Annonce
Vejle

Corona spænder ben for borgmesterkandidat-valg - selvom det foregår elektronisk

Martin Sikær (til venstre) eller Alex Vejby Nielsen som udfordrer til Venstre-borgmester Jens Ejner Christensen. Det valg er de socialdemokratiske partimedlemmer i Vejle Kommune i færd med at træffe, men corona-nedlukningen skaber problemer. Foto: Mette Mørk
Socialdemokratiet har udsat urafstemningen mellem Martin Sikær og Alex Vejby Nielsen på ubestemt tid.

Vejle: Corona-situationen får nu indflydelse på det socialdemokratiske valg af ny borgmesterkandidat.

I mandags pegede et flertal af partimedlemmerne i Vejle Kommune på byrådsmedlem Martin Sikær frem for hans byrådskollega Alex Vejby Nielsen. Men Martin Sikærs flertal var ikke stort nok til at sikre valg. Derfor var planen at sende afgørelsen til afstemning blandt alle 566 S-medlemmer i kommunen.

Afstemningen forgår elektronisk via internettet - og derfor burde der ikke være noget problem. Det betyder jo, at man ikke skal møde op for at stemme.

- Men vi har cirka 100 medlemmer, vi ikke har en mailadresse på. De skal have hjælp til afstemningen, men som smitteudviklingen er lige nu, er det for tvivlsomt, hvordan vi kommer hjem til dem og hjælper. Hensynet til vores syge medlemmer, ældre medlemmer og medlemmer med nedsat immunforsvar vægter højest, skriver lokalformand Anette Stenfeldt i et brev til partiets medlemmer.

Brug for fysisk hjælp

  • Selvom urafstemningen til borgmesterkandidat er planlagt som elektronisk, var Socialdemokratiets valgudvalg klar over, at en række af de 566 lokale medlemmer skulle have fysisk hjælp.
  • De socialdemokratiske partiforeninger mangler mailadresser på cirka 100 medlemmer. Dermed stod det på forhånd klart, at de skulle have tilsendt deres stemmekoder til afstemningen med almindelig post. Men flere har slet ikke computer og kan derfor ikke selv gå ind på en hjemmeside og logge sig ind med koderne.
  • Planen var så, at de kunne møde frem ved blandt andet den ugentlige lørdagscafé og få hjælp til afstemningen. Men alle møder er aflyst på grund af regeringens anvisninger.
  • Partiforeningen var også klar med hold, der kunne køre rundt til de forskellige partimedlemmer - men også her frygter man for smittespredning.

Kandidater: Vi kan ikke løbe risiko

Oprindeligt var planen, at afstemningen skulle afvikles frem mod søndag 29. marts. Her skulle resultatet afsløres på Vejle Rådhus. Men den plan har corona nu spændt ben for. De lokale socialdemokrater har rådført sig med partikontoret i København, og på den baggrund er det besluttet at udsætte afstemningen på ubestemt tid.

Valgudvalget var samlet fredag formiddag via Skype for at drøfte situationen og beslutte, hvad der skal ske. Og efter råd fra partikontoret blev beslutningen altså en udsættelse indtil der er overblik over situationen.

Vinderen fra første valgrunde, Martin Sikær, håber afstemningen kan gennemgøres hurtigst muligt:

- Der er ingenting, der er så vigtigt, at vi kan løbe risikoen for smitte. Men vi har jo en kæmpe opgave foran os. Derfor er det vigtigt at få gennemført valget hurtigst muligt, siger Martin Sikær.

Hans modkandidat, Alex Vejby Nielsen, kalder beslutningen for "den eneste rigtige":

- Der er ingen grund til at udsætte vores ældre medlemmer for smitterisiko. Så vigtigt er valget trods alt heller ikke, siger Alex Vejby.

Annonce

Måske brevafstemning

Efter formiddagens virtuelle møde i valgudvalget henviste formand Anette Stenfeldt til, at beslutningen om udsættelse på ubestemt tid er truffet på anbefaling fra hovedkontoret i København. Her har man ikke overblik over, om man har de nødvendige medarbejdere til at gennemføre en ændret valgprocedure.

Har I overvejet at ændre afstemningen til en afstemning per brev, som I gjorde, da medlemmerne skulle vælge folketingskandidat for to år siden?

- Ja, det er naturligvis en af de muligheder, vi drøfter. Men det vil være en lidt længere proces, fordi vi skal have trykt stemmesedler og sendt dem ud. Så ja - det kan blive en løsning, men på partikontoret kan de ikke love, hvornår de har de ressourcer til at hjælpe os, siger Anette Stenfeldt.

Er det en mulighed at lade resultatet af den første valgrunde gælde?

- Nej, det er umuligt i forhold til vedtægterne. Her står klart, at en kandidat skal have to tredjedele af stemmerne for at være valgt, og det havde Martin Sikær ikke, siger formanden.

Med 129 stemmer mod 85 var Martin Sikær 13 stemmer fra at have opbakning fra to-tredjedele af forsamlingen i Bygningens store sal mandag. Men hvis det resultat skulle ophæves til endeligt resultat, kræver det en vedtægtsændring, der igen skulle vedtages på en generalforsamling. Som heller ikke kan gennemføres i disse corona-tider.

Formanden for den socialdemorkratiske fællesledelse i Vejle Kommune, Anette Stenfeldt, skal fredag beslutte, hvordan partiet kommer videre med valghandlingen. Her er hun på scenen i Bygningens store sal ved første valgrunde sammen med aftenens ordstyrer, Fredericias borgmester Jacob Bjerregaard. Foto: Mette Mørk

Kære læser: Vi har valgt at gøre alle artikler om coronavirussen gratis for at sikre, at alle lokale borgere har adgang til den bedst tilgængelige viden om den trussel, vi står over for.

At hjælpe med at begrænse smitten af coronavirus er en naturlig del af vores mission om at understøtte det lokale samfund.

Heldigvis er der mange andre vigtige historier at fortælle hver eneste dag. Du kan for 49 kroner om måneden få adgang til alle vores betalings-historier om dit lokalsamfund, Danmark og verden: Køb abonnement.

Martin Sikærs 129 stemmer i bunken midt på bordet, Alex Vejby Nielsens 85 stemmer i bunken længst væk - og så en enkelt blank stemme. Sådan var resultatet af første valgrunde - men sejren var for lille til at sikre Martin Sikær posten som borgmesterkandidat allerede mandag. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Få overblikket her: Politikerne blev enige i nat - Danmark genåbner næsten 21. maj

Annonce