Annonce
Livsstil

Dåb er ikke kun for spædbørn

Foto: Ard Jongsma
Mange familier har udskudt en barnedåb under coronakrisen. Nu er der hjælp at hente, hvis barnet er vokset fra familiens dåbskjole.

Dåbskjolen har mange og lange traditioner med sig. Den sidste lille pige, jeg døbte, havde en kjole på, som var 136 år gammel, og det er smukt og rørende at tænke på de mange generationer, der er gået forud og, ligesom hende, er kommet til dåb i den kjole.

For mange er dåbskjolen billedet på dåb: en klar og stærk markør. Men for andre måske også en begrænsning. For det er ikke alle, der har sådan én i familien. Det er ikke alle, der kan se sig selv i den ramme, den klassiske kjole afspejler, og ikke alle bliver døbt som spæde, mens kjolen passer.

Det sidste er blevet særligt aktuelt her efter halvandet år i coronaens skygge, der blandt så mange andre problematikker også har udfordret dåben. En del familier har udskudt dåben for deres nyfødte, og andre har aflyst og navngivet barnet, nu hvor det ikke kunne blive, som de havde håbet. Og sammen med de seneste meldinger om faldende dåbstal har det givet anledning til både eftertanke og nytænkning.

Annonce

Et nyt bud på dåbskjole

I Fyens Stift har vi indsamlet erfaringer og idéer fra præsterne - dels for at forstå de forskellige udfordringer i sognene, dels for at give gode idéer videre. Det gav anledning til en større samtale om dåben i dag. Og som altid kan det være givende at sætte sig i den andens sted:

Hvad kan afholde én fra at døbe sit barn, hvilke udfordringer har man, hvis man får sit barn døbt, når det er 2, 6 eller 14 år, og hvordan kan kirken i højere grad invitere dem indenfor, der slår sig lidt på traditionerne?

Det fandt vi naturligvis ikke færdige svar på, men det gav os en idé: Vi ville forsøge at give et nyt bud på en dåbskjole. Ikke som en erstatning, men som et supplement til den traditionelle, nedarvede dåbskjole. Tanken var, at det skulle være noget, man selv kunne være medskaber i, noget med mulighed for at inddrage farver, noget, børnene kunne bevæge sig i, og noget til både drenge og piger fra et halvt til seks år.

Vi tog derfor kontakt til strikdesigner Lærke Bagger og spurgte hende, om hun kunne tænke sig at give et bud på, hvordan hjemmestrikket dåbstøj kunne se ud anno 2021.

Annonce

Gratis strikkeopskrift

Resultatet blev en strikkeopskrift, der nu ligger gratis tilgængelig på stiftets hjemmeside. Den indeholder en dåbskjole og en dåbssweater samt skitser til inspiration. Vi bringer her opskriften på dåbskjolen.

Det er kun selve formen, der er beskrevet. Hvordan man ønsker at præge den med farver, striber osv. er op til én selv.

Jeg har en veninde, der for nylig strikkede en sweater til sin mand af restegarn, som hun havde arvet fra hans far, da han døde omkring jul. Den har masser af forskellige farver, der væver sig ind mellem hinanden - lyse og mørke farver, tynde og tykke garner - som et liv på godt og ondt og som et minde, han nu kan bære med sig videre.

Annonce
Vejle

Tag kandidattesten her

Navne For abonnenter

Så skal der drikkes champagne: Alle naboer er inviteret til Irmgards 103-års-fødselsdag

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

Storfamilien Junkers tag er styrtet ned i regnvejret: - Tingene bliver nemmere af, at vi ikke sætter os ned og er kede af det

Sydjylland For abonnenter

Ny anholdelse i stor narkosag: Ung mand mistænkes for indsmugling af 22 kilo amfetamin og salg for 71.000 kroner

Alarm 112

Slam! sagde det: Lastvognen var for høj til broen: Lyskryds sat ud af kraft

Alarm 112 For abonnenter

26-årig anholdt i Vejle i stor narkosag: Fik en liter amfetaminolie sendt til Vejle med posten

Vejle Boldklub

VB-træner Peter Sørensen er fortsat uden sejr; vi har spillet til mere, end vi fik

Børkop For abonnenter

Regnen var centimeter fra at ødelægge Danmarks smukkeste vandmølle: ‘Vi har råbt op om det siden 2017, men der sker ikke noget’

Livsstil

Kite-surfing på oversvømmelser: Fire mand tog en hurtig morgentur på regnmasserne

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Sydjylland

Anders troede, han skulle stemme på Venstre, men kandidattest pegede på et andet parti: - Det er stof til eftertanke

Vejle

Silende regn er skiftet til byger: Højvandsvagten stod op klokken tre i nat for at tjekke en vigtig ting

Vejle For abonnenter

Når det står ned i stænger, og Skovgade svømmer over: Så meget vand kan din bil tåle, før du får problemer

Hedensted

Anders Bent gik fra 20 forskellige hjemmehjælpere om måneden til fem-seks: De kender mig bedre

Annonce