Annonce
Livsstil

Dæk nytårsbordet med sjæl og personlighed

Personlighed er vigtigere end modeluner, når man skal dække et festligt bord, mener Jeanette Rubæk. Foto: Katrine Becher Damkjær
Der er ingen regler, når du skal dække dit nytårsbord, så vær ikke bange for at blande nyt og gammelt service. Sådan lyder et af rådene fra Jeanette Rubæk, indehaver af Rubæk Interieur og Rubæk Unik Borddækning på Thurø ved Svendborg.
Annonce

Kongeligt porcelæn bruger hun ikke, til gengæld er hun vild med skæve genbrugsfund og overraskende sammensætninger.

Jeanette Rubæk er indehaver af Rubæk Interieur og Rubæk Unik Borddækning, hvor hun sælger og udlejer service og boligtilbehør. Man kan enten leje hele kuverter eller kombinere med det, man har derhjemme.

- Jeg elsker, når man bruger det, man har. Vi snakker så meget om bæredygtighed og genbrug. Og så elsker jeg både indretning og borddækning med personlighed og sjæl. Det behøver ikke altid være Royal Copenhagen eller at man skal ud og købe en masse nyt. Brug det, du har og twist det. Gå en tur i genbrugsbutikken eller kom ud til mig og se, hvad jeg har af sjove ting.

- Det vigtigste for mig er at få sjæl og personlighed ind i borddækningen, så vi ikke ligger under for, hvad der er moderne, siger Jeanette Rubæk, der driver firmaet fra sit hjem på Thurø ved Svendborg.

Annonce

Fuld skrue

Hun har indvilliget i at komme med tre bud på, hvordan man kan dække sit nytårsbord, for selv om de store nytårsfester er aflyst i år og vi højst må sidde 10 om nytårsbordet, kan man sagtens gøre det festligt alligevel. Og måske endda skrue et ekstra nøk op.

"Det rustikke bord" er dækket uden dug, for at bevare det rå udtryk fra plankebordet. - Det vil passe godt til vildt eller en tung steg. Jeg kan godt finde på at dække bordet efter hvilken mad, jeg vil servere, siger Jeanette Rubæk. Foto: Katrine Becher Damkjær
Bordet er dækket med dækkeservietter af jute og servietter af hør. Jeanette Rubæk har pyntet med ting, hun har fundet i haven: - Jeg kan godt lide, vi bruger det, vi har, for vi har så mange lækre ting udenfor, siger hun. Foto: Katrine Becher Damkjær

Det er faktisk en tendens, hun har lagt mærke til i år.

- Jeg oplever, at folk giver den lidt mere gas til de små selskaber. Selv om der har været corona, har folk jo holdt små fester. Vi havde et bryllup, hvor de havde indskrænket det til 20 mennesker, men så gav de den fuld skrue på borddækningen i stedet for, siger hun.

Annonce

Ingen regler

Hun bruger altid lang tid på at snakke sig frem til folks ønsker, når hun bliver hyret til at hjælpe med bordets udtryk.

Jeanette Rubæk har dækket et bord, der er en snedronning værdi. Bordet er nemlig inspireret af sne og iskrystaller. Udover den hvide middagstallerken har hun udelukkende brugt krystalglas og facetslebne tallerkener og asietter. Foto: Katrine Becher Damkjær
Det er kun den hvide middagstallerken og glaskoppen, der kan anes i baggrunden, der er nye, resten er genbrugsfund. Foto: Katrine Becher Damkjær

- De er her ikke i 10 minutter, de er her i flere timer, hvor vi går rundt og prøver os frem. Nogle gange går jeg, og så kan de selv få lov at gå rundt og kigge. Det kan også udvikle sig, imens vi går og arbejder. De har måske noget i hovedet, når de kommer, men finder ud af, at det er noget helt andet, de i virkeligheden vil have, siger Jeanette Rubæk.

- Det er farvepaletten, som jeg godt kan lide. Jeg kan godt lide, at vi bruger nogle farver, så det ikke bliver så rent og sterilt. Det giver noget varme og hygge. Det her bord er hygge for mig: vores gode danske ord, siger Jeanette Rubæk. Foto: Katrine Becher Damkjær
Jeanette Rubæk tog udgangspunkt i den broderede dug, da hun skulle dække bordet her. Glas, servietter og tallerkener er derfor holdt i samme farvenuancer som dugens blomster. - Der skal være en rød tråd, når man dækker et bord. Jeg har brugt de samme grønne glas og samme tallerkner, men forskelligt bestik. Kuverterne er ens to og to, og sådan skal der helst være. Foto: Katrine Becher Damkjær

Hun kan godt lide at tage udgangspunkt i de arvestykker, mange af os har stående derhjemme i skabene, men måske aldrig rigtigt får brugt.

- Jeg vil gerne have, at man kommer ud af comfortzonen. Vi skal ud og lege.

- Hos mig er der ingen regler. Man må blande nyt og gammelt, siger Jeanette Rubæk.

Jeanette Rubæks bud på et rustikt nytårsbord. Foto: Katrine Becher Damkjær
Jeanette Rubæk har sit virksomhed på Thurø ved Svendborg, hvor hun også bor. Foto: Katrine Becher Damkjær


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Vi tager skraldet

Annonce