Annonce
Trekantområdet

Cyperværnepligtiges it-færdigheder overrasker underviser: - Vi er nået en del længere i fagene end forventet

Efter fire måneder almindelig værnepligt foregår den videre uddannelse af 16 cyperværnepligtige nu primært foran computere på Ryes Kaserne. Her får de hjælp fra civile uddannelser. Pressefoto
- Det er nogle unge, engagerede mænd, som allerede er topmotiverede og ret dygtige, siger Vagn Tøttrup. Han er en af tre undervisere fra Syddansk Erhvervsskole i Vejle, der hjælper de cyperværnepligtiges it-grunduddannelse på Ryes Kaserne.
Annonce

Fredericia: Den militære verden og den civile pædagogik smelter sammen, når de første cyperværnepligtige nogensinde tager plads på skolebænken ved computerne på Ryes Kaserne.

De særlige it-værnepligtige er i fuld gang med et halvt års specialuddannelse, hvor de skal lære at håndtere fremtidens it-trusler og digitale krige. Det sker i samarbejde med Syddansk Erhvervsskole i Vejle, der bidrager til de studerendes it-grunduddannelse.

Det er Føringsstøtteregimentets It-uddannelseselement på Ryes Kaserne i Fredericia, der er ansvarlige for uddannelsen. Med i forløbet er også undervisere fra Syddansk Erhvervsskole i Vejle, der hjælper med at styrke elevernes it-færdigheder.

Vagn Tøttrup er én af de tre undervisere fra Syddansk Erhvervsskole, som også underviser de værnepligtige. Han har været positivt overrasket over elevernes evner.

- Det er enormt spændende at være med til at uddanne Danmarks første hold cyberværnepligtige. Det er nogle unge, engagerede mænd, som allerede er topmotiverede og ret dygtige. De har rigtig gode it-kompetencer og –forståelse, så vi er nået en del længere i fagene end forventet, da vi begyndte undervisningen, siger Vagn Tøttrup i en pressemeddelelse.


Vi har en forventning om, at de har potentiale til at blive virkelig dygtige i fremtiden

Jonas Skovgaard Rasmussen, afdelingsleder på Syddansk Erhvervsskole


Han lærer også selv noget af at undervise en anden gruppe elever end sædvanligt.

- Som underviser får jeg en chance for at prøve nogle fag og metoder af på en anden type elever. Jeg får nogle pædagogiske erfaringer og udfordringer, så der er et stort læringsperspektiv til min egen undervisning på skolen, hvor jeg også kan genbruge de nye typer af opgaver, siger Vagn Tøttrup.

Annonce

Center for Cypersikkerhed kigger forbi

21-årige Christian Holm er blandt de 16 udvalgte cyperværnepligtige på den første årgang. Han glæder sig over at fokus nu ligger ved skrivebordet ved computeren.

- Vi er blevet cyberværnepligtige for at arbejde med it'en, så det er virkelig fedt, at vi nu får fingrene ned i det her grej, og at undervisningen er på et højt plan, siger han.

De værnepligtige specialuddannes til at håndtere it-trusler og cyberkrig. Uddannelsen varer i alt 10 måneder og er i første omgang oprettet som en tre-årig forsøgsordning, som løbende skal evalueres. Pressefoto

Når han og de øvrige værnepligtige er færdiguddannet til november, kan de derefter bruge uddannelsen i en rolle hos Forsvaret. De kan også videreuddanne sig inden for data og kommunikation, eller de kan blive ansat i civile virksomheder. Inden da venter et forløb med personale fra Center for Cypersikkerhed.

- Vi har en forventning om, at de har potentiale til at blive virkelig dygtige i fremtiden. Når vi er færdige med de undervisningsforløb, som vi byder ind med, så kommer Center for Cybersikkerhed og ”leger” med de cyberværnepligtige for at teste deres færdigheder, fortæller Jonas Skovgaard Rasmussen, der er afdelingsleder på Syddansk Erhvervsskole.

Andet hold af cyperværnepligtige begynder til december.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Smittetrykket er fortsat bekymrende højt: Se de nyeste coronatal for Vejle her

Annonce