Annonce
Give

Danmarks første vandland

I dag er Tinnet Badebassin, som med lidt god vilje kan kaldes Danmarks første vandland, blot en ruin, men Søren Olsen har alligevel valgt at tage »Gudenåens underlige bassiner« med i sin nye bog »Udlugt til fortiden«. Illustratition fra bogen.
Det var Danmarks første vandland, den driftige gårdmand på Tinnetgård, Sofus Clausen, fik ideen til, da han en dag i begyndelsen af 1930'erne en varm sommeraften sad og betragtede, hvordan gårdens karle badede i kreaturernes vandtrug, som blev forsynet med friskt vand fra Gudenåen. I dag ligger vandlandet som en ruin, men det har alligevel fundet vej til en ny bog »Udflugt til fortiden«, hvor rejsebogsforfatteren Søren Olsen tager læserne med på tur til 80 gådefulde fortidsminder i Danmark. I alt tre lokale attraktioner er med i bogen. Ud over »Gudenåens underlige bassiner« er det Jelling-stenene »Danmarks gådefulde vugge« og »Et besynderligt zoologisk museum« i Dal ved Grindsted.

Fik statsstøtte

De turister, der har fundet vej til Gudenåens Udspring i Tinnet Krat i Vejle Kommune tæt ved Hedensted Kommune, undrer sig, når de får øje på de store cementfundamenter på den tilstødende grønne mark. Det er ikke en turist-attraktion, der er skrevet ret meget om, før udgivelsen af »Udflugt til fortiden«. Året efter, Sofus Clausen havde fået ideen til Danmarks første badeland, var det en realitet - i år for 70 år siden. Arbejdsløsheden var stor, og gårdejer Clausen havde fået statsstøtte til at udgrave og støbe fem store badebassiner, samt anlægge boldbaner, opføre omklædningsfaciliteter og etablere en pavillon, hvor de badende kunne købe forfrikninger. I anlæggets midte var der opført en fontæne med et solur og fire springvand.
Annonce

Badelandet trak

Tinnet Badebassin blev ved hjælp af en stor hævert forsynet med frisk vand fra Gudenåen, og det blev straks en stor succes hos midtjyderne, der ikke var forvænte med at komme til havet og bade. Særlig populært blev det 25 gange ni meter store svømme- og udspringsbassin, der havde en dybde på op til tre meter og var forsynet med vipper på bade én, to og tre meter. I starten var det en af karlene på Tinnetgård, der fungerede som bademester. Senere blev der ansat livreddere inde fra Vejle, men da de havde det med at stikke af med gårdens malkepiger, gik Sofus Clausen tilbage til ordningen med en karl som bademester.
Annonce

Badelivets farer

Et af de runde bassiner vakte særlig opmærksomhed. Her blev tre motorbåde drevet rundt om en ø. Op gennem 1940'erne var Tinnet Badebassin et særdeles populært udflugtsmål. Badelivets farer havde midtjyderne imidlertid ikke det store kendskab til, og derfor blev anlægget ramt af en drukneulykke, mens der var masser af mennesker i bassinerne. En spinkel dreng fra en af nabogårdene fik en dag lyst til en dukkert, da han stod og kiggede på mænd i store bomuldsbadebukser springe i fra vipperne i den dybeste ende af bassinet. De andre begyndte at drille ham med, at han nok ikke turde springe i. Men det gjorde han, selv om han ikke havde lært at svømme. Inden af de tilstedeværende forsøgte at redde den druknende dreng. I stedet blev der brugt dyrebare minutter på at sende bud op til Tinnetgård efter en karl, der kunne redde den druknede op af bassinet.
Annonce

Endnu en ulykke

Efter en ny badeulykke med en kvæstet udspringer fra tremetervippen i slutningen af 40'erne fik myndighederne øje på det løsslupne badeliv ved Gudenåen og i 1947 blev der stillet så mange sikkerhedskrav til landets første badeland, at den nye ejer af Tinnetgård valgte at lukke stedet. Siden har bassinerne fået lov til at forfalde, og i dag er det blot en ruin, der vil møde de turister, som med hjælp af den nye guide finder frem til cementbassinerne ved Gudenåens Udspring. Søren Olesen: »Udflugt til fortiden - guide til 80 gådefulde fortidsminder i Danmark. Forlaget »Dingbar«. 204 sider. 169 kr.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Alarm 112 For abonnenter

Retssag om pædofili: 44-årig erkender blufærdighedskrænkelse og børneporno, men nægter voldtægt

Annonce