Annonce
forside

Cyklister bruger fortov fremfor vejen: Pensionist med rollator væltet omkuld flere gange

Anne Marie Dejgaard Larsen går ofte ad fortovet op og ned ad Jellingvej, som mange cyklister benytter som cykelsti. To gange er førtidspensionisten blevet ramt og fire gange er hun væltet, fordi hun er blevet forskrækket over cyklister, der kører i høj fart ned ad fortovet. Foto: Yilmaz Polat

Den 52-årige invalidepensionist Anne Marie Dejgaard Larsen er flere gange blevet væltet af cyklister, som fast benytter fortovet som cykelsti ned gennem skoven på Jellingvej.

Annonce

Uhrhøj: En fast skare af cyklister benytter fortovet langs Jellingvej op og ned gennem skoven som cykelsti.

Det ved Anne Marie Dejgaard Larsen om nogen.

Tre gange om ugen skubber hun sin rollator foran sig og går ned til eller hjem fra træning og fysioterapi i midtbyen.

Hun bor på Lillegårdsvej på Uhrhøj og holder fast i sine gåture, selvom det ikke er uden bekymring og besvær på grund af de mange cyklister på fortovet; især om morgenen og ved fyraftenstid om eftermiddagen.

- Jeg kan sagtens møde seks til 10 cyklister på fortovet, og de værste er dem, der kører nedad, fordi de kommer så hurtigt, at jeg ikke når at opdage, at de kommer. To har ramt mig. Den ene var en ung knægt, der bare strøg videre, selvom jeg faldt og slog mig. Anden gang slog jeg hoften, da en kvindelig cyklist ramte mig, fortæller den 52-årige Uhrhøj-borger.

Hun kender flere, der er utrygge ved at gå på fortovet langs Jellingvej.

Jeg tager altid min gule vest på, så jeg er sikker på, at cyklisterne kan se mig. De værste er dem, der kører ned ad fortovet, fordi de kommer så hurtigt.

Anne Marie Dejgaard Larsen, førtidspensionist
Annonce

Klamrer sig til lygtepæle

Anne Marie Dejgaard Larsen fik tilkendt invalidepension som 18-årig og kæmper i dag blandt andet med vand i hovedet, da hun lider af sygdommen hydrocephalus. Derfor er det vigtigt for hende at passe aftalerne nede i byen, og her er de faste gåture en vigtig del af træningen.

Problemet ned gennem skoven er, at fortovet med sine to fliser er forholdsvis smalt, og hun kan ikke springe til siden, fordi fortovet er afgrænset af autoværn ud mod vejen og hegn eller hæk ind mod skovskrænten.

- Jeg har også svært ved at høre ringklokkerne, når de kommer susende ned ad fortovet, og fire gange er jeg faldet, fordi jeg er blevet forskrækket. Jeg holder ofte fast i lygtepælene, når jeg hører eller ser, at de kommer cyklende, fortæller Anne Marie Dejgaard Larsen.

Annonce

Skal bruge Gl. Jellingvej

Det er formentlig utrygheden ved at cykle på vejen op eller ned gennem hårnålesvingene i skoven, der får cyklisterne til at vælge fortovet, hvor de kan køre i sikkerhed bag autoværnet.

Men i realiteten skal de vælge en helt anden rute, for der går en sti fra Gl. Jellingvej op til krydset, hvor Jellingvej møder Petersmindevej. Stien er for kort tid siden renoveret med ny asfalt og gjort bredere, netop for at forbedre forholdene for cyklisterne nede fra byen.

- Jeg forstår ikke, hvorfor cyklisterne ikke bruger Gl. Jellingvej. Stien er fin asfalteret og med god belysning. Men det må være dovenskab, at de tager Jellingvej, og selv folk på elcykler kører inde på fortovet. Jeg bliver hidsig, når jeg ser en elcykel køre på fortovet, når der er så fin en sti ned i byen, siger pensionistens mand, Per Nedergaard Larsen.

Annonce

Politi afviser skilte

Anne Marie Dejgaard Larsen får ofte beskidte svar, når hun brokker sig til cyklisterne, og en enkelt har sågar spyttet efter hende. Derfor håber parret, at politiet vil rykke ud med bødeblokken, og at kommunen vil sætte skilte op med cykelforbud ved fortovet oppe ved Petersmindevej og nede ved højhuset på Jellingvej.

Men det sidste forslag afviser lederen af færdselen i Sydøstjyllands Politi, Jesper Engelund, for det er generel viden, at folk ikke må cykle på et fortov.

- Det går ikke, at vi skilter med generelle forbud. Vi skilter heller ikke med, at du højest må køre 50 kilometer i timen i byen. Der kan være tvivlstilfælde, hvor det er svært at se, om det er en gang- eller cykelsti, og så er det relevant med et skilt. Men vi vil ikke skilte, hvor det helt oplagt er et fortov. Så ender vi med at få et skiltehelvede, siger færdselslederen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Sagen om Sofie er ikke enkeltstående: Flere handicappede har lidt eller er døde i bad uden opsyn

Vejle

Trods påbud og dødsfald: - Jeg har tillid til både personale og ledelse, når jeg taler med avisen

Børkop

Krise har vist nye muligheder i Krystallen: Det har vi lært af coronakrisen

Annonce