Annonce
Vejle

Dæmningens restauratører vil have åen fritlagt

Hertil og ikke længere, når det gælder Mølleåens fritlægning på Dæmningen. Det må Simon Klünner (til venstre) og Anne Sofie Kyrstein fra The Old Irish Pub konstatere i selskab med Mathias Poulsen fra Madindustrien og Vejle Street Food, som Malthe Junk også repræsenterer. Sammen med Marianne Sohn Nygaard fra Tartan Pub, Janus Olsen fra Zwei Grosse Bierbar og Michael Juul Sørensen fra Temabar og Barmix håber de på, at byrådet snart vil finde penge til at fortsætte fritlægningen af åen. Foto: Yilmaz Polat
Det har hele tiden været planen, at Mølleåen skulle fritlægges på Dæmningen. Restauratører i samlet flok opfordrer byrådet til at sætte projektet i gang.

Vejle: En god håndfuld af Dæmningens restauratører har taget opstilling ved den sidste rustne bro over Mølleåen.

Det klare åvand forsvinder i et stort rør, der løber under Dæmningens asfalt og først bliver synligt igen 450 meter længere nede ad den trafikerede færdselsåre, hvor den løber ud i Vejle Å ved Sønderåparken.

Restauratørerne spejder forgæves efter åen, og det ærgrer dem, at projektet med at frilægge åen aldrig er gjort færdigt. De ser gerne, at Mølleåen er fritlagt mindst hen før Kirkegade, hvor Dæmningen snævres ind før lysreguleringen.

- Vi har et godt samarbejde med Vejle Kommune, der har valgt at samle nattelivet her på Dæmningen, hvilket er en god løsning. De har lavet en god belysning på Dæmningen, men det er, som om det er stoppet der. Man mangler at få skabt noget miljø hernede og få gjort det mere attraktivt at være her, siger Michael Juul Sørensen, medejer af Temabar og Barmix.

De har lavet en god belysning på Dæmningen, men det er, som om det er stoppet der. Man mangler at få skabt noget miljø hernede og få gjort det mere attraktivt at være her.

Michael Juul Sørensen, medejer af Temabar og Barmix

Så plan for et år siden

Han har følgeskab af repræsentanter for The Old Irish Pub, Tartan Pub og Zwei Grosse Bierbar, mens restauratører fra gadens spisesteder som Street Food Vejle og Madindustrien også er til stede.

De har netop været samlet til et distriksmøde - et såkaldt BID-møde - på Dæmningen, og det er efterhånden et år siden, at de havde stadsarkitekt Lisbet Wolters med på et lignende møde.

- Hun præsenterede en skitse over den videre fritlægning af åen, og vi syntes, at det så fedt ud. Det kunne være skønt at skabe et miljø også for familier, for det er ikke kun nattelivet, men også restauranterne som street food, Steakeriet og Royal Pita, der gerne vil have udviklet området, siger Michael Juul Sørensen.

Annonce

Er et forladt område

Restauratørerne er enige om, at Dæmningen i dag fremstår som en trist gade, der samtidig er lidt af en motorvej for trafikanterne.

- Vi vil gerne gøre det mere attraktivt at komme herned og sidde, også i dagtimerne, så det ikke som i dag virker som et lidt forladt område, siger Marianne Sohn Nygaard, forpagter af Tartan Pub.

Restauratørerne afviser, at de har mulighed for at putte økonomi i den investering, det vil kræve at forlænge Dæmningens å-åbning.

- Men vi vil alle være aktive og være med til at give det et løft, så vi sammen kan få skabt et godt miljø hernede, siger Simon Klünner, førstemand hos Old Irish Pub.

Lindetræer var plantet langs Mølleåen hen langs Dæmningen på billedet, der er taget omkring år 1900. Men i 1932 blev samtlige træer fældet og åen lagt i rør under vejen, der skulle udvides for at give plads til automobilerne. Billedet er taget omtrent, hvor Volmers Plads ligger i dag. Fotograf: Ukendt. Foto: Vejle Stadsarkiv
Annonce

Å-åbning er mislykkes

Ved det aktuelle BID-møde havde restauratørerne inviteret kulturudvalgsformand og viceborgmester Dan Arnløv Jørgensen (K) med, men han kom ikke for at give sin opbakning til ønsket om å-åbningen.

- I min optik er det ikke det projekt, der ligger først for i investeringsplanerne. Jeg synes heller ikke, at første del af åens åbning er vellykket. Åen ligger i den forkerte side af Dæmningen i forhold til solen. Den ligger i skygge det meste af tiden, og man kan ikke se vandet i åen, som ligger dybt. Hvorfor så åbne en å? spørger viceborgmesteren.

Derfor mener han, at det kræver en anden løsning for en videreførsel af åen, og det skal samtidig være en løsning, der tager hensyn til trafikken.

- Jeg kan ikke se, at der er dukket mange caféer og restauranter op på Dæmningen efter åbningen. Havde den været en succes som i Aarhus, var der nok åbnet en del, konstaterer Dan Arnløv Jørgensen.

Mølleåen og træallén langs Dæmningen på et foto fra 1920'erne. Til venstre ligger Vejle kommunes daværende administrationsbygning. I baggrunden Havnebroen og Hotel Vejle i den store hjørnebygning Kirkegade 25. Fotograf: Ukendt. Foto: Vejle Stadsarkiv
Annonce
Erhverv For abonnenter

Føler sig urimeligt behandlet af kommunen: Boligselskab lagde billet ind på stor byggegrund for 15 måneder siden - nu bliver det pludselig overhalet indenom

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Forslag om ny, grøn uddannelse møder opbakning i byrådet: - Der kan næppe være to meninger om, at det er en god idé

Erhverv For abonnenter

Fyret efter 15 år: Lokal el-virksomhed tilkendt erstatning fra AAB Vejle

Billund

Annie og Flemming holdt privat loppemarked: Så meget kan de sende videre til børn i coronaramt land

Erhverv

Flytter fra Vejle til Fredericia: - Det er den rette beliggenhed

Børkop For abonnenter

I et amerikansk hjørne af Børkop renoverer Benny en speciel del af bilen

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Alarm 112

Skovbrand i gang ved Egtved: Brandfolk fra fire stationer er sat ind

Vejle

Vejle-firma giver naturen en chance: Græsslåmaskinen køres i garage, så rådyr, harer, fasaner og vilde planter får plads

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Egtved

Nicoline er nyslået europamester i westernridning: - Det var en kæmpe overraskelse

Jelling For abonnenter

Kan du spotte dem? Derfor er nyt kameralignende udstyr placeret i to befærdede områder

Sport

Danske guldfavoritter må nøjes med sølv efter tæt finale

Annonce