Annonce
Vejle

Coronaen fik flere krisecentre i knæ: Men i Vejle var der plads som altid

Krisecentret flyttede for snart fem år siden til Rosengaards Allé i Vinding og rummer ni værelser af forskellig størrelse. Arkivfoto: Mette Mørk
Coronavirussen og de mange timer i hjemmet har fået flere kvinder til at søge hjælp til at komme væk fra deres voldelige partner. Men de har ikke banket på døren ind til Vejle Krisecenter.
Annonce

Vejle: Døren er meget sjældent lukket ind til Vejle Krisecenter.

Medarbejdere og frivillige afviser nærmest aldrig en voldsramt kvinde på grund af pladsmangel. Det fortæller bestyrelsesformand Dorthe Kracht, efter at flere krisecentre i foråret og sommeren meldte ud, at de var pressede til bristepunktet.

Coronavirussen og de mange timer i hjemmet havde fået flere til at søge hjælp til at komme væk fra deres voldelige partner. Men umiddelbart ikke lokalt.

- Vi har ikke oplevet en øget søgning til Vejle Krisecenter i denne periode, og det sker heldigvis meget, meget sjældent, at vi må afvise en kvinde. I de få tilfælde, hvor vi har været nødt til det, har det handlet om, at kvinden kom med flere børn, end vi kunne rumme. Ikke alle værelser er store nok, siger Dorthe Kracht.

Hun påpeger, at personalet i de tilfælde altid sørger for at finde en plads på et andet krisecenter.

Annonce

Flaskehals i København

Krisecentret på Rosengaards Allé i Vinding har ni værelser. Nogle er så små, at de kun kan rumme en kvinde med højst et barn.

Belægningen er normalt på 60-65 procent, og det har ikke ændret sig henover foråret og sommeren.

Hvorfor søgningen lokalt ikke har været stigende som andre steder, ved bestyrelsesformanden ikke.


De kan sagtens have søgt andre steder hen. Vi oplever selv, hvordan vi har kvinder fra mange andre kommuner. De forklarer, at de helst vil langt væk fra hjemmet og deres voldsudøver, så de ikke render ind i ham.

Dorthe Kracht, formand for bestyrelsen på Vejle Krisecenter


Det er hendes opfattelse, at samme billede gør sig gældende i flere andre nabobyer

I Kolding oprettede man eksempelvis flere nødpladser i foråret. De er igen lukket, da de ikke blev brugt i nævneværdigt omfang.

- Jeg tror mere, at det er København og måske Odense, der oplever flaskehals og desværre må afvise kvinder, mener bestyrelsesformanden.

- Det er uvist, hvorfor vi ikke har set samme stigning hos os. Måske har de netop ikke kunnet komme væk, fordi manden også har været hjemme, eller måske har deres netværk af samme grund haft nemmere ved at hjælpe dem. Det er gætværk, tilføjer Dorthe Kracht.

Annonce

Aftale til 50,7 millioner

Til gengæld siger det ikke noget om, hvorvidt kvinderne i Vejle bliver udsat for mere vold eller ej.

- De kan sagtens have søgt andre steder hen. Vi oplever selv, hvordan vi har kvinder fra mange andre kommuner. De forklarer, at de helst vil langt væk fra hjemmet og deres voldsudøver, så de ikke render ind i ham, forklarer hun.

I dag eksisterer der 628 permanente pladser på krisecentrene landet over.

Med en ny aftale mellem regeringen, Enhedslisten, De Radikale, SF og Alternativet er der udsigt til 100 mere.

På finansloven for 2020 er der afsat 50,7 millioner til formålet. Det øgede fokus på området vækker begejstring i Vejle.

- Det er dejligt med et øget fokus på vold mod kvinder og børn. Også når man kan se, at behovet er der. Jeg håber, at de undersøger, hvordan søgningen er rundt omkring, så fordelingen af midler sker efter behov, siger Dorthe Kracht.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Egtved Brugs, Café Kværn, Ravning Dambrug, Gadbjerg Kloakservice - og mange andre: Her er ugens regnskaber i Vejle Kommune

Kultur

To hovedroller ved Kaffe-koncert

Vejle Boldklub

VB-anføreren efter sejren over Sønderjyske: Vi viste, vi kan være med

Vejle For abonnenter

Av, av, et prik og en bloddråbe: Rødkilde-elever viser samfundssind i kampen mod coronaen

Annonce