Annonce
Vejle

Nyt og eksklusivt spisested i Vejle med tårnhøje ambitioner: Restaurant Lyst vil i liga med Noma og Geranium

27-årige Daniel McBurnie (til venstre) får ansvaret for køkkenet i Restaurant Lyst, og meget afhænger, ifølge Bent Christensen, af hans kreative evner og fantasi, hvis Restaurant Lyst skal tiltrække et internationalt publikum. Arkivfoto: Mette Mørk
Restaurant Lyst åbner torsdag med store ambitioner og menupriser, der matcher Michelin-topscorere som Noma og Geranium i hovedstaden.
Annonce

Vejle: Torsdag får Vejle et nyt og eksklusivt spisested, når Restaurant Lyst slår dørene op i Fjordenhus.

Restauranten i havnebassinet har tårnhøje gastronomiske ambitioner, og det smitter af på prisniveauet i bygningen, som den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson står bag.

En menu i den nye restaurant består af 20 serveringer, og gæsterne skal afsætte fire timer til at smage sig vej gennem retterne, som tager udgangspunkt i lokalt producerede eller lokalt indsamlede råvarer.

Menuen i den ikoniske bygning koster 2300 kroner, og læg dertil enten 1500 eller 2500 kroner for tilhørende vine til serveringerne.

Dermed læner Lyst sig prismæssigt op ad danske top-restauranter som Noma, hvor sæsonmenuen koster 2500 kroner og 1350 med tilhørende vine, og Geranium, hvor efterårsmenuen koster 2600 kroner, mens vinmenuerne begynder fra 1600 kroner.

Det er måske ikke interessant for folk i Jelling eller i Give, men det er nok heller ikke dem, de satser på. Man satser sikkert internationalt, og der kan Vejle være mindst lige så interessant som andre steder.

Bent Christensen

Annonce

Storheden skal trække

En regning fra Lyst på 3800 eller 4800 kroner per gæst afskrækker imidlertid ikke redaktøren på Den Danske Spiseguide, Bent Christensen.

Han er inviteret til åbningen torsdag, men har takket nej. Redaktøren bag den anerkendte restaurantguide foretrækker at vende tilbage til Lyst til en uanmeldt prøvespisning i den nærmeste fremtid.

Vejle Amts Folkeblad har bedt Bent Christensen vurdere perspektiverne for en gourmetrestaurant i Fjordenhus i det østjyske.

- Historisk set har Vejle de seneste 30-40 år ikke glimret ved gastronomisk set at have en stærk funklende stjerne. Det er blevet lidt bedre de senere år, men beliggenheden betyder ikke noget. Sådan en restaurant kan ligge i Vejle, Henne eller Holstebro. Det er storheden, der trækker folk til, og kan storheden (i Fjordenhus, red.) parres med gastronomisk storhed, er det interessant, siger Bent Christensen.

Annonce

Ligeglade med prisen

Han mener ikke, at prisniveauet spiller nogen rolle for en restaurant, der satser på langt mere end sit lokalområde.

- Det er måske ikke interessant for folk i Jelling eller i Give, men det er nok heller ikke dem, de satser på. Man satser sikkert internationalt, og der kan Vejle være mindst lige så interessant som andre steder. Det handler om at give folk en totaloplevelse, og i København lander der hver dag udenlandske turister udelukkende med det formål at spise på Noma, Geranium og Alchemist. De mennesker er fuldstændigt ligeglade med, hvad det koster, siger redaktøren.

Hvad gæsterne ikke er ligeglade med, er de omgivelser, de tager plads i, og kvaliteten og opfindsomheden på tallerkenerne. Og det er her, Lyst skal vise sin berettigelse.

- Det er ikke noget problem at satse på gastronomi, men det er et problem, hvis man kun gør det halvhjertet. Man skal virkelig op på en hest, der kan løbe meget stærkt, og som kan nogle kunster. Har de fundet de folk, der kan det, spørger den erfarne anmelder.

"Beliggenheden betyder ikke noget. Sådan en restaurant kan ligge i Vejle, Henne eller Holstebro. Det er storheden, der trækker folk til, og kan storheden (i Fjordenhus, red.) parres med gastronomisk storhed, er det interessant," siger redaktør Bent Christensen, Den Danske Spiseguide. Foto: Michael Bager
Annonce

Bliver noget af en opgave

Rasmus Lunkov Marquart er restaurantchef og sommelier hos Lyst, hvor ansvaret for køkkenet er lagt i Daniel McBurnies hænder.

Den 27-årige køkkenchef, der har en fortid på blandt andet Rick Steins Seafood Restaurant, AOC og senest var souschef på D’Angleterre Kitchen, tog i august 2016 over på Restaurant Remouladen på Vejle Lystbådehavn, som ejeren af Lyst, Morten Kirk Johansen, også står bag.

De skal tage imod gæsterne i en indretning, som Olafur Eliasson og hans team også har designet, så gæsterne kommer til at spise inde i et kunstværk.

- Jeg kender kun Daniel McBurnie fra Remouladen. Jeg kender ham som en god kok, men jeg ved ikke nok om hans kreative evner ud i den skala, vi taler om her, hvis det skal vække international interesse. Jeg går ud fra, at det er det, de satser på. Han mangler måske det internationale kendthedsniveau, som de andre ikoniske steder i Danmark har. Derfor har Lyst-folkene noget af en opgave foran sig, siger Bent Christensen.

Restaurant Lyst satser på et internationalt publikum, hvilket blandt andet kan ses på restaurantens webbaserede visitkort. Hjemmesiden er udelukkende på engelsk, hvor man blandt andet kan læse, at de fire grundelementer ild, luft, vand og jord udgør den kulinariske røde tråd. Screendump
Annonce

Skal starte med et brag

Bent Christensen henviser blandt andre til Nomas køkkenchef René Redzepi og Gerniums Rasmus Kofoed, der har optrådt på forsiderne af internationale tidsskrifter som Time Magazine og New York Times, ligesom Alchemist fik markant international opmærksomhed, inden restauranten genåbnede i en version 2.0 på Refshaleøen tidligere i år.

Den opmærksomhed har Lyst ikke fået forærende på forhånd, også fordi folkene bag restauranten har holdt kortene tæt ind til kokkeuniformen.

- Det er den liga, de skal op imod, og for mig er det eneste væsentlige, om man vil starte med et brag eller forsøge sig hen ad vejen. Det bliver svært, hvis man tager det stille og roligt. Folk, der kommer langvejs fra, kommer udelukkende på grund af sammensmeltningen af noget flot, ikonisk og kunstnerisk kombineret med fantastisk gourmetmad. Den kombination er god, når det lykkes, men det er ikke let at gennemføre, slår Bent Christensen fast og tilføjer:

- Det er noget, der skal tænkes godt igennem, og vi må håbe for både Vejles og investorernes skyld, at det holder.

Fjordenhus har skabt international opmærksomhed. Her er det arkitekt Sebatian Behmann (i midten) fra Studio Olafur Eliasson, der viser journalister fra The Guardian og Financiel Times rundt i og omkring bygningen. Samme internationale bevågenhed skal Restaurant Lyst formå at tiltrække, og det kræver et enormt kulinarisk niveau, der matcher de ikoniske omgivelser, hvis man spørger redaktør på Den Danske Spiseguide Bent Christensen. Arkivfoto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Professionel fodboldspiller slipper for karantæne efter konkursdrama: Boligforeninger snydt for millioner

Annonce