Annonce
Vejle

Corona-sikkerhed koster: Fysioterapeut står med hatten i hånden og spørger kunderne om 10 kroner ekstra

Fysioterapeut Kristoffer Davey Dalsgaard ønsker ikke at gå på kompromis med patienternes sikkerhed. Sundhedsmyndighederne kræver også, at han overholder en række corona-retningslinjer. Senest har han anskaffet sig et telt, som patienterne kan skifte tøj i ude på klinikkens parkeringsplads. Det koster altsammen. Foto: Mette Mørk
Hos FysioDanmark i Sjællandsgade bliver der brugt mange penge på at sikre, at patienterne ikke udsættes for smitterisiko. Klinikken nåede at opkræve 10 kroner i corona-gebyr i en uge, inden sundhedsministeren sagde stop.
Annonce

Vejle: Sidste nye skud på corona-sikkerheds-stammen hos FysioDanmark i Sjællandsgade er et lille telt ude på parkeringspladsen.

Her kan de patienter, som går til gruppetræning i klinikkens spejlsal, klæde om, uden at de skal bevæge sig ind i klinikken. Dermed er der ingen risiko for, at antallet af mennesker indenfor overstiger 50.

Teltet er indehaver af FysioDanmark Kristoffer Davey Dalsgaards seneste sikkerhedsforanstaltning for at mindske risikoen for, at nogen bringer covid-19 med ind i hans klinik.

Han har også sat selvproducerede klistermærker på gulvet i klinikkens fællesarealer, som tydeligt viser, hvor man skal stå for at holde den nødvendige afstand.

Mundbind har i efterhånden flere måneder været en fast del af udstyret for de ansatte fysioterapeuter, som indehaveren roser for at gøre, hvad der skal til for at holde en høj hygiejnisk standard og den nødvendige afstand til patienterne.

De har nu også fået påbud om at bære mundbind i de områder, hvor der ikke kan holdes en afstand på mindst to meter.

Annonce

Ingen tilfælde endnu

Kristoffer Davey Dalsgaard roser sine kunder for, at de er blevet rigtig gode til at spritte af, når de har brugt klinikkens træningsredskaber. Samtidig bliver motionsområdet også lukket af hver dag til middag, så alt udstyr kan gøres rent og sprittes af.

Fysioterapi i corona-tiden

  • Siden det danske samfund lukkede ned i begyndelsen af marts for at inddæmme corona-smittefaren, har Vejle Amts Folkeblad fulgt situationen set med en fysioterapeuts briller.
  • Fysioterapeuten hedder Kristoffer Davey Dalsgaard og har siden 2009 været indehaver af FysioDanmark i Sjællandsgade.

- Vi har ingen tilfælde af corona haft i klinikken endnu, men i sidste uge måtte vi afvise den første patient, som var snotforkølet, fortæller Kristoffer Davey Dalsgaard.

Han ønsker ikke at tage nogen som helst chancer eller gå på kompromis med rengøringen. Men det koster altså, og han vurderer, at det vil koste mange 100.000 kroner om året at holde en høj standard i forhold til covid-19-hygiejne.

Annonce

Udgiften skal betales

Derfor valgte han for nogle uger siden at begynde at opkræve et corona-gebyr på 10 kroner hos hver patient.

Det skete, efter at hans brancheforening, Danske Fysioterapeuter, i sommer spurgte Danske Regioner, hvordan man skulle forholde sig til de øgede udgifter på værnemidler og rengøring, og om man måtte opkræve et gebyr svarende til de ekstra udgifter.

Kristoffer Davey Dalsgaard investerede i juli i en ny rengøringskanon, der lynhurtigt kan spritte motionsredskaberne af. Arkivfoto: Mette Mørk

- Men regionerne svarede aldrig, siger Kristoffer Davey Dalsgaard.

Han påpeger ubalancen i, at én relevant myndighed (Sundhedsministeriet) kræver, at man som fysioterapeut overholder en lang række ekstra sikkerhedsforanstaltninger, mens en anden relevant myndighed (Danske Regioner) ikke forholder sig til, hvor pengene skal komme fra.Det er faktisk ikke et nemt spørgsmål at stille, og det er ikke rart, at jeg skal stå med hatten i hånden. Men det er en særlig tid, så vi er nødt til det.

Kristoffer Davey Dalsgaard


Danske Fysioterapeuter valgte derfor at anbefale sine medlemmer til at tage et gebyr svarende til de ekstra udgifter.

- Jeg begyndte at tage en tier. Det er et beløb, alle kan og vil betale, troede jeg. Og samtidig er det et beløb, der gør en kæmpe forskel for mig, fortæller Kristoffer Davey Dalsgaard.

Han tilføjer, at hvis nogen patienter ikke havde ønsket at betale de 10 kroner, så ville han have fundet en løsning på det.

Det var da heller ikke alle patienter rundt om i de danske fysioterapiklinikker, der var lige tilfredse med det gebyr, som flere begyndte at opkræve, og derfor endte sagen på sundhedsministerens bord.

Annonce

Hatten i hånden

Fra øverste sted lød beskeden, at der ikke må pålægges patienterne yderligere omkostninger i forbindelse med en behandling. Det bliver begrundet i den eksisterende overenskomst mellem fysioterapeuterne og sundhedsmyndighederne.

De nye klistermærker hos FysioDanmark skal hjælpe patienterne til at holde den fornødne afstand. Foto: Mette Mørk

- Sundhedsministeren forholder sig til overenskomsten og ikke de faktiske forhold, som de ser ud lige nu. Men situationen er jo helt anderledes, end den nogensinde har været før, mener Kristoffer Davey Dalsgaard.

Han mener, at Danske Regioner bør levere de værnemidler, der er behov for, hvis fysioterapeuterne ikke må opkræve et gebyr. Men han har ikke hørt en klar udmelding fra regionerne.

Det siger Danske Regioner om sagen

Vejle Amts Folkeblad har været i kontakt med Danske Regioner. 

Her henviser man til et svar, som JydskeVestkysten viderebragte 19. september, hvori regionernes forhandlingsdirektør Rikke Margrethe Friis udtaler:

- Der er for os at se ikke tvivl, hvis vi ser på overenskomsten. Det fremgår heraf, jf. § 30, stk. 3, at ”Bortset fra den egenbetaling, der følger af overenskomsten, opkræver fysioterapeuter ikke egenbetaling for det, der knytter sig til og er nødvendigt for behandling omfattet af overenskomsten." Derfor mener Danske Regioner, at fysioterapeuterne ikke må opkræve sådanne tillæg.

Hun tilføjer, at regionerne heller ikke er parate til at skrive tillægget ind i overenskomsten med fysioterapeuterne.

- Det vil kræve, at der er enighed om muligheden for at opkræve et tillæg, og det er der ikke, jf. de etiske retningslinjer i overenskomsten.

Kristoffer Davey Dalsgaard har for en sikkerheds skyld nu droppet at opkræve 10 kroner fra hver patient. I stedet bliver patienterne spurgt, om de har lyst til at hjælpe ved frivilligt at betale 10 kroner ekstra.

- Det er faktisk ikke et nemt spørgsmål at stille, og det er ikke rart, at jeg skal stå med hatten i hånden. Men det er en særlig tid, så vi er nødt til det, understreger indehaveren af FysioDanmark.

Han påpeger samtidig, at hver 10-krone gør en kæmpe forskel for hans forretning, der lige nu kun er begyndt at balancere igen efter en hård sommer.

Han tjener ikke penge, men han sætter heller ikke penge til - lige i øjeblikket i hvert fald.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Efter flugtforsøg fra fængsel: Nu skal Peter Madsen igen for en dommer

Annonce