Annonce
Trekantområdet

Da smitten var værst i Kolding: Kommunen takkede nej til aftale om smitteopsporing

Falck testcenter Kolding. Foto: Søren Gylling
Da Kolding Kommune oplevede det værste smitteudbrud i slutningen af februar, fik kommunen mulighed for at skrive under på en aftale med Styrelsen for Patientsikkerhed, som ville sikre et fuldstændigt overblik over de smittede. Kommunen afslog tilbuddet.

Kolding: Da incidenstallet var 324,8 i Kolding Kommune den 24. februar i år, var det på det tidspunkt det højeste incidenstal, der blev målt i Danmark.

Samme dag fik Kolding Kommune tilsendt et udkast til en supplerende aftale om ekstra bistand til smitteopsporing fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Aftalen ville sikre Kolding Kommune daglige og helt præcise data på alle de personer, som Styrelsen for Patientsikkerhed selv havde fået fat i på telefon, efter at de var blevet testet positive for covid-19. Herunder CPR-nummer, telefonnummer, navn og adresse.

Den aftale takkede Kolding Kommune nej til. Det viser en aktindsigt, som JydskeVestkysten har fået.

Annonce

Samarbejde var i gang

På det tidspunkt i februar havde Kolding Kommune og Styrelsen for Patientsikkerhed allerede etableret et samarbejde om, at Kolding Kommune hjælper styrelsen, når det ikke lykkes den statslige instans at komme i kontakt med en nytestet coronasmittet borger i Kolding. Det foregår sådan, at styrelsen hver dag giver kommunen en liste over borgere, som det ikke er lykkedes at træffe - og så tager kommunen over. Kommunen kender altså de præcise adresser og telefonnumre på disse borgere.

Styrelsens formål med at komme i kontakt med borgerne er at sikre sig, at de isolerer sig, at nærkontakter informeres, og at myndighederne får oplysninger om sygdomssymptomerne.

Havde kommunen sagt ja til den supplerende aftale, havde man også fået de detaljerede oplysninger på alle dem, som Styrelsen for Patientsikkerhed selv har haft kontakten med - og dermed fået det totale og fuldstændige overblik over samtlige coronasmittede i Kolding.

- Vi havde fokus på, om der var kontakt til alle smittede. Vi havde svært ved at se, hvad aftalen ellers kunne bidrage med, siger kommunaldirektør Thomas Boe.

Med de ekstra oplysninger havde kommunen været i stand til at etablere eksakte og fuldstændige kort over, hvor de smittede befandt sig, og hvordan smitten bredte sig. Helt ned på specifik adresse, boligblok og etage. For alle smittede personer i kommunen.


Det er det bedste værktøj, vi overhovedet har fået i hænderne.

Arne Nikolajsen, Direktør i Sundhed og Omsorg Esbjerg Kommune


- Oplysningerne anvendes til at sikre en tæt lokal støtte og opfølgning i forhold til den enkelte smittede og at identificere behov for lokale indsatser i forhold til at imødegå smitteudbredelse, herunder tilrettelæggelse af teststrategi, står der i aftalen, som avisen er i besiddelse af - og som kommunen altså afviste.

Annonce

Kæmpe hjælp

Direktør for Sundhed og Omsorg i Esbjerg Kommune Arne Nikolajsen takkede ja til den samme supplerende aftale. Det har været altafgørende, mener han.

- Det er det bedste værktøj, vi overhovedet har fået i hænderne. Vi lykkedes med at vende smitten på en uge, og vi har stoppet smittespredningen i næsten alle områder. Vi har tegnet geografiske kort, så vi har vidst, hvor vi skulle lave indsatser og indgå dialoger med de pågældende borgerne osv. Så jeg svært ved at se, hvorfor man har sagt nej til den aftale. Vi har forlænget den yderligere 14 dage, fordi det er det, vi bruger i hele opsporingen, siger Arne Nikolajsen.

Også i Helsingør Kommune har man indgået den supplerende aftale med Styrelsen for Patientsikkerhed.

Direktør for Sundhed og Omsorg Stella Hansen fortæller, at det har været utrolig vigtigt at kunne se, hvor smitten klumper sig sammen.

- Vi har kunnet handle utroligt hurtigt. Det afgørende ligger i, at vi har kunnet forhindre en voldsom stigning, og jeg mener, at aftalen har haft stor betydning for vores håndtering af situationen, siger hun.

Vicedirektør i Styrelsen for Patientsikkerhed Birgitte Drewes bekræfter i en mail, at Kolding Kommune takkede nej til aftalen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Bytte-bytte-bygrund: Borgmester gør klar til at afgive en pæn bid af Sønderbrogade

Navne For abonnenter

Sanne har været bagerjomfru i 25 år: Uden hende var butikken ikke den samme

Annonce