Annonce
Læserbrev

Danmark vil ikke udlevere adelig flygtning

Annonce

Læserbrev: I disse tider, hvor der tales meget om, at hjemlande ikke vil modtage udviste flygtninge, så har vi faktisk i Danmark en flygtning, hvis hjemland gør krav på ham, men som Danmark ikke vil udlevere.

Det drejer sig om en lidt speciel flygtning, nemlig den såkaldte Jarlen af Bothwell, hvis navn var James Hepburn (ca. 1536-1578).

Jarlen var Maria Stuarts tredje og sidste ægtemand. Han blev indblandet i stridigheder vedrørende sit ægteskab med Skotlands dronning Maria Stuart og måtte flygte til Norge.

Her blev han pågrebet af Frederik II's soldater og i første omgang ført til Malmø.

Min kilde fortæller, at han blev en varm kartoffel for den danske konge (Norge var dengang dansk), idet man ikke vidste, om den siddende skotske regering ville overleve.

Han blev så ført til Dragsholm Slot i Nordsjælland, hvor han døde, muligvis som sindssyg.

Han blev gravlagt i en hvælving i Fårevejle Kirke.

Det mærkelige ved hans lig (hvis det da er hans!) var, at det blev mumificeret. Mine forældre viste mig det, da jeg var omkring 10 år. Han lå da i en glasmontre.

Det kan ikke endegyldigt bevises, at mumien er Jarlen af Bothwell, men der er en lang tradition for at anse den for ham.

Jarlens omfattende skotske familie gør krav på at få mumien udleveret til Skotland, men i dette besynderlige tilfælde er det blevet dem nægtet.

Nu er mumien gravlagt i en stor kiste i Fårevejle Kirke for at bevare det. Det må ikke udsættes for for meget lys. Så nutidens børn kan ikke få dette mærkelige syn at se.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund

To biler stødte sammen i tæt trafik

Annonce