Annonce
GAMLE DAGE

Da aviskrigen rasede i Vejle: Den ene Venstre-avis endte med at tage livet af den anden Venstre-avis

Vejle Amts Dagblad holdt til i kælderen i Havnegade 3. Foto: Vejle Stadsarkiv

Vejle Amts Folkeblad blev grundlagt i 1865 - med udgangspunkt i Venstre. Men i 1892 fik Vejle minsandten endnu en Venstre-avis. Vigand Rasmussen afslutter i dag beretningen om "Vejle Amts Dagblad".

-

Vejle Amts Folkeblad havde i hele sin levetid været vant til at kæmpe med den konservative Vejle Amts Avis.

Annonce

Det var en enkel kamp, som løb parallelt med den politiske kamp mellem Højre - altså "De Konservative" - og Venstre på landsplan. Man kendte ”fjenden” og kunne slå løs på den.

Kun i enkeltsager havde men lidt problemer i så henseende, og en af dem var jernbanesagen, hvor både VAF’s Thomas Nielsen og Højre-manden og skribent i Vejle Amts Avis amtsvejinspektør Kidde kæmpede side om side til gavn for Vejle og byens opland. Kampen lykkedes med anlæggelsen af de lokale baner til Give og Vandel, som skete netop i 1890’erne.

På avisfronten var det noget mere problematisk, at VAF fik en konkurrent i egne rækker, altså en ny avis, som også henvendte sig til Venstre-folk. Og meget tydede på, at der ventede Thomas Nielsen og VAF en barsk kamp, især da Vejle Amts Dagblad i september 1892 oprustede med ansættelsen af H. Henriksen som ansvarlig redaktør.

Gamle dage

Vejle, verden og avisen: Vigand Rasmussen skriver om Gamle dage hver tirsdag.

I sin tiltrædelsesartikel skrev Henriksen nemlig om det politiske landskab set fra hans stol, og her fik de moderate venstremænd læst og påskrevet.

”Lad os ikke stikke os selv eller andre Blaar i Øjnene ved at lade som om det kun i Grunden er Smaating, der strides om, mens det i Virkeligheden er de store Principspørgsmål, det gælder.”

Ifølge Henriksen havde den forhandlingsvenlige del af Venstre (herunder Thomas Nielsen) fuldstændigt misforstået situationen. De venstrefolk var mere naive, end de havde lov til at være, for krigsministeren fortsatte med at bygge Københavns befæstning, som groft sagt byggede på den forudsætning, at i tilfælde af en ny krig med naboen mod syd, skulle kun København forsvares, indtil vi fik hjælp udefra. Så måtte resten af landet sejle sig egen sø med en fjendtlig besættelse.

Provisorierne fortsatte også, idet landet stadig under Estrups ledelse blev styret af foreløbige finanslove, sat i værk, mens Folketinget blev hjemsendt.

På den baggrund slog Henriksen fast, at det eneste, der duede, var det, som i sin tid havde gjort Venstre stort og stærkt, nemlig kampen for Grundloven og mod det provisoriske system ”med al dets Væsen og al dets Gærning.”

Så var banen ligesom kridtet op, og Vejle Amts Dagblad havde succes med at slå på den uforsonlige linje. Avisen nåede i sin bedste tid op på 800-900 abonnenter, hvad man godt kunne mærke på Folkebladet.

Så var banen ligesom kridtet op, og Vejle Amts Dagblad havde succes med at slå på den uforsonlige linje. Avisen nåede i sin bedste tid op på 800-900 abonnenter, hvad man godt kunne mærke på Folkebladet.

Det nye dagblad var aktivt på flere fronter. I 1893 hentede redaktør Henriksen kvindesagsforkæmperen Johanne Meyer til Vejle, hvor hun skulle holde foredrag om en anden stor sag i tiden, nemlig fredssagen, som havde rod i foreningen Dansk Fredsforening, som var stiftet af Frederik Bayer i 1882. Man ville arbejde for, at international politik fremover skulle afgøres med voldgiftssager, neutralitet og frihandel.

Opbakningen til sagen var pæn i Vejle, og efter fru Meyers foredrag på Rådhuset blev der dannet en lokal afdeling af fredsforeningen. Den blev havde pastor Anton Bast fra Metodistkirken og redaktør Henriksen som bannerførere.

Meget kunne således tyde på, at den nye avis ville kunne overhale Folkebladet venstre om, men det skete ikke. Og det var der i det væsentlige to årsager til.

Den ene var, at den landspolitiske udvikling trods Henriksens dommedagsprofetier gik de moderates vej. Ganske vist blev København befæstet, men man fik en række store forlig i hus, og i 1894 slap man af med Estrup som konseilspræsident. Højre beholdt magten de følgende år, men det var med ledere, som ikke havde Estrups styrke, og endelig i 1901 gav man op, og vi fik systemskiftet, hvor den moderate del af Venstre kom til magten og dermed beviste, at deres vej havde været den mest farbare.

Fire år efter skiftet dannede de radikale så deres eget parti, Det Radikale Venstre, som senere fik stor indflydelse på landspolitikken. Men det samme kan ikke siges på lokalt plan, hvor Folkebladet havde oprustet med ansættelsen af Chr. Søndergaard som redaktør i 1892.

Ligesom Thomas Nielsen var Søndergaard læreruddannet, men efter nogle år i skolevæsenet blev han ansat på Horsens Folkeblad, hvor han hurtigt avancerede til redaktionssekretær. Det var lige den mand, VAF havde brug for, så han blev headhuntet af Thomas Nielsen, og i kraft af hans flid og gennemslagskraft fik han taget kampen op mod Dagbladet og vendt udviklingen.

Vejle Amts Dagblad fik derfor en svær tid med skiftende ejere. I 1899 var den ejet af folketingsmand Guldbrandsen, der i december solgte avisen til journalist Chr. Dissing fra Mors.

Et lille år senere, i oktober 1900 solgte Dissing så avisen til redaktør H.P. Hansen fra Ribe Amtstidende i Varde, og det var med inventar og trykkerimaterialer.

Men den 20. august 1902 udsendte Hansen en løbeseddel til avisens abonnenter, hvor han fortalte, at han på grund af økonomiske vanskeligheder var nødt til at standse udgivelsen af avisen fra samme dag at regne. Derefter havde Vejle igen kun én Venstre-avis.


Kilder: Mediestream. - Vejle Amts Folkeblad 1893. - Kvindebladet ’Hvad vi vil.’ 7.5.1893. - Vagn Nygaard (red.) : På frihedens side. 1990. - Dansk Kvindebiografisk Leksikon. - VejleWiki.Annonce
Navne For abonnenter

Lægerne sagde, hun var for ung til at dø, men de kæmpede forgæves: Anja døde med sønnen Christian ved sin side

Danmark

Lørdagens coronatal: 36.000 er testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE For abonnenter

Marc Oliver mistede sin fireårige datter, da hans kæreste rejste til udlandet og sendte ham en skæbnesvanger besked: Nu har han udgivet et album, hvor han synger om savnet af sin lille pige

Erhverv For abonnenter

Husejere i Tirsbæk Bakker føler sig snydt af altmuligmand fra Jelling: 'De er nogle tastaturkrigere, der ikke regner håndværkere for noget'

Vejle

Når turen kommer til Vejle: Sådan vil man løse parkeringsudfordringerne

Vejle

Opfordring til at droppe demonstrationer blev benzin på bålet: 'Nu vil vi tale endnu mere med pressen og sætte endnu flere skilte op'

Løvkvist: Formandsvalget forsvandt - nu er det en afstemning for eller imod Messerschmidt

Navne For abonnenter

Se videoen: De første autografjægere har allerede banket på hjemme hos tømrerlærlingen fra Højen - Hvor langt kan Lasse mon nå i årets X Factor?

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Livsstil

Jacob på 78 og de tre friske badepiger nyder det kolde dyp: 'Det er som boblende champagnebrus under huden'

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

KLUMME

Provsten kæmper stadig med mors gode råd: 'Hold dig nu til sandheden, Børge!"

Sydjylland For abonnenter

Landsretten knuste forældres håb om at få dødssyg søn hjem i hans sidste tid: Må kun besøge ham tre gange om ugen

Vejle

Henrik viser rundt i de hjemløses Vejle: 'Da morfar en dag kom hjem med en ny, havde han valget mellem mig eller hende'

Annonce