Annonce
Erhverv

Dødelig sygdom rammer danskejet svinelandbrug: Titusindvis af grise skal aflives

Den danske virksomhed Idavang A/S må i en længere periode stoppe driften af en gård i Rusland, hvor der i denne uge er konstateret afrikansk svinepest. Grisene på billedet er grise på en gård i Danmark og har ikke noget med de smittede grise i Rusland at gøre. Arkivfoto: Thomas Maxe
Idavang A/S, der har base i Tofthøj ved Gadbjerg, må aflive over 50.000 grise, efter der er konstateret afrikansk svinepest på en af virksomhedens gårde i udlandet.

Tofthøj: Der er blevet konstateret tilfælde af afrikansk svinepest på en af de gårde, den danske landbrugsvirksomhed Idavang A/S ejer i Rusland.

Det oplyser virksomheden, der har adresse i Tofthøj mellem Give og Jelling og driver 16 svinefarme i Litauen og i Rusland, i en fondsbørsmeddelelse.

- Der er modtaget en bekræftelse fra statslaboratoriet, at Ostrov Farm er blevet inficeret af afrikansk svinepest (ASF). Idavang samarbejder med statsembedsmænd og giver alle de ønskede oplysninger, skriver Idavang.

Annonce

Ostrov Farm består af 53.000 grise, og gården udgør 14 procent af Idavangs samlede produktion. Gården har 3400 søer, og der produceres årligt 115.000 grise. Besætningen af forsikret, men det er endnu for tidligt at sige noget om, hvilke konsekvenser udbruddet får for Idavang A/S, fortæller medejer Jytte Rosenmaj til landbrugsmediet AgriWatch.

Jytte Rosenmaj siger også, at produktionen forventes at være sat på pause i et halvt til et helt år. Medarbejderne på gården blev informeret om nyheden med det samme.

- I øjeblikket er vores største bekymring, opmærksomhed og tanker fokuseret på medarbejderne og svinene på gården, skriver virksomheden.

Svært at forhindre

Det er første gang, der konstateres afrikansk svinepest på en af Idavangs gårde i Rusland, men det er ikke første gang, virksomheden må forholde sig til den - for grise - dødelige virus. I 2014 skete det samme på en af virksomhedens farme i Litauen. Dengang måtte 20.000 grise aflives.

- Det er noget af det værste, man kan blive udsat for, når man arbejder som landmand, har Idavangs produktionsdirektør tidligere udtalt.

Jytte Rosenmaj har svært ved at se, hvad Idavang skulle have gjort anderledes for at have undgået udbruddet.

- Nogen vil sige, at vi er paranoide. Medarbejderne skal for eksempel rense negle og gå i bad, før de går ind. Det er helt ekstremt, hvad folk gør, siger hun til AgriWatch.

Hvad er afrikansk svinepest?

  • Afrikansk svinepest er en virus, som smitter hurtigt og ofte slår dyrene ihjel indenfor få dage. 
  • Sygdommen kan overleve i madvarer produceret af svinekød i flere måneder og dermed smitte til vildsvin eller tamsvin, hvis de æder madaffald, enten fordi det bruges til foder, eller fordi det henkastes i naturen eller på rastepladser.
  • I 2018 ramte virussen Kina, som er verdens største produktion af grisekød, og har siden kostet landet over 200 millioner griseliv.
  • Afrikansk svinepest har også hærget Europa - heriblandt i Tyskland.
  • Sygdommen er ikke farlig for mennesker.
Annonce

Er ikke kommet til Danmark

I 2018 blev et politisk flertal bestående af den daværende regering og Dansk Folkeparti enige om at styrke indsatsen mod afrikansk svinepest. En række fokuspunkter skulle dermed være med til at forhindre virussygdommen i at komme til Danmark og potentielt ramme danske svineproducenter.

Aftalens mest omtalte punkt var beslutningen om at bygge et hegn ved grænsen til Tyskland, der skal holde vildsvin ude af landet. Vildsvinene risikerer at være smittebærere af afrikansk svinepest.

Det er tidligere vurderet, at Danmark kan miste mindst to milliarder kroner og i værste fald op mod 11 milliarder kroner, hvis der konstateret et udbrud af svinepest, da det kan sætte en stopper for eksport af svinekød til lande uden for EU.

Der er aldrig blevet konstateret afrikansk svinepest blandt grise i Danmark.

I øjeblikket er vores største bekymring, opmærksomhed og tanker fokuseret på medarbejderne og svinene på gården.

Idavang A/S i en fondsbørsmeddelelse
Annonce
VEJLE For abonnenter

Heidis bryllupsgave var en rød knallert: Mød sko-sælgeren, der elsker at få Vejle til at 'smage dansk'

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

Så faldt hammeren: Ekskluderede medlemmer af Vejle Motorbådklub har fået deres dom - 'nu er de værste smidt ud'

Vejle For abonnenter

Personalemangel får restauratør til at trække stikket og koncentrere sig om sin restaurant i Vejle: 'Vi er tvunget til at stjæle folk fra hinanden'

Alarm 112

Polske nummerplader sporløst forsvundet: 'Det er nok ikke den bedste idé, hvis man vil begå indbrud'

Alarm 112

Hvad sker der for cykelbjerget? Hvis du har mistet din cykel, er det nok en god idé at runde rasteplads

Vejle Boldklub

Inden VB's nøglekamp mod Viborg: Så tæt er anføreren på comeback

Vejle For abonnenter

VB'eren Kim Elgaard blev snydt, så vandet drev, og måtte flygte fra Maldiverne midt om natten: Nu er han efterskolelærer og vil udbrede nyt boldspil

Erhverv For abonnenter

Hva' siger manden, Misse? To kvinder har forladt deres chefstillinger i stor kæde - nu vil de bygge deres egne forretninger op

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Så er det en kendsgerning: Skole har købt naboskolen af splittet Vejle Byråd - fremtrædende socialdemokrat blev sendt uden for døren

Kultur For abonnenter

TV-klumme: Ud med taberne - vi gider dem ikke på tv

Erhverv For abonnenter

Snavs i kølere og beskidt gulv: SuperBrugsen indkasserer sur smiley og bøde

Hedensted For abonnenter

Bliver dit nabolag også tilgodeset? Se listen over ekstraordinært mange nye byggegrunde

Erhverv

Give-familien vandt igen titlen som Årets Købmand: Nu hedder halvdelen af prismodtagerne Eskildsen til efternavn

Annonce