Annonce
Danmark

Dall: Folketingsåret begynder med 130 km i timen

Statsminister Mette Frederiksen (S) åbner tirsdag Folketinget - og skyder dermed en ny politisk sæson i gang. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
En ny politisk sæson står for døren, når Folketinget officielt åbner igen tirsdag. Allerede nu er der fuld gang i dansk politik, hvor tempoet ikke er aftaget meget efter den hektiske fase med coronaaftaler.

Folketingsår: Tirsdag skyder statsminister Mette Frederiksen (S) officielt det nye folketingsår i gang, når hun fra talerstolen åbner Folketinget.

I den kommende samling skal der forhandles vigtige nye politiske aftaler på plads, men vi er også halvvejs i valgperioden, så hvordan er partiernes aktuelle status?

Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall, giver dig et overblik:

Annonce

S Socialdemokratiet

Det vil være en statsminister i topform, som træder op på Folketingets talerstol. Mette Frederiksen kan se tilbage på en succesfuld håndtering af coronakrisen og med sit nye klimafokus ved både Socialdemokratiets kongres i Aalborg og Dansk Industris topmøde, har hun - for en stund - leveret på støttepartiernes vigtigste politikområde. Det giver hende og resten af regeringen en smule arbejdsro til at forberede de mange reformudspil, som statsministeren varslede, da hun lukkede det forrige folketingsår i juni.

Hun har dog to store udfordringer, som vil komme til at fylde i det kommende år: Hvordan sikrer hun, at der er tilstrækkelig med hænder på det danske arbejdsmarked, så virksomhederne kan få de medarbejdere, de har brug for – og så væksten kan fortsætte? Indtil nu har regeringen spillet ud med et reformudspil, der lige præcis udjævner den arbejdskraft, som Arne-pensionen trækker ud af arbejdsmarkedet. Det giver altså ikke ekstra hænder.

Og så skal Mette Frederiksen og en lang række af hendes nærmeste ministre og embedsmænd afhøres i granskningskommissionen, som skal finde ud af, om der blev begået lovbrud, da regeringen lukkede minkerhvervet. Det kan føre til alvorlige ridser i lakken hos flere af regeringens centrale politikere. Ridser, der vil tage tid at glatte ud igen.

R Det Radikale Venstre

En ny politisk sæson er også en mulighed for en helt ny start, og den mulighed vil De Radikales nye politisk leder, Sofie Carsten Nielsen, benytte sig af. Partiet har i den grad brug for at lægge det seneste år med flere #metoo-sager bag sig og komme tilbage på sporet. Efter en tumultarisk periode efter Morten Østergaards afgang, hvor folketingsgruppen også var splittet, forlyder det, at hele gruppen har indset alvoren i partiets krisesituation, og der er kommet en hidtil uset grad af harmoni. Tiden må vise, hvor længe den harmoni varer, men i det kommende folketingsår peger mere politik i De Radikales retning.

Reformer, klima og måske en justering af folkeskolen er kerneområder for De Radikale, og det virker til, at regeringen er klar til at diskutere det hele i den kommende tid. Det kan give lidt medvind til Sofie Carsten Nielsen, og det vil i høj grad være tiltrængt, da partiet i øjeblikket ligger umådelig langt fra valgresultatet i meningsmålingerne.

K Det Konservative Folkeparti

Hvis der er et ord, som har kendetegnet Det Konservative Folkeparti de seneste år, er det ”stabilitet”. Det lyder helt konservativt, og det er det også. Søren Pape Poulsen er i spidsen for en meget velsmurt konservative maskine, hvor der ikke er mange svinkeærinder. Eksklusionen af Naser Khader er nærmest allerede glemt, og stille og roligt forsøger partiformanden at køre sig i stilling som leder af blå blok. Han siger det ikke højt - for hvorfor skulle han det? Men inderst inde lever den konservative drøm om at gentage kunststykket fra Poul Schlüter. Efter et lavpunkt på kun ti mandater i 1975 lykkedes det Schlüter at sikre De Konservative konstant fremgang ved de fire følgende folketingsvalg, især i 1984, da partiet opnåede 42 mandater.

Lige nu er De Konservatives fokus dog mest rettet mod det kommende kommunalvalg, hvor det er ambitionen, at der gode landspolitiske vinde skal veksles til flere borgmesterkæder i landets kommuner end de otte, som partiet har i dag. Målet er et tocifret antal, og fra partiets hovedkontor på Christiansborg er meldingen til baglandet klar: Konstituer jer med dem, der vil! Her er ingen fine fornemmelser eller forpligtigelser over for de andre borgerlige partier. Det gælder borgmesterposterne mere end noget andet.

NB Nye Borgerlige

Lige efter sommerferien lancerede Nye Borgerlige partiet store økonomiske udspil – ”planen”, som NB så storladent kalder udspillet. Udspillet omhandler 137 milliarder kroner, og ifølge partiet vil det skabe 233.000 nye job og skabe velstand i samfundet for 80 milliarder kroner. Det skal blandt andet ske ved at lukke jobcentrene, fjerne erhvervstilskud for 10 milliarder kroner, luge ud i regler og bureaukrati i den offentlige sektor og fjerne arbejdsmarkedsbidraget. Hvert år frem mod 2035 skal der også være 7000 færre offentligt ansatte. Det er mere end 100.000 i alt. Selv under en borgerligt ledet regering er der næppe udsigt til, at ret meget af udspillet vil blive gennemført, men det har givet Pernille Vermund og resten af Nye Borgerliges politikere en stærk platform at stå på.

Mens flere andre partier i blå blok har været mere optaget af interne anliggende siden folketingsvalget i 2019, har Nye Borgerlige blot vokset sig større og større i meningsmålingerne, og fra at partiet blot blev set som et protestparti i åbent opgør med etablissement og fuldtidspolitikere, er der i dag kun anerkendende ord fra kollegerne på Christiansborg. Nye Borgerlige er foreløbig kommet for at blive, og Pernille Vermunds evne til at fange folkestemninger bliver taget meget alvorligt blandt kollegerne.

SF Socialistisk Folkeparti

Gennem stille og solidt parlamentarisk arbejde har SF siden valget arbejdet sig højere og højere op i meningsmålingerne, så partiet i dag står til at få et rigtig godt valg - når det en gang udskrives. Partiet vil i resten af perioden fortsætte med at bide sig fast i forhandlingsbordene rundt om i ministerierne, og regeringen har gennem de seneste år belønnet partiet for dets loyalitet.

Det er tydeligt, at Pia Olsen Dyhrs kolleger i partiets folketingsgruppe har fået mere erfaring og er blevet langt mere driftssikre. Partiformanden er omgivet af rutinerede folk i Karsten Hønge, Signe Munk, Jacob Mark og Lisbeth Beck Nielsen. Udfordringen for SF er, om partiet anses for at være en underafdeling af Socialdemokratiet.

LA Liberal Alliance

Kampen mod en mindre stat fortsætter for Liberal Alliance - og det er den også nødt til at gøre. Partiet, der mistede så meget ved folketingsvalget - og i dag kun tæller tre medlemmer af Folketinget kører benhårdt på den liberale profil med mindre stat og mere til den enkelte. Den linje skal sikre partiet en plads i det politiske spektrum på både den korte og lange bane.

Partiet vil bruge coronakrisen som et billede på den omklamrende socialdemokratiske velfærdsstat, der vil lave restriktioner for alt. Sloganet ”mindre formynderi fra Mette – mere frihed og ansvar til dig” vil gennemsyre partiets retorik i det næste lange stykke tid.

KD Kristendemokraterne

Efter næsten at være kommet ind i Folketinget med et kredsmandat ved valget i 2019, er partiet nu repræsenteret gennem Jens Rohde. Her har partiet fået en platform, der skal udnyttes, så spærregrænsen bliver passeret næste gang, danskerne bliver sendt til stemmeboksene. Partiformand Isabella Arendt er blevet fuldtidsansat, og det betyder, at partiet har mulighed for at deltage i samtlige politiske forhandlinger og på den måde skabe opmærksomhed omkring Kristendemokraternes politiske linje.

Partiet ser sig selv som et borgerligt midterparti, men her risikerer de at havne i et regulært harmonikasammenstød, når Lars Løkke Rasmussens Moderaterne bliver godkendt som parti, fordi der så vil være endog meget trængt på den politiske midte.

DF Dansk Folkeparti

Optakten til Folketingets åbning har været turbulent for Dansk Folkeparti. Det interne rivegilde om valget til partiets hovedbestyrelse nåede sit klimaks ved landsmødet i midten af september. Noget tyder på, at der foreløbig er indgået en holdbar våbenhvile mellem Kristian Thulesen Dahl og dem, der ønsker en anden formand for partiet. En våbenhvile, som dog næppe holder til endnu et katastrofevalg for partiet. Det valg kan komme allerede til kommunalvalget i november. Bryder den interne krig ud igen, vil det skygge for partiets parlamentariske arbejde, og det er svært at se, hvordan DF i så fald skal kunne fokusere på politiske forhandlinger og parlamentarisk arbejde.

Den store joker er stadig, om Inger Støjberg melder sig under DF's faner, når hun omkring årsskiftet er færdig i rigsretten og har fået dens vurdering af, om hun har gjort noget strafbart eller ej. Kommer Støjberg til DF, vil det være en enorm sejr for Kristian Thulesen Dahl, og det vil kunne give ham den nødvendige ro til at forberede partiet på det kommende folketingsvalg.

V Venstre

Første halvdel af valgperioden har været rædselsfuld for Venstre, så anden halvdel kan kun blive bedre. Der er ryddet op i partiets øverste ledelse, så Jakob Ellemann-Jensen nu er den entydige leder af partiet, og coronakrisen er mere eller mindre et overstået kapitel på Christiansborg. Det giver Ellemann-Jensen rum at at tegne sit Venstre op for vælgerne. Men farerne lurer lige om hjørnet: Horrible meningsmålinger kan tvinge Ellemann-Jensen til at sætte tempoet i moderniseringen af Venstre ned og sikre sin base af kernevælgere.

Hos Venstre er der stor appetit på at være borgerlige stemmer, der arbejder og deltager i forlig. Regeringens reformudspil, som skal sikre flere hænder på arbejdsmarkedet, ligger godt til partiet, og når regeringen kommer med sit sundhedsudspil, ventes det også, at Venstre vil være meget interesserede i at lægge stemme til sygehuse tættere på borgerne.

EL Enhedslisten

Uha, det bliver en svær sæson og en svær sidste halvdel af valgperioden for Enhedslisten. I udgangspunktet ligger de kommende politiske forhandlinger om regeringens reformudspil - ”Danmark kan mere I” - slet ikke til Enhedslisten. Tværtimod repræsenterer udspillet alt, hvad Enhedslisten kæmper mod: Forringelser i velfærden. Kan regeringen skrue nogle reformaftaler sammen med andre partier, som ikke er så voldsomme, vil Enhedslisten se gennem fingre med det, fordi der er vigtigere kampe for dem i den kommende sæson: Klimaet og ydelserne til samfundets svageste. Det er kardinalemner for Enhedslisten, og her vil partiets røde linjer være trukket hårdt op.

Enhedslisten har gennemført et partilederskifte, og Mai Villadsen står nu i spidsen for partiet. Foreløbig tyder meningsmålingerne på, at vælgerne har accepteret den nye frontkvinde, og det giver partiet arbejdsro til at cementere sin position på venstrefløjen, hvor der ved folketingsvalget sandsynligvis vil være konkurrence til venstre for partiet fra Veganerpartiet og Frie Grønne.

AL Alternativet

Den vigtigste dato for Alternativet er den 16. november, når danskerne har stemt til kommunalvalget. For fire år siden valgte 93.426 vælgere at sætte krydset ved liste Å og sendte dermed 20 alternativister ind i kommunalbestyrelserne. Siden er Alternativet på Christiansborg mere eller mindre smeltet helt ned, og hvis partiet skal have en jordisk chance for at hive sig over spærregrænsen ved det kommende folketingsvalg, skal partiet have en kommunal base.

Torsten Geil, partiets eneste nuværende medlem af Folketinget, vil prioritere sin tid benhårdt, så den bliver brugt på partiets absolutte mærkesag: Klimaet. Sammen med partileder, Franciska Rosenkilde, skal han bruge resten af valgperioden på at samle stumperne, så partiet har en chance for at møde danskerne med troværdighed efter de mange interne stridigheder, der var ved at lukke og slukke partiet efter Uffe Elbæks afgang.

Annonce
Annonce
Billund

Lalandia i Billund er til salg: Derfor er din ferie ikke i fare

Erhverv For abonnenter

Historisk Vejle-gods til salg: Her får du 600 kvadratmeter bolig, skov, marker og egen voldgrav

Livsstil

Marianne og Gunnar har skiftet gammel kæmpevilla ud med nybygget rækkehus: Ingen skal stå med rodet efter os, når vi engang skal herfra

Alarm 112 For abonnenter

'Jasmin' og 'Josefine' solgte nøgenbilleder til hundredvis af mænd: 22-årig vejlenser er fængslet i stor sex-afpresningssag

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Erhverv For abonnenter

Michael og Mette bevarede Michelin-stjernen i september: Nu præsenterer ægteparret et eventyrligt regnskab, der har nået helt nye højder

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Alarm 112

Politiet blev kimet ned: Der kørte en ung person over Vejlefjordbroen på et elløbehjul

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Vejle

Smittetallene stiger eksplosivt: For to måneder siden var der 3700 smittede i hele landet - tirsdag var der samme antal i Vejle alene

Give For abonnenter

På denne skole er det okay, hvis eleverne laver fejl: 'Det vigtigste er at give børnene en god skoledag'

Egtved

Skoleleder siger, han ikke kender årsag til elevflugt på lille skole, men forældre er uenige: 'Skolelederen vil ikke høre på vores begrundelser'

Annonce