Annonce
Kultur

Coronapasset holder folk tilbage: Rammer kun en fjerdedel af de besøg, man havde i 2019

Kongernes Jelling oplever, at der er færre gæster på museet, og at coronapasset formentlig har sin del af skylden. Arkivfoto: Anders Kynde
Ligesom mange andre steder skal man bruge coronapasset for at komme ind på Kongernes Jelling. Det betyder for museet, at det kun har en fjerdedel af de besøg, de havde på samme tidspunkt i 2019.

Jelling: Danskerne holder igen med museumsbesøgene efter genåbningen.

Det er den hurtige konklusion, når Kongernes Jelling kun har en fjerdedel af de besøg, som de havde i 2019 i perioden fra 1. maj til 13. maj, som er det seneste tidspunkt, der er muligt at sammenligne med, da museerne var lukket ned sidste år.


Annonce

For hver gæst, der kommer ind, bruges der flere penge, end vi tidligere har oplevet. Vi er nede på omkring en tredjedel af omsætningen end i 2019.

Morten Teilmann-Jørgensen


I år er der en naturlig udfordring for museet i form af coronapasset.

- Vi kan jo ikke vide det med sikkerhed, men vi tror, det er coronapasset. Hvis man kigger på det, er det jo ikke besværligt at få foretaget en test, men folk vil gerne vente og se, hvordan det ser ud senere hen, er vores oplevelse, når vi snakker med folk, siger museumschef ved Kongernes Jelling, Morten Teilmann-Jørgensen.

Der bruges dog flere penge hos de besøgende, der så kommer, fortæller Morten Teilmann-Jørgensen.

- For hver gæst, der kommer ind, bruges der flere penge, end vi tidligere har oplevet. Vi er nede på omkring en tredjedel af omsætningen end i 2019. Her bruger gæsterne flere penge i for eksempel butikken. Det er ikke den store trøst, når der er færre gæster, men det kan absolut bruges.

Et problem flere steder

Det er dog ikke Kongernes Jelling, der alene er hårdt ramt.

- Når jeg snakker med andre dele af Nationalmuseet rundt omkring, så er det en mere forsigtig start, end vi havde håbet på, siger Morten Teilmann-Jørgensen.

TV 2 Østjylland kan fortælle om samme problemer med Naturhistorisk Museum i Århus, som har oplevet en halvering i besøgstallet før corona-pandemien.

De færre besøg gør det sværere for Kongernes Jelling at vide, hvor mange de skal være på arbejde.

- På normale år er det nemmere at vide, hvornår gæsterne kommer. Så ved vi, hvor mange vi skal være herinde. Hvis der ikke kommer mange herind, så skal vi heller ikke nær så mange på arbejde, men der er jo en situation, ingen har prøvet før. Plejer er død, så vi laver naturligt fejl henad vejen, siger Morten Teilmann-Jørgensen.

Annonce

Det er ikke helt skidt

Men selvom der lige nu ikke kommer så mange gæster, som museet havde håbet på, så er der lys for ude.

- Kristi himmelfart havde vi en del flere gæster end de foregående dage. Det var nok halvt så mange som i 2019, men medarbejderne oplevede det, som at komme lidt tilbage til normalen, fortæller Morten Teilmann-Jørgensen og fortsætter:

- Vi slog også rekord i juli sidste år på både antal gæster og omsætning, så vi kan forhåbentlig se ind i en sommer, hvor det kan være muligt at gentage.

Tallene for rundvisninger er også stille og roligt begyndt at stige, mens Kongernes Jelling også vil forsøge med forskellige arrangementer i løbet af sommeren.

- Vi kommer til at lave andre ting end sidste år, men vi tager konceptet med, hvor man ikke nødvendigvis har behov for at komme ind på museet og dermed have coronapas. Det skal også være noget, hvor man skal bestille det på forhånd, så vi ved, hvor mange der kommer og dermed kan planlægge bedre, siger Morten Teilmann-Jørgensen.

Han fortæller også, at der arbejdes på projekter til efteråret, mens man allerede fra juni kan bestille en rundvisning for bare to personer. Det plejer først at foregå i sommerferien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

Stadsarkitekten afviser kritikken af vandkunsten ved Vejle Rådhus: 'Det fungerer både til hverdag og fest'

Annonce