Annonce
Vejle

Corona-testcenter på vej til Vejle: Regionen har kig på tre-fire forskellige placeringer

Testbilerne har i den forgangne uge holdt i Jelling og weekenden inden i Vejle. Ved banegården nåede sundhedsmedarbejdere at teste 400 pr. dag. Det kommende testcenter i Vejle skal pode flere end dobbelt så mange. Foto: Mette Mørk
Testcentret åbner senest til november og skal teste borgere uden eller med milde symptomer på covid-19.
Annonce

Vejle: Lige nu er Region Syddanmark på jagt efter egnede lokaler i Vejle.

Hurtigst muligt og senest til november åbner regionen nemlig et center, hvor borgere uden eller med milde symptomer kan blive testet for coronavirus.

Lige nu er tre-fire forskellige beliggenheder i spil.

Thomas Kirsten kan imidlertid ikke løfte sløret for hvilke. Han er økonomi- og stabschef i Vejle Kommune og sidder blandt andet med i det kommunale sundhedsberedskab, der holder øje med den lokale udvikling af covid-19 og står for håndteringen af selvsamme.

Dermed er han i tæt samarbejde med Region Syddanmark. Også når det kommer til placeringen af et testcenter.

- Der er flere lokationer i spil, som jeg forstår det tre-fire forskellige, men jeg kan desværre ikke fortælle hvilke. Det ville være uhensigtsmæssigt, da regionen endnu ikke har forhandlet en endelig aftale på plads, siger Thomas Kirsten.

Annonce

Vinteren kommer

Det er kun et par uger siden, at regionen fortalte, at den i løbet af de kommende måneder åbner syv testcentre i det syddanske. Udover Vejle kommer de til at ligge i Odense, Svendborg, Kolding, Esbjerg, Aabenraa og Sønderborg.

Derudover vil regionen oprette en række faste teststeder i yderligere seks byer og mere end fordoble antallet af mobile testenheder.

Der er flere krav til lokationen til et testcenter.

For det første skal der være tale om en mere permanent løsning under tag.

- Da testcentrene i teltene blev oprettet, gik vi sommeren i møde, men nu står vi foran en vinter og skal naturligvis godt passe på sundhedspersonalet. De skal ikke stå i kulde og blæst. På samme tid skal vi gøre det så attraktivt som muligt at blive testet, og så går det heller ikke, at man som borger skal vente i kø i slud og regn, forklarer Thomas Kirsten.

Annonce

Ikke i centrum

Ifølge oplægget skal centret bruge 1800-2000 kvadratmeter og som udgangspunkt ligge inden for bygrænsen.


Da testcentrene i teltene blev oprettet, gik vi sommeren i møde, men nu står vi foran en vinter og skal naturligvis godt passe på sundhedspersonalet. De skal ikke stå i kulde og blæst.

Thomas Kirsten, økonomi- og stabschef i Vejle Kommune


- Det skal være relativt let at komme til. Også selvom man ikke har bil. Samtidig skal det heller ikke ligge for bynært, da de værste trafikale udfordringer må undgås. Det er en balancegang. Jeg forestiller mig, at det kunne ligge i industriområdet enten syd eller nord for centrum, vurderer Thomas Kirsten.

Annonce

1000 test om dagen

Vejle Kommune har ikke selv ledige bygninger, der lever op til kravene, og derfor skal regionen indgå en aftale med en privat udlejer.

Testcentret skal som udgangspunkt teste op imod 1000 borgere om dagen. Til sammenligning nåede testbilerne, der i den forgangne uge holdt ved banegården i Vejle, at pode 400 om dagen.

Den store testmængde er også en af årsagerne til, at centret har brug for så meget plads.

På sygehusene, for eksempel ved Kolding Sygehus, kører man ind i nogle baner og bliver testet fra sin bil.

- Noget tilsvarende skal man forestille sig her. Altså man parkerer bilen inden, men skal gå ind gennem et slusesystem, der er adskilt fra det ved siden af, så man ikke udgør en risiko for de andre. Det stiller krav til antallet af kvadratmeter, siger økonomi- og stabschef Thomas Kirsten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted For abonnenter

Hundeejer efterlod Annette blødende efter angreb fra schæfer: - Hvordan kan man få sig selv til det

Annonce