Annonce
Vejle

Cyklistforbund efter kritik af cyklister: Stien til Uhrhøj er hemmelig

Den slidte blå cykelstribe fører cyklisterne til den fælles gang- og cykelsti, der går ned gennem skoven til Gl. Jellingvej. Men flere cyklister foretrækker Jellingvej, især op ad bakken, da stien er stejlere og hårdere at benytte. Foto: Yilmaz Polat

Uhrhøj-borger efterlyser sikrere forhold for cyklister på Jellingvej og på sti, mens cyklistformand efterlyser bedre skiltning nede i byen.

Uhrhøj: Formanden for Cyklistforbundet i Vejle, Claus Behrendsen, tager afstand fra de cyklister, der benytter fortovet på Jellingvej.

Avisen berettede onsdag om 52-årige Anne Marie Dejgaard Larsen, der flere gange er blevet væltet af cyklister, som vælger fortovet frem for vejen.

Men den lokale cyklistformand forstår godt, hvorfor cyklisterne føler sig usikre, når de kører på de tohjulede op og ned ad Jellingvej.

- Jeg ville selv benytte stien (fra Gl. Jellingvej, red.), men når nogle vælger at benytte fortovet, er det en nødløsning, fordi de er utrygge og oplever det farligt at blive på kørebanen. Jeg kørte der selv mandag og oplevede, at bilerne kommer meget tæt på. At der er dobbelt-optrukne linjer betyder, at bilerne skal blive bag cyklisterne, men de overhaler, selv når der er modkørende, og presser dermed cyklisterne ud i rabatten, fortæller Claus Behrendsen.

Annonce

Det kunne være interessant at høre, hvad kommunen vil gøre for cyklisterne. For det kommer ikke til at ændre noget, at politiet udskriver bøder til de få ihærdige cyklister, der fastholder, at bilen ikke er det eneste transportmiddel i verden.

Birthe Navntoft, fast cykelpendler mellem Uhrhøj og midtbyen
52-årige Anne Marie Dejgaard Larsen fortalte i onsdagsavisen om de farlige situationer på Jellingvej. Faksimile

Naturligt at vælge Jellingvej

Han kalder stien fra Gl. Jellingvej op til Høgsholtvej "den lidt hemmelige sti" og opfordrer kommunen til at sætte skilte op, så flere cyklister finder vej til stien.

- De, der kører på strækningen dagligt, burde kende stien, men for mange andre er det lidt en hemmelig sti, der er svær at finde nede fra byen. Fra Abelones Plads er det naturligt for cyklister at søge mod Jellingvej for at komme til Uhrhøj og Jelling. Derfor kan tydelig skiltning og en signatur i asfalten, som leder cyklister på rette vej, være en løsning, siger Claus Behrendsen.

Avisen har opmålt strækningen fra krydset Vestergade/Skovgade/Gormsgade op til krydset ved Høgsholtvej og bageren på Uhrhøj. Hvad enten du benytter Jellingvej eller cykler ad Vesterbrogade, Gl. Jellingvej og stien op til Uhrhøj, lander speedometret på samme afstand: 1,6 kilometer.

Sti er sindssygt meget hårdere

Alligevel mener en af Uhrhøjs faste cyklister, at der er flere grunde til at forbedre forholdene for cyklisterne på Jellingvej. Birthe Navntoft benytter selv stien ned i byen, med mindre hun er meget træt og tager Jellingvej.

Hun er ked af, hvis debatten om Uhrhøj-cyklisterne og politiets overvågning får færre Uhrhøj-borgere til at vælge cyklen fremfor bilen ned i byen.

- Det er sindssygt meget hårdere at cykle op ad skovstien. Vi er en lille håndfuld, der kan cykle opad uden el-cykel, mens alle kan komme op ad Jellingvej. At mange foretrækker fortovet frem for vejen, skyldes de elendige forhold, der er for cyklister på Jellingvej. De vil hellere køre lige så stille på fortovet frem for at blive snittet af bilerne på vejen, siger Birthe Navntoft.

Foreslår flere løsninger

Hun opfordrer Vejle Kommune til at forbedre forholdene for cyklisterne og foreslår, at man udvider det nuværende fortov lidt og gør den til fælles gå- og cykelsti, der muligvis kun skal være for opadkørende cykler.

En anden løsning kunne være at etablere en blå cykellinje på vejen, så bilister bliver mere opmærksomme på, at der kan komme cyklister foran dem rundt om næste sving og samtidig sænke hastighedsgrænsen til 40 km/t.

Samtidig mener hun, at kommunen bør lave en bedre belysning på stien gennem skoven, fjerne blade og sne i ordenlig tid og gøre det tydeligt, hvor man må cykle, og hvor de gående skal gå.

Hun efterlyser også bedre udkørselsforhold, når cyklisterne kommer fra stien og skal videre ud på Vardevej enten ved Gl. Jellingvej eller Dalgade.

Ensrettet cykelsti opad

En anden lokal cyklist, Anders Strand, efterlyser også bedre forhold for cyklisterne, der benytter stien gennem skoven. Han opfordrer kommunen til at etablere en cykelsti fra Gl. Jellingvej til Vedelsgade, mens en tredje cyklist, Carsten Aagaard, der bor på Søvej, er enig med Birthe Navntoft i, at fortovet op ad Jellingvej bør laves om til en ensrettet, kombineret gang- og cykelsti.

- De bløde trafikanter må i gensidig respekt kunne deles om området, som er udlagt til fortov. Møder cyklisten på sin optur en fodgænger med gangstativ eller barnevogn, viser man selvfølgelig hensyn og står af cyklen. Lidt lige som på cykelgaden i midtbyen, hvor bilisterne holder tilbage for cyklister. Det fungerer jo udmærket, siger Carsten Aagaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

navne

Egtved

Se billederne: Vejlevej er spærret - det vil koste op mod en million kroner at få den fikset

Annonce