Annonce
Give

Danmarks største af sin slags: Røde Kors-tøjbutikken er kommet godt fra start i de nye lokaler

Margit Berger (tv) og Mona Christiansen har været primus motor i forbindelse med etableringen af den nye Røde Kors Tøjbutik i Give, der er Danmarks største af sin slags. Foto: Astrid Bigum Kristensen
Den nye genbrugsbutik har fået næsten fem gange så meget butiksplads, og kunderne har taget godt imod den, på trods af at åbningen blev aflyst af corona.
Annonce

Give: Da den nye Røde Kors-butik på Vimmelskaftet, der er Danmarks største Røde Kors tøjbutik, åbnede 2. maj, var det ikke med stor fest og taler. I stedet var det med kugleramme og håndsprit.

- Vi tillod 40 at komme ind af gangen, så vi stod med kugleramme ved døren og talte kunderne, fortæller Margit Berger med et grin.

Hun er, sammen med Mona Christiansen, leder af butikken, og det er de to kvinder, der har trukket det tungeste læs i forbindelsen med etableringen af den nye butik, der på grund af corona er kommet anderledes fra start end planlagt.

Annonce

Lockdown og butiksflytning

- Men vi er blevet taget utrolig godt imod, og vi kunne mærke, at kunderne havde manglet os, mens der var lukket, siger Mona Christiansen.

Corona lockdown faldt nemlig sammen med, at Røde Kors tøjbutikken i Give skulle flytte fra de tidligere lokaler på Østergade til en ny butik på Vimmelskaftet.

- Da landet blev lukket ned i marts, stod vi med en helt tom butik. Røde Kors lukkede al aktivitet ned, og vi kunne sådan set også godt bare være gået hjem, men vi havde lige været sammen til min fødselsdag, fortæller Mona Christiansen.

Annonce

Stor - men hyggelig - opgave

Derfor valgte de to ledere, der allerede var i smittekæde, at stable den nye butik på benene selv, med hjælp fra deres ægtefæller og en koordineret indsats fra en håndfuld af butikkens egne frivillige. Og det blev til halvanden måneds hårdt arbejde.

- Det har været et stort arbejde, og meget større end vi lige havde troet. Men vi har ikke følt timerne som en belastning, siger Margit Berger.

Hvis ikke corona havde været i vejen, ville en meget større del af de frivillige have haft mulighed for at hjælpe til, og der ville have været holdt en stor åbningsfest 1. april, men på grund af Røde Kors' beslutning om at holde butikkerne lukket frem til maj, blev åbningen af den nye butik også ramt.

Annonce

Masser af plads

Den nye butik er placeret i Faktas gamle lokaler og er på i alt 800 kvadratmeter, hvoraf de 500 er butik med handicap- og barnevognsvenlige forhold. Resten dækker over mødelokale, lager, køkken og kontor.

- I den gamle butik havde vi lidt over 100 kvadratmeter, og så havde vi en garage til resten. Her kan vi også samle både nørklerne og samaritterne, fortæller Mona Christiansen.

På trods af de mange ekstra kvadratmeter, er der tøj på stativer, i store vogne og i poser alle vegne i baglokalerne. Her bliver det hele nemlig sorteret og mærket og gjort klar til butikken, eller eventuelt sendt videre til centrallageret i Horsens.


Og så kunne vi også godt tænke os nogle unge frivillige. Nogle, der måske kan hjælpe med udstillingerne, og som har et andet syn på tingene end os. Det, vi tror, er moderne, er i hvert fald ikke det, de unge kommer og køber.

Mona Christiansen, frivillig leder af Røde Kors Tøjbutik


Annonce

Sælg lokalt eller send væk

Borgerne afleverer tøjet i de 13 containere, der er stillet op i hele Give Kommune, og en gang om ugen bliver tøjet leveret til butikken. Borgerne kan også aflevere det direkte i butikken, og det er der nogle, der benytter sig af, hvis der følger særlige ønsker med - oftest efter dødsfald.

- Nogle ønsker ikke, at deres afdøde ægtefælles eller forældres tøj skal sælges her i Give. Derfor kan man godt aflevere det til os og bede os om at sende det til en anden by, fortæller Margit Berger.

Annonce

Plads til flere frivillige

Butikken passes af 24 frivillige og fire afløsere, og der skal både betjenes kunder, sorteres tøj og laves udstillinger. Derfor efterlyser Margit Berger og Mona Christiansen flere frivillige, der har lyst til at give en hånd med. Og man behøver ikke at forpligte sig til mange timer og faste vagter, her er der også plads til dem, der kun har en time eller to at gøre godt med.

- Og så kunne vi også godt tænke os nogle unge frivillige. Nogle, der måske kan hjælpe med udstillingerne, og som har et andet syn på tingene end os. Det, vi tror, er moderne, er i hvert fald ikke det, de unge kommer og køber, siger Mona Christiansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Beboertalsmand efter flere smittetilfælde på Søndermarken: Regionen bør tilbyde corona-test til alle i Løget

CORONAVIRUS

Live: Kæmpe smitteudbrud på populær Aarhus-bar - Genbrug af drikkeglas og ingen afspritning

Annonce