Annonce
Hedensted

Danmarks klimatræer kommer fra Løsning

Der er 46 folkeskove på vej i hele landet, og Naturplant fra Løsning var med, da rejsningen af den første folkeskov i Kauslunde på Fyn begyndte. Arbejdet fortsætter i 2020. Foto: Michael Svenningsen
914.223 træer blev indsamlet, da TV2 Danmark Planter Træer-show løb af stablen i september. De skal fordeles ud over landet i såkaldte folkeskove, og flere af træerne har lokale rødder.

Løsning: Ahorn, eg og bøgeplanter fra Løsning vokser side om side i den nye folkeskov i Kauslunde på Fyn. De er blevet plantet som en del af den nationale klimaindsats Danmark Planter Træer, og det er blandt andet takket være Naturplant, som sammen med Danmarks Naturfredningsforening, TV2 og netværksorganisationen Growing Trees allerede har plantet 1500 træer i folkeskoven.

- Det betyder meget at være en del af et projekt, der gør noget godt for klimaet. Det er dejligt at gå på arbejde og kunne gøre en forskel, forklarer skovfoged Peter Kjøngerskov fra Naturplant, som er en afdeling i plantehandlervirksomheden Forstplant i Løsning.

Annonce

Danmark Planter Træer

Der skal plantes flere træer i Danmark, mener TV2 og Danmarks Naturfredningsforening. De to samarbejder om indsatsen Danmark Planter Træer.

Virksomheder og private kan donere penge til indsatsen, og pengene går til Growing Trees Network Foundation, Den Danske Naturfond og WWF. Tilsammen rejser de nye folkeskove, opkøber rydningstruet skov og bevarer rydningstruet skov i udlandet.

Træer er sunde for klimaet, fordi de optager og lagrer CO2.

Et eksempel: Hver hektar (10.000 m2) ny bøgeskov lagrer 660 tons CO2 i selve træerne i løbet af 100 år.

Det træ, man tager ud af skoven i løbet af 100 år, har optaget og indeholder kulstof svarende til 940 tons CO2 per hektar.

Kilde: Danmark Planter Træer

Folkeskov var ikke planlagt

Oprindeligt var det ikke planen, at Naturplants træer skulle spille så stor en rolle i Danmark Planter Træer-indsatsen.

Naturplant blev faktisk hyret af Kauslunde-Gamborg Sogn på Fyn på grund af sin specialistviden om skovrejsning, fortæller Finn Klerens, der er formand for menighedsrådet. Naturplant betragtes nemlig som en vidensbank, der kan rådgive på specialistniveau og klarer alt praktik og arbejde omkring skovrejsningen.

- Sognet ønskede at plante 17 tønder land til med træer, og vi ville gerne samarbejde med Naturplant. Ikke længe efter blev projektet en del af Danmark Planter Træer takket være Peter (Kjøngerskov, red.), og nu er en folkeskov på vej, siger han.

Træer redder klimasamvittighed

Aldrig har danskerne interesseret sig så meget for skovrejsning og beskyttelse af naturen som nu, oplever Peter Kjøngerskov. Naturplant planter træer for både kommuner, virksomheder og private, og der er godt gang i butikken.

- Vi har travlt, det er helt sikkert, forsikrer skovfogeden.

Siden firmaet blev grundlagt i 1993 har det været med til at plante skove i 500 projekter og på 2500 hektar jord, siger han.

Og også i de næste par år får specialisterne fra Løsning travlt. Danskerne er nemlig begyndt at interesse sig for klimaet.

- Når vi kommer ud til private jordejere, der vil have rejst skov, hører vi oftere og oftere, at de gerne vil gøre noget godt for klimaet. Det giver noget til folk at kunne bidrage. Tidligere plantede private skov, fordi de kunne lide naturen eller gerne ville på jagt, men nu har klima-tanken sneget sig ind. Det er da sympatisk, mener Peter Kjøngerskov.

Skovfoged Peter Kjøngerskov og hans kollegaer i Naturplant har nok at se til. Både private og kommuner er ivrige efter at få plantet træer. Foto: Michael Svenningsen

Træer for klima og humøret

De nye skove bliver plantet om efteråret og foråret, og selvom 400 mennesker hjalp med at plante bøg, eg og ahorn i Kauslunde i september, står folkeskoven endnu ikke færdig. Det gør den først til foråret, fortæller Finn Klerens.

Yderligere 46 folkeskove er på vej, oplyser Growing Trees, og de skal plantes på stats-, kommunale- og kirkejorde. 11 bliver plantet i efteråret, og det er sund fornuft, mener Peter Kjøngerskov.

- Det er en vildt god ting at plante skov. Træerne bidrager blandt andet til renere luft og renere grundvand, og de sluger virkelig meget CO2. En bonus er, at det er enormt givende. De jordejere, der planter skov, er som regel rigtig, rigtig glade, og glæden bliver større i takt med, at skoven vokser til og giver gode oplevelser. Det er livsbekræftende, siger skovfogeden.

Med 26 års erfaring har Naturplant fået en specialistviden inden for skovrejsning, og det var derfor, de blev valgt til at rejse skov i Kauslunde. Faktisk var det skovfoged Peter Kjøngerskov fra Naturplant, der fik hægtet projektet på Danmark Planter Træer. Foto: Michael Svenningsen

Landsindsats kan mærkes

Den øgede interesse for at rejse skov er ikke kun godt for klimaet. Det er naturligvis også en tendens, der gavner Løsning-firmaet.

- Det er lidt kedeligt at sige, men det er jo en forretning, vi har. Vi har den viden, der skal til for at rejse skov, og vi kan mærke, at der pt. bliver samlet mange penge ind til træer, for der skal nogle til at plante dem, og vi har ekstra travlt, forklarer Peter Kjøngerskov.

For de ansatte i Løsning er der dog også en ekstra grund til at være glade for travlheden i branchen, understreger han.

- Der er ingen tvivl om, at vores arbejde giver godt humør og ranke rygge. Det er virkelig dejligt at arbejde med noget, der gør en forskel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
VB

VB-træner: Vi skabte nok til at vinde

Annonce