup.

Ekstra regning på 1,4 millioner kroner

På mandag skal politikerne i byrådets økonomiudvalg tage stilling til den økonomiske side af beredskabet. Ekstra-regningen til kommunen vil lyde på 1,4 millioner kroner, men da der er tale om en aftale mellem Sundheds- og Ældreministeriet og Danske Regioner, er den politiske vedtagelse mest en formsag.

Sådan er Vejles plejecentre blevet ramt

Siden corona-pandemien for alvor tog fart har virusset også fundet vej til de vejlensiske plejehjem og ældreplejen.

I marts blev plejecenter Holmegården ved havnen i Vejle ramt. Tre ældre blev konstateret smittet, men det lykkedes at indæmme smitten ved at isolere en hel etage.

I samme tidsrum lød meldingen på fire smittede i eget hjem. Det kunne velfærdsdirektør Anne Mette Lund fortælle til Vejle Amts Folkeblad.

I midten af september måtte kommunen igen melde om smittetilfælde - denne gang i Brejning. Her blev institutionen Postens Vej ramt - en medarbejder blev konstateret smittet fredag 17. september, men ingen beboere.

Dagen efter var det en medarbejder på plejehjemmet Atriumhaven, der testede positiv - men heller ikke blev beboere ramt.

Dermed er Vejle sluppet billigere end eksempelvis nordjyske Sindal, hvor 12 beboere og 13 ansatte på et plejehjem blev testet positive i forsommeren.

Sundhedsforvaltningen er da også langt med forberedelserne. Blandt andet er det  nødvendige it-udstyr til indscanning af oplysninger er på plads, og bussen står klar.

- Vi søger mellem seks og otte personer, der skal stå for selve podningen af personalet. Jeg forestiller mig, at vi blandt andet kan bruge sygeplejestuderende, siger sundhedschefen.

Hun står selv i spidsen for den nye indsats og har fundet to interne medarbejdere. De skal koordinere arbejdet med at gennemføre de nye test på de 30 adresser, der skal have besøg af test-bussen fra starten af november.

Annonce

Test to gange om dagen

Testene bliver gennemført to gange om dagen - én testsesion, når nattevagterne går hjem og dagholdet møder - og endnu en, når aftenvagterne møder på arbejde.

Hvad hvis en medarbejder har fridag, når testbussen kommer?

- Så er der mulighed for, at vedkommende kan blive testet en anden dag, hvor testbussen er på en adresse i nærheden, siger Diana Krogstrup.


Dette er et tilbud til de ansatte i plejesektoren - der er ikke tale om tvang.

Diana Krogstrup - sundhedschef i Vejle Kommune


Bussen indrettes, så den kan bruges som test-lokale, men som udgangspunkt vil testene ske i lokaler på det enkelte plejecenter.

Annonce

Kan vare kort eller længe

Tidsfaktoren er en af de store ubekendte i forhold til det nye test-system, der rulles ud over kommunen fra starten af november:

- Vi ved ikke, hvor længe vi skal blive ved. Måske kommer der en smart og sikker selvtest på et tidspunkt. Derfor kan vores set-up blive stort eller forsvinde igen hurtigt. Men sandsynligvis skal vi blive ved, indtil der kommer en vaccine eller en effektiv behandling af covid-19, siger sundhedschefen.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Føler sig urimeligt behandlet af kommunen: Boligselskab lagde billet ind på stor byggegrund for 15 måneder siden - nu bliver det pludselig overhalet indenom

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Krav før byggeri: Stuehus skal bevares - Nu er den sidste rest jævnet med jorden

Børkop For abonnenter

I et amerikansk hjørne af Børkop renoverer Benny en speciel del af bilen

Kultur

Video gik viralt: Hunden fra Palsgaard Sommerspil kunne ikke styre sine dyriske lyster på scenen

Sport

Give har det ene ben i Final Four om DM

Erhverv For abonnenter

Fyret efter 15 år: Lokal el-virksomhed tilkendt erstatning fra AAB Vejle

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Alarm 112

Skovbrand i gang ved Egtved: Brandfolk fra fire stationer er sat ind

Erhverv

Forslag om ny, grøn uddannelse møder opbakning i byrådet: - Der kan næppe være to meninger om, at det er en god idé

Sport

Mens du sov: Dansk kajakroer vinder bronze og fordobler medaljehøst

Billund

Annie og Flemming holdt privat loppemarked: Så meget kan de sende videre til børn i coronaramt land

Jelling For abonnenter

Kan du spotte dem? Derfor er nyt kameralignende udstyr placeret i to befærdede områder

Erhverv

Flytter fra Vejle til Fredericia: - Det er den rette beliggenhed

Annonce